Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and it is important for every aspirant to clear computer knowledge basics because it is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. Which of the following is a programming language? 
(a) Lotus 
(b) Pascal 
(c) MS-Excel 
(d) Netscape 
(e) None of these 

S1. Ans. (b)
Sol. Pascal is the only programming language among given options.

Q2. BIOS stands for  _________.
(a) Basic Input Output Service 
(b) Basic Inner Output System 
(c) Better Input Output Service 
(d) Better Input Output System 
(e) Basic Input Output System 

S2. Ans. (e)
Sol. BIOS is the acronym for Basic Input Output. The BIOS is a type of firmware used to perform hardware initialization during the booting.

Q3. Who is the inventor of Tabulating Machine? 
(a) Charles Babbage 
(b) Blaise Pascal 
(c) Ada Byron 
(d) Herman Hollerith 
(e) None of these 

S3. Ans. (d) 
Sol. The tabulating machine was an electromechanical machine designed to assist in summarising information and, later, accounting. Invented by Herman Hollerith, the machine was developed to help process data for the 1890 U.S. Census.

Q4. _____ is an essential program which makes it easy to use a computer for end-user.  
(a) Operating system  
(b) Application 
(c) Utility 
(d) Network 
(e) Keyboard   

S4. Ans. (a) 
Sol. Operating System acts as an interface between the computer components and the user making it easy for the end user to operate the system.

Q5. Which disk is used to cold boot a PC?  
(a) Setup disk 
(b) System disk 
(c) Diagnostic Disk 
(d) Program disk 
(e) None of the above 

S5. Ans. (b) 
Sol.  System disk is used to cold boot a PC.
Q6. Which of the following is the smallest computer?  
(a) Notebook 
(b) Laptop 
(c) Desktop 
(d) Workstation 
(e) TV 

S6. Ans. (a) 
Sol. Notebook is smallest computer among given options.

Q7. EBCDIC stands for?
(a) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
(b) Enlarged Binary Code Digital Interchange Code
(c) Extended Bilingual Coded Decimal Interchange Code
(d) Encoded Bilingual Coded Division Interchange Code
(e) None of the above is correct

S7. Ans (a)
Sol.  EBCDIC stands for Extended Binary Coded Decimal Interchange Code. It is a binary code for alphabetic and numeric characters that IBM developed for its larger operating systems.

Q8. __________ ports connect special types of music instruments to sound cards.
(a) MIDI
(b) CPU
(c) USB 
(d) BUS
(e) OCR

S8. Ans (a)
Sol.  MIDI stands for Musical Instrument Digital Interface, is a technical standard that describes a protocol, digital interface and connectors and allows a wide variety of electronic musical instruments, computers and other related devices to connect and communicate with one another.

Q9. Which program, installed on the user’s computer help him to communicate or send request on the network? 
(a) Paint
(b) File Manager
(c) Browser
(d) Word
(e) None of the above 

S9. Ans (c)
Sol.  A web browser (commonly referred to as a browser) is a software application for retrieving, presenting and traversing information resources on the World Wide Web. 

Q10. A collection of unprocessed items is ________.
(a) information 
(b) data
(c) memory 
(d) reports
(e) None of these

S10. Ans. (b)
Sol. Data is collection of unprocessed items.

Q11. Which type of system can learn and adjust to new circumstances by themselves?
(a) Database management system
(b) Expert systems
(c) Geographical systems
(d) Neural networks 
(e) File based systems

S11. Ans. (d)
Sol. Neural networks can adjust to new circumstances by themselves.

Q12. WORM stands for?
(a) Write Once Read Many 
(b) Wanted Once Read Memory
(c) Wanted Original Read Memory
(d) Write Original Read Memory
(e) None of the above

S12. Ans. (a)
Sol. In computer storage media, WORM (write once, read many) is a data storage technology that allows information to be written to a disc a single time and prevents the drive from erasing the data. The discs are intentionally not rewritable, because they are especially intended to store data that the user does not want to erase accidentally.

Q13. Who among the following is/were inventor of transistors?
(a) Walter Houser Brattain
(b) John William
(c) John Bardeen
(d) Charles Babbage
(e) Both (a) and (c)

S13. Ans (e)
Sol. Walter Houser Brattain was an American physicist, along with John Bardeen and William Shockley, invented the point-contact transistor.

Q14. The amount of vertical space between lines of text in a document is called:
(a) double-space 
(b) indentation 
(c) single space 
(d) crop
(e) None of these

S14. Ans.(c)
Sol. single space is the vertical space between lines of text in a document. Microsoft Word allows you to customize the lines between a paragraph to be single spaced (one line high).  By default, lines are single-spaced, meaning that the spacing accommodates the largest font in that line, plus a small amount of extra space.

Q15. What is embedded system?
(a) The programme which arrives by mail.
(b) The programme which is the permanent part of the computer
(c) The computer which is the part of a big computer
(d) The computer and software system that has dedicated function within a larger mechanical or electrical system.
(e) The programme that is part of another system.

S15. Ans.(d)
Sol. An embedded system is some combination of computer hardware and software, either fixed in capability or programmable, that is designed for a specific function or for specific functions within a larger system.



Print Friendly and PDF