Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017


Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. The hexadecimal number system represents symbols __________ and __________.
(a) 0-9, A-E
(b) 0-9, A-F
(c) 1-10, A-E
(d) 1-10, A-F
(e) None of these

S1. Ans.(b)
Sol. The hexadecimal number system has 16 possible digits represented by the symbols 0 to 9 and the alphabets A, B, C, D, E and F.

Q2. Which of the following gates is a complement of the X-OR gate?
(a) NOT gate
(b) NOR gate
(c) AND gate
(d) X-NOR gate
(e) None of these

S2. Ans.(d)
Sol. X-NOR gate is a complement of the X-OR gate. The truth table of the X-NOR gate is the complement (opposite) to the X-OR gate.













Q4. __________ are the gates that can be used to implement any type of Boolean logic.
(a) OR gates
(b) Universal gates
(c) NAND gates
(d) Exclusive-NOR gates
(e) AND gates

S4. Ans.(b)
Sol. Universal gates are the gates that can be used to implement any type of Boolean logic or circuit. There are two universal gates, namely, NAND gate and NOR gate, which can be used to implement any of the basic logic gates.

Q5. In number system, LSD stands for ___________.
(a) Left Significant Digit
(b) Low Significant Digit
(c) Lower Significant Digit
(d) Least Significant Digit
(e) Low Simple Digit

S5. Ans.(d)
Sol. In number system, LSD stands for Least Significant Digit. It refers to those digits that carry least weight.

Q6. FORTRAN is a programming language. It is more suitable for _______.
(a) business applications
(b) marketing applications
(c) scientific applications
(d) statically calculative applications
(e) None of these

S6. Ans.(c)
Sol. FORTRAN is the best and only major programming language for scientific applications. It is designed for performing large and complex scientific numerical computing.

Q7. Which of the following threads is used in an operating system?
(a) User-level thread
(b) Kernel-level thread
(c) Hardware-level thread
(d) Both (a) and (b)
(e) None of these

S7. Ans.(d)
Sol. There are only two types of threads present in an operating system. One is user-level thread and the other is kernel-level thread. User-level threads are the threads which are controlled and managed by the user of the computer system. Kernel-level threads are the threads which are controlled and created by the operating system. These threads are at the kernel level of the computer system. Kernel is the one who creates the threads.

Q8. Macros are available in Excel 2016 under which Tab?
(a) Insert
(b) Format
(c) View
(d) Data
(e) Home











Q9. Each excel file is called a workbook because:
(a) It can contain text and data
(b) It can be modified
(c) It can contain many sheets including worksheets and chart sheets
(d) You have to work hard to create it
(e) It can create charts

S9. Ans.(c)
Sol. An excel workbook can contain many sheets including worksheets and chart sheets.

Q10. Which among the following is true regarding charts in Excel 2016?
(a) It has Line graphs and pie charts only
(b) It only provides line graphs
(c) It has many charts including Bar charts, line graphs, and pie charts
(d) It has Bar charts and line graphs only
(e) It only provides pie charts


Q11. How are data organized in a spreadsheet?
(a) Lines and spaces
(b) Layers and planes
(c) Rows and columns
(d) Height and width
(e) Query and Charts


Q12. What does the LOOKUP function do?
(a) Looks up text that contains ‘UP’
(b) Used to look in a single row or column and find a value from the same position in a second row or column
(c) Finds irrelevant records
(d) All of above
(e) None of the above

S12. Ans.(b)
Sol.  LOOKUP function can be used when you need to look in a single row or column and find a value from the same position in a second row or column.

Q13. Which of the following is a correct order of precedence in a formula calculation?
(a) Multiplication and division, subtraction, exponential positive and negative value
(b) Multiplication and division, positive and negative values, addition and subtraction
(c) Addition and subtraction, positive and negative values, exponentiation
(d) None of above
(e) All of the above

S13. Ans.(d)
Sol. None of the given precedence order is correct. Formulas calculate values in a specific order. A formula in Excel always begins with an equal sign (=). The equal sign tells Excel that the succeeding characters constitute a formula. The correct order of precedence is: Reference operators, Negation(sign), Percentage, exponentiation, Multiplication and Division, Addition and subtraction, concatenation of strings and comparison

Q14. A function inside another function is called a _______ function.
(a) Nested
(b) Round
(c) Sum
(d) Text
(e) Grouped

S14. Ans.(a)
Sol. A function inside another function is called a nested function.

Q15. How should you print a selected area of a worksheet, if you’ll want to print a different area next time?
(a) On the file menu, point to print area, and then click set print area.
(b) On the file menu, click print, and then click Print Selection under print settings 
(c) On the view menu, click custom views, then click add
(d) All of the above
(e) None of the above

S15. Ans.(b)
Sol. User can select an area and then print the selected section by clicking on print selection in the print settings