Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. __________ ports connect special types of music instruments to sound cards.
(a) MIDI
(b) CPU
(c) USB
(d) BUS
(e) OCR

S1. Ans. (a)
Sol. MIDI stands for Musical Instrument Digital Interface, is a technical standard that describes a protocol, digital interface and connectors and allows a wide variety of electronic musical instruments, computers and other related devices to connect and communicate with one another.

Q2. Which of the following is a storage device that uses rigid, permanently installed magnetic disks to store data/information?
(a) New Disk
(b) Hard disk
(c) Permanent disk
(d) Optical disk
(e) Fiber Optics

S2. Ans. (b)
Sol. A hard disk drive (HDD), hard disk, hard drive or fixed disk is a data storage device used for storing and retrieving digital information using one or more rigid rapidly rotating disks (platters) coated with magnetic material.

Q3.  Which among the following term is used for: Unauthorized copying of software to be used for personal gain instead of personal backups? 
(a) program thievery
(b) data snatching
(c) software piracy
(d) program looting
(e) data looting

S3. Ans.(c)
Sol. Software piracy is the illegal copying, distribution, or use of software.

Q4. In first generation of computers, they used :
(a) batch processing
(b) multithreading
(c) multiprogramming
(d) networking
(e) All of the above

S4. Ans.(a)
Sol. In First Generation mainly batch processing operating system were used.

Q5. Term referring to a person who uses his or her expertise to gain access to other people’s computers to get information illegally or do damage?
(a) hacker
(b) analyst
(c) instant messenger
(d) programmer
(e) spammer

S5. Ans.(a)
Sol.  Hacker is someone who seeks and exploits weaknesses in a computer system.

Q6. Different icons of application software can be found in which bar in latest version of Microsoft Windows?
(a) Start Menu
(b) Browser
(c) Status
(d) Control Panel
(e) None of these

S6. Ans. (a)
Sol. Microsoft re-introduced Start Menu bar and you can access various application software through it like paint or Word.

Q7. WORM stands for?
(a) Write Once Read Many
(b) Wanted Once Read Memory
(c) Wanted Original Read Memory
(d) Write Original Read Memory
(e) None of the above

S7. Ans. (a)
Sol. In computer storage media, WORM (write once, read many) is a data storage technology that allows information to be written to a disc a single time and prevents the drive from erasing the data. The discs are intentionally not rewritable, because they are especially intended to store data that the user does not want to erase accidentally.


Q8. Which of the following is the full-form of ENIAC? 
(a) Electronic Numerical Integrator and Computer
(b) Electrical Numerical Integer and Calculator
(c) Electrical Numerical Integer and Computation
(d) Efficient Numerical Integrator and Computer
(e) Electronic numbers Integer and Calculator

S8. Ans.(a)
Sol. ENIAC stands for Electronic Numerical Integrator and Computer

Q9. A ___________ search engine is a search tool that uses another search engine's data to produce their own results from the Internet.
(a) Meta
(b) Individual
(c) Directory
(d) Subject directory
(e) Dependent

S9. Ans. (a)
Sol. A metasearch engine (or aggregator) is a search tool that uses another search engine's data to produce their own results from the Internet. Metasearch engines take input from a user and simultaneously send out queries to third party search engines for results.

Q10. Which of the following is file extension for Word documents?
(a) WRD
(b) TXT
(c) DOC
(d) FIL
(e) None of these

S10. Ans. (c)
Sol. '.doc' is a file extension for Word file.

Q11. In MS Word, __________ is a predefined decorative text that you can add to a document.
(a) ClipArt
(b) SmartArt
(c) Charts
(d) WordArt
(e) References

S11. Ans.(d)
Sol. WordArt includes predefined and pre-decorated text that can be added to a document for enhancing its appearance. You can also customize the font size and font colour of the WordArt.

Q12. Which of the following features of Excel allows you to create small charts that you can insert in individual cells?
(a) Sparkline
(b) Slicer
(c) Macro
(d) All of the above
(e) None of these

S12. Ans.(a)
Sol. Sparklines are minicharts that you can place inside a cell of a worksheet to represent numerical data.

Q13. In Excel, a new workbook contains __________ worksheets by default.
(a) One
(b) Three
(c) Five
(d) Ten
(e) Six

S13. Ans.(b)
Sol. A new workbook contains only three worksheets, namely, Sheet 1, Sheet 2 and Sheet 3, by default. You can rename your worksheets at any point according to your requirements.

Q14. In a Windows-based application, when you click the Maximize button, it changes to the 
(a) Minimize button
(b) Close button
(c) Open button
(d) Restore Down button
(e) None of these

S14. Ans.(d)
Sol. The user interface of a Windows-based application contains Window control buttons, namely, Minimize, Maximize and Restore Down, and Close buttons. When the Maximize button is clicked, it is changed to the Restore Down button. Similarly, when the Restore Down button is clicked, the name of the button is changed to the Maximize button.

Q15. You cannot save an Excel file in a/an __________ format.
(a) PDF
(b) PSD
(c) TXT
(d) XML
(e) None of these

S15. Ans.(b)
Sol. PSD is an extension for Photoshop files.



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF