Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. Which among the following term is used for those hardware devices that are not part of the main computer system and are often added later to the system?
(a) clip art
(b) highlight
(c) execute
(d) peripheral
(e) None of these

S1. Ans. (d)
Sol. A peripheral device is generally defined as any auxiliary device such as a computer mouse or keyboard that connects to and works with the computer in some way.

Q2. What is Direct X?   
(a) Operating system
(b) Software that drives graphics hardware to enable game and multimedia to your system
(c) Web browser
(d) Word processing software
(e) None of these

S2. Ans. (b)
Sol. Microsoft DirectX is a collection of application programming interfaces (APIs) for handling tasks related to multimedia, especially game programming and video, on Microsoft platforms.

Q3. Which of the following was used to program the first computer?
(a) High Level language
(b) Machine language
(c) Source code
(d) Object code
(e) ASCII code

S3. Ans.(b)
Sol. Earliest computers used Machine language.

Q4. Which of the following menu types is also called a drop-down menu?
(a) fly-list
(b) cascading
(c) pop-down
(d) pull-down
(e) go-up

S4. Ans.(d)
Sol. Drop Down menu is also called drop down list or pull-down list.

Q5. What is an E-mail?
(a) An Internet standard, which allow users to upload and download files
(b) An online area on which a user can converse in written form about any special subject
(c) Transmission of files and messages through computer network
(d) A real time typed conversion
(e) None of these

S5. Ans.(c)
Sol. Email is transmission of files and messages through computer network.

Q6. What is a spooler? 
(a) Type of printer
(b) Peripheral device
(c) Program
(d) Output device
(e) None of these

S6. Ans.(c)
Sol. Spooler is a program in computing that is used to line up print jobs by storing them in the buffer for a short time and allows the printer to print at the time when it is use.  

Q7. What is the diagnostic testing sequence of a computer called that determines if all input and output devices are properly working?  
(a) rebooting
(b) POST
(c) scanning
(d) defragmentation
(e) None of these

S7. Ans.(b)
Sol. POST is a diagnostic testing sequence of a computer that is run before the actual booting to ensure that the computer hardware is functioning well. It stands for ‘Power-On Self-Test’.

Q8. Which of the following components represent the parts of a Central Processing Unit(CPU)?  (a) Input, output and processing
(b) Control unit, primary storage and secondary storage
(c) Control unit, arithmetic logic unit and primary storage
(d) Control unit, processing and primary storage
(e) None of these

S8. Ans.(c)
Sol. Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage are the parts of the CPU. The storage unit deals with the allocation of memory to the processed data, the Control Unit (CU) controls the flow and processing of the data and the Arithmetic Logic Unit (ALU) carries out the arithmetic operations of calculations of the computer system.

Q9. Which among the following is a type of device that is used for identifying people by their unique characteristics?
(a) biometric device
(b) Web camera
(c) joystick
(d) scanner
(e) None of these

S9. Ans.(a)
Sol. A biometric device is a type of device that records the unique characteristics such as finger prints because it is impossible to have two different persons with the same fingers prints.

Q10. Which one of the following statements is not true for data Buffer?
(a) A data buffer is a region of a physical memory storage used to temporarily store data
(b) A buffer often adjusts timing by implementing a queue (or FIFO) algorithm in memory
(c) A majority of buffers are implemented in software, which typically use the ROM to store temporary data
(d) Buffers are often used in conjunction with I/O to hardware, such as disk drives, sending or receiving data to or from a network
(e) None of the above

S10. Ans. (c)
Sol. Majority of buffers use the faster RAM to store temporary data, not the ROM, due to the much faster access time compared with hard disk drives.

Q11. Which among the following is software application commonly used to prepare a presentation/slide show?
(a) Adobe
(b) Power Point
(c) Outlook Express
(d) Internet Explorer
(e) Windows Explorer

S11. Ans. (b)
Sol. PowerPoint is used to make presentations/slide shows.

Q12. A CD player can access data/information using which method?
(a) Sequential access
(b) Random access
(c) Multivariate access
(d) All of these
(e) None of these

S12. Ans. (d)
Sol. All are memory access mechanism which a CD Player can use.

Q13. Each box in a spreadsheet is called a ________.
(a) Cell
(b) Block
(c) Field
(d) Table
(e) Empty space

S13. Ans. (a)
Sol. Each box in a spreadsheet is called a cell.

Q14. Which of the following specialized programs is used in locating information on the Web?
(a) Search engine
(b) Information finder
(c) Web browser
(d) Search query
(e) None of these

S14. Ans.(a)
Sol. The search engine searches the Internet for the information you want and displays it on your computer screen. Some popular search engines are Google, Yahoo, Bing, Ask, AOL, Look Smart, and Netscape Search.

Q15. Which is of the following terms is used for unsolicited e-mail?
(a) News Group
(b) Usenet
(c) Backbone
(d) Spam
(e) Phishing

S15. Ans.(d)
Sol. Spam is unsolicited e-mail that is mostly sent by an electronic messaging system used by various commercial organizations to send bulk messages to a large number of addresses.

You may also like to read: