Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. Pressing Windows logo key + E will open which of the following?
(a) My Computer
(b) My document
(c) Recycle Bin
(d) Control Panel
(e) Windows Media Player

S1. Ans. (a)
Sol. Pressing Windows logo key + E will open My Computer.

Q2. To delete the selected item permanently, which of the following shortcut key combination should be used?
(a) Alt + Delete
(b) Shift + D
(c) Shift + Delete
(d) Alt + D
(e) None of these

S2. Ans. (c)
Sol. Shift + Delete will delete the selected item permanently.

Q3. The __________ operation performs a set union of two ‘similarly structured’ tables.
(a) Union
(b) Intercept
(c) Product
(d) Intersect
(e) None of these

S3. Ans. (a)
Sol. Union operation performs a set union of two ‘similarly structured’ tables.

Q4. What is a tuple?
(a) Row
(b) Projection
(c) Field
(d) Union
(e) None of these

S4. Ans. (a)
Sol. Tuple is a row.

Q5. In relational database, a field is a:
(a) label
(b) table of information
(c) group of related records
(d) category of information
(e) None of these

S5. Ans. (d)
Sol. A field is category of information.

Q6. Generally to copy data from a remote compute/internet to a local computer is called __________.
(a) Upload
(b) Editing
(c) Download
(d) E-mail
(e) Eavesdropping

S6. Ans. (c)
Sol.  Generally, to copy data from a remote compute/internet to a local computer is called downloading.

Q7. What does ASCII stand for? 
(a) American Standard Code for Information Intelligence
(b) American Standard Code for Income Interchange
(c) American Standard Code for Information Interchange
(d) American States Code for Intelligence Interchange
(e) None of the above

S7. Ans. (c)
Sol.  American Standard Code for Information Interchange, is a character encoding standard (the Internet Assigned Numbers Authority (IANA) prefers the name US-ASCII). ASCII codes represent text in computers, telecommunications equipment, and other devices.

Q8. A device that not only provides surge protection, but also furnishes the computer with battery backup power during a power outage is ______.  
(a) Battery strip
(b) UPS
(c) Surge strip
(d) USB
(e) Memory

S8. Ans. (b)
Sol.  An uninterruptible power supply, also uninterruptible power source, UPS or battery/flywheel backup, is an electrical apparatus that provides emergency power to a load when the input power source or mains power fails.

Q9. Which of the following is a small microprocessor-based computer designed to be used by one person at a time? 
(a) Netbook
(b) Mainframe
(c) Supercomputer
(d) Personal computer
(e) All-in-one

S9. Ans. (d)
Sol.  Personal Computer (PC) A microprocessor-based computer which is primarily intended to be used by one person at a time. It is usually characterized by relatively low cost and small physical size.

Q10. In PROM, P stands for?
(a) Plausible
(b) Program
(c) Programmable
(d) Proper
(e) Preferred

S10. Ans. (c)
Sol.  PROM is an acronym for Programmable Read Only Memory.

Q11. C++, Java and PHP are _______ programming languages.
(a) Procedure-oriented
(b) Object oriented
(c) Font oriented
(d) Visual Basic
(e) None of these

S11. Ans. (b)
Sol. C++, Java and PHP are object oriented programming languages.

Q12. When a logic bomb is activated by a time-related event, it is known as a  ________.
(a) Time-related bomb sequence
(b) Virus
(c) Time bomb
(d) Trojan horse
(e) All of the above

S12. Ans. (c)
Sol.  When a logic bomb is activated by a time-related event, it is known as a Time bomb. In computer software, a time bomb is part of a computer program that has been written so that it will start or stop functioning after a predetermined date or time is reached.

Q13. Which of the following is not a type of broadband internet connection?  
(a) Cable
(b) DSL
(c) Satellite
(d) Dial-up
(e) None of these

S13. Ans. (d)
Sol. Dial-up is not broadband.

Q14. A program that is used to view websites is called a   _________.
(a) Word processor
(b) Spreadsheet
(c) Browser
(d) Web viewer
(e) Viewer

S14. Ans. (c)
Sol. Browser is used to view websites.

Q15. Which among the following is true about HTML and XML markup languages? 
(a) They are specially development for the app development
(b) They are based on SGML
(c) They are versions of SGML
(d) They are independent of SGML
(e) None of these

S15. Ans. (b)
Sol. HTML and XML are based on SGML. SGML (Standard Generalized Markup Language) is a standard for how to specify a document markup language or tag set. Such a specification is itself a document type definition (DTD). SGML is not in itself a document language, but a description of how to specify one.


You may also like to Read:


Print Friendly and PDF