Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. To ‘maximize’ a window means to :
(a) Fill it to capacity
(b) Expand it to fit the desktop
(c) Put only like files inside
(d) Drag it to the Recycle Bin
(e) None of the above

S1. Ans.(b)
Sol. ‘maximize’ a window means expanding it to fit the desktop.

Q2. Which of the following types of menu shows the further sub-choices?  
(a) Reverse
(b) Template
(c) Scrolled
(d) Rapped
(e) Pull-down

S2. Ans.(e)
Sol. Pull down menu shows further sub-choices.

Q3. Which physical layer devices can be used to enlarge the area covered by a single LAN segment?
1. Switch
2. NIC
3. Hub
4. Repeater
5. RJ45 transceiver
(a) 1 only
(b) 1 and 3
(c) 3 and 4
(d) 5 only
(e) None of these

S3. Ans. (c)
Sol. A repeater operates at the physical layer. Its job is to regenerate the signal over the same network before the signal becomes too weak or corrupted so as to extend the length to which the signal can be transmitted over the same network.  A hub is basically a multiport repeater. A hub connects multiple wires coming from different branches, for example, the connector in star topology which connects different stations.

Q4.Trackball is an example of a/an:
(a) Programming device
(b) Pointing device
(c) Output device
(d) Software device
(e) Printing device

S4. Ans.(b)
Sol. Trackball is an example of a pointing device (mouse).

Q5.A micro-computer is a small, relatively inexpensive computer with a microprocessor. Which is the first micro-computer?  
(a) Z2
(b) Titan-1
(c) MARK-B
(d) Altair
(e) None of these

S5. Ans.(d)
Sol. The Altair is widely recognized as the spark that ignited the microcomputer revolution as the first commercially successful personal computer.

Q6. Which of the following is the short cut key combination that can be used to type in bold in MS Excel? 
(a) Ctrl + Down Arrow Key
(b) Ctrl + 2
(c) Ctrl + 3
(d) Ctrl + 4
(e) Shift+Alt

S6. Ans.(b)
Sol. Ctrl + 2 is the shortcut key that can be used to type text in bold in Excel.

Q7.Which of the following supports 32-bit processor?
(a) Windows 2000
(b) Windows 7
(c) Windows 8.1
(d) All of the above
(e) None of these

S7. Ans.(d)
Sol. All of the given options support 32-bit processor

Q8.Which among the following is the largest unit of storage?
(a) Byte
(b) Bit
(c) Bug
(d) Nibble
(e) Petabyte

S8. Ans.(e)
Sol. Petabyte among the given options is the largest unit of storage, Nibble= 4Bits, Byte= 8Bits.
1 Petabyte = 1024 Terabyte

Q9.Which among the following is a language directly understood by CPU? 
(a) Machine
(b) C
(c) C++
(d) Java
(e) HTML

S9. Ans.(a)
Sol. CPU doesn’t understand the C++ language (or any high level programming language). All the High level language statements must be translated into machine code before they can be executed.

Q10. Which among the following options is the line that describes the contents of the message while sending an e-mail?
(a) BCC
(b) to
(c) subject
(d) cc
(e) None of these

S10. Ans.(c)
Sol. Subject line in short describes content of an e-mail.

Q11. Which of the following menu types is also called a drop-down menu?
(a) fly-but
(b) cascading
(c) pop-down
(d) pull-down
(e) go-up

S11. Ans.(d)

Sol. Drop Down menu is also called drop down list or pull down list.

Q12. A vacuum tube (also called a VT, electron tube or, in the UK, a valve ) is a device sometimes used to amplify electronic signals.  Vacuum Tubes were used in which generation of Computers?
(a) 1st Generation
(b) 2nd Generation
(c) 3rd Generation
(d) 4th Generation
(e) 5th Generation

S12. Ans.(a)
Sol. First Generation computers are characterized by the use of vacuum tubes. These vacuum tubes were used for calculation as well as storage and control. Later, magnetic tapes and magnetic drums were implemented as storage media. The first vacuum tube computer, ENIAC, was developed by US army ordinance to calculate ballistic firing tables in WWII. It had about 17 000 vacuum tubes.

Q13. In Computer programming API is set of subroutine definitions, protocols, and tools for building software and applications. Which among the following is an application programming interface for the programming language Java, which defines how a client may access a database?
(a) J2EE
(b) JDK
(c) JAVA SE
(d) JDBC
(e) JSX

S13. Ans.(d)
Sol. Java Database Connectivity (JDBC) is an application programming interface (API) for the programming language Java, which defines how a client may access a database. It is part of the Java Standard Edition platform, from Oracle Corporation.

Q14. Which of the following error occurs when software tries to access protected memory?
(a) Segmentation Fault
(b) Displaytime Error
(c) IO Error
(d) Runtime Error
(e) Zero Division Error

S14. Ans.(a)
Sol. A segmentation fault is a common condition that causes programs to crash; they are often associated with a file named core. They are caused by a program trying to read or write an illegal memory location. In other words, this is a memory access violation error.

Q15. Which of the following is the full-form of ENIAC? 
(a) Electronic Numerical Integrator and Computer
(b) Electrical Numerical Integer and Calculator
(c) Electrical Numerical Integer and Computation
(d) Efficient Numerical Integrator and Computer
(e) Electronic numbers Integer and Calculator

S15. Ans.(a)
Sol. ENIAC stands for Electronic Numerical Integrator and Computer

Print Friendly and PDF