Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. The smallest unit of information, a computer can understand and process is known as ________.
(a) Digit
(b) Byte
(c) Megabyte
(d) Bit
(e) Hertz

S1. Ans. (d)
Sol. Bit is the smallest unit of information.

Q2. Which of the following is not a type of database?
(a) Hierarchical
(b) Relational
(c) Network
(d) Transition
(e) None of the above

S2. Ans. (d)
Sol. There is no transition database.

Q3. Which among the following is an organised collection of data about a single entity?
(a) file
(b) excel
(c) dictionary
(d) library
(e) None of these

S3. Ans. (e)
Sol. Record is the correct answer, as it is not in the given options none of these is correct.

Q4. In PowerPoint, _________ view displays all slides of the presentation as a thumbnail and is helpful for repositioning slides? 
(a) Slide Design
(b) Slide Sorter
(c) Slide Show
(d) Slide Master
(e) None of these

S4. Ans.(b)
Sol. The Slide Sorter view is a powerful feature of PowerPoint which displays all of slides of a presentation on a single screen in the form of thumbnails. In this view, you can change the sequence of the slides.

Q5. Moving a paragraph in MS-word from one place to another can be done by which of the following actions?
(a) Select, copy
(b) Select all, cut
(c) Select, cut and paste
(d) Select, design
(e) Select all, review

S5. Ans.(c)
Sol. You can move a letter, word or paragraph by first selecting it, cutting it and then pasting it to the intended location.

Q6. What is the default file extension for all Word documents?  
(a) WRD
(b) TXT
(c) DOC
(d) FIL
(e) WD

S6. Ans.(c)
Sol. In MS Word, a document is saved with the .doc extension by default.

Q7. Which of the following statements is true for baseband signal?  
(a) It is the source signal
(b) It frequency is relatively close to zero
(c) It is a modulated signal
(d) Option (a) and (b)
(e)  None of these

S7. Ans.(d)
Sol. Baseband signals are the information signals that are transmitted without modulation. These signals possess low frequency relatively close to zero.

Q8. Which of the following application layer protocols does not use UDP?  
(a) FTP
(b) VoIP
(c) DNS
(d) SNMP
(e) None of these

S8. Ans.(a)
Sol. Each application layer protocol uses one of the transport layer protocols for transmitting data from one end to another. UDP is an unreliable protocol that does not provide any acknowledgment for the receipt of the data. Therefore, the application layer protocols that require reliable connection use TCP as the transport protocol. FTP is one of the application layer protocols that uses TCP.


Q9. Routing is done at the ____________.  
(a) Data link layer
(b) Network layer
(c) Transport layer
(d) Session layer
(e) Physical layer

S9. Ans.(b)
Sol. Routing is the process of transmitting frames of data among networks. This service is provided by the network layer. The network layer is also responsible for controlling subnets.

Q10.Which among the following is the largest unit of storage?
(a) Byte
(b) Bit
(c) Bug
(d) Nibble
(e) Petabyte

S10. Ans.(e)
Sol. Petabyte among the given options is the largest unit of storage, Nibble= 4Bits, Byte= 8Bits.
1 Petabyte = 1024 Terabyte

Q11.Which among the following is a language directly understood by CPU? 
(a) Machine
(b) C
(c) C++
(d) Java
(e) HTML

S11. Ans.(a)
Sol. CPU doesn’t understand the C++ language (or any high level programming language). All the High level language statements must be translated into machine code before they can be executed.

Q12. What should be used if a company wants to include its company name and logo at the bottom of every page of a brochure?
(a) Header
(b) Macro
(c) Footer
(d) Footnote
(e) None of the above

S12. Ans.(c)
Sol. Headers and footers are pieces of text, or graphics, which appear at the top and bottom of a page. If a company wants to include its company name and logo at the bottom of every page of a brochure then it will use the Footer.

Q13. Which of the following is a term related with scanner?  
(a) Laser
(b) TWAIN
(c) Cartridge
(d) Browser
(e) Both (a) and (b)

S13. Ans. (e)
Sol.  Laser is the term related with scanner as there are laser scanners. TWAIN is an applications programming interface (API) and communications protocol that regulates communication between software and digital imaging devices, such as image scanners. It is a widely-used program that lets you scan an image (using a scanner) directly into the application.

Q14. A nibble refers to:
(a) 4 bits
(b) A value equal to a kilobyte
(c) A value equal to a megabyte
(d) The smallest unit of digital information
(e) The same things as a pixel

S14. Ans. (a)
Sol. Nibble= 4 Bits

Q15. What does BASIC stands for? 
(a) Beginner’s All-purpose Simple Instruction Code
(b) Beginner’s All-purpose Symbolic Intention Code
(c) Beginner’s All-purpose symbolic Instruction code
(d) Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Cell
(e) Basic All-purpose System Instruction Cell

S15. Ans. (c)
Sol. BASIC stands for Beginner’s All-purpose symbolic Instruction code.



You may also like to read:

    Print Friendly and PDF