Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. Which of the following describe router functions?
(a) Packet switching
(b) Packet filtering
(c) Internetwork communication
(d) Path selection
(e) All of the above

S1. Ans. (e)
Sol.  All of the given options are router functions.

Q2. A __________ is a computer network that usually spans a city or a large campus.
(a) LAN
(b) DAN
(c) MAN
(d) WAN
(e) None of these

S2. Ans. (c)
Sol. MAN is abbreviation for Metropolitan Area Network and is a computer network that usually spans a city or a large campus.

Q3. What does MAN stands for?
(a) Micro area network
(b) Metropolitan area network
(c) Macro area network
(d) Mix area network
(e) None of these

S3. Ans. (b)
Sol. MAN is abbreviation for Metropolitan Area Network.

Q4. How long is an IPv6 address?
(a) 32 bits
(b) 128 bytes
(c) 64 bits
(d) 128 bits
(e) None of these

S4. Ans. (d)
Sol. IPv6 address is 128 bits long.

Q5. What does P2P stands for? 
(a) Peer To Peer
(b) Peek to peek
(c) Past to past
(d) Pair to pair
(e) All of these

S5. Ans. (a)
Sol. P2P stands for Peer To Peer.

Q6. By an intranet we mean:
(a) a LAN of an organization
(b) a Wide Area Network connecting all branches of an organization
(c) a corporate computer network
(d) a network connecting all computers of an organization and using the internet protocol
(e) None of these

S6. Ans. (d)
Sol. An intranet is a private network accessible only to an organization's staff.

Q7. A/(n) ___________ is an object embedded in a web page or email, which unobtrusively (usually invisibly) allows checking that a user has accessed the content.
(a) email
(b) virus
(c) web beacon
(d) spam
(e) firewall

S7. Ans.(c)
Sol. Common uses of web beacon are email tracking and page tagging for web analytics. Its alternative names are web bug, tracking bug, tag, or page tag.

Q8. Non-physical components of the computer are referred to as  _______.
(a) CPU
(b) Software
(c) Hardware
(d) Peripheral
(e) Motherboard

S8. Ans. (b)
Sol.  Software components are not physical or tangible components.

Q9. How many rows are there in latest version of MS Excel?  
(a) 65536
(b) 16,384
(c) 1,048,576
(d) 1,050,000
(e) 2,001,000

S9. Ans.(c)
Sol. In latest version there are 1,048,576 rows by 16,384 columns.

Q10. Which among the following term is used for those hardware devices that are not part of the main computer system and are often added later to the system?
(a) clip art
(b) highlight
(c) execute
(d) peripheral
(e) None of these

S10. Ans. (d)
Sol. A peripheral device is generally defined as any auxiliary device such as a computer mouse or keyboard that connects to and works with the computer in some way.

Q11. What is Direct X?   
(a) Operating system
(b) Software that drives graphics hardware to enable game and multimedia to your system
(c) Web browser
(d) Word processing software
(e) None of these

S11. Ans. (b)
Sol. Microsoft DirectX is a collection of application programming interfaces (APIs) for handling tasks related to multimedia, especially game programming and video, on Microsoft platforms.

Q12. Which type of device is used by banking websites to enter the password and prevent keystroke legging?  
(a) Scanner
(b) Reader
(c) Virtual keyboard
(d) Light Pen
(e) None of these

S12. Ans.(c)
Sol. A virtual keyboard is used for entering characters in a computer like a regular keyboard. However, unlike a regular keyboard, it is a software component.

Q13. Artificial intelligence is used in which of the following generations of computers?  
(a) Second
(b) Third
(c) Fourth
(d) Fifth
(e) None of these

S13. Ans.(d)
Sol. Artificial intelligence is used in fifth generation computers.

Q14. Which of the following computers exhibits the features of both analog the digital computers?  
(a) Hybrid computer
(b) Mini computer
(c) Laptop
(d) Mainframe computer
(e) None of these

S14. Ans.(a)
Sol. The computer that exhibits the features of both digital and analog computers is known as a hybrid computer.

Q15. These printers do not establish any mechanical contact between the print head and the paper. The examples of such type of printers are  
(a) line printers, drum printers
(b) drum printers and dot-matrix printers
(c) line printers and dot-matrix printers
(d) inkjet and laser printers
(e) All of these

S15. Ans.(d)
Sol. Non-impact printer does not establish any mechanical contact between the print head and the paper. The well-known non-impact printers are inkjet and laser printers. 



Print Friendly and PDF