Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. Choose the odd one out:
(a) Brute force attack
(b) Virtual Reality
(c) Unethical Phreaker
(d) Keystroke logging
(e) Cross-site Scripting

S1. Ans.(b)
Sol. Except Virtual Reality, all other are obvious security threats to computers and data.

Q2. The type of threats on the security of a computer system or network are ……………………..
i) Interruption   ii) Interception     iii) Modification
iv) Creation       v) Fabrication 
(a) i, ii, iii and iv only
(b) ii, iii, iv and v only
(c) i, ii, iii and v only
(d) iii, iv and v only
(e) All i, ii, iii, iv and v

S2. Ans.(c)
Sol. Except Creation all other actions performed by unauthorised and suspicious person.

Q3. State whether true or false:
i) A worm mails a copy of itself to other systems.
ii) A worm executes a copy of itself on another system.
iii) A worm cannot be spread without a human action, (such as running an infected program) to keep it going.
(a) True, False, True
(b) False, True, True
(c) True, True, False
(d) False, False, False
(e) True, True, True

S3. Ans.(c)
Sol. Worms spread from computer to computer, but unlike a virus, it has the capability to travel without any human action.

Q4. Which of the following would most likely not be a symptom of a virus?
(a) Existing program files and icons disappear
(b) The CD-ROM stops functioning
(c) The web browser opens to an unusual home page
(d) Odd message or images are displayed on the screen
(e) None of these

S4. Ans.(b)
Sol. Except option (b) all others are the symptoms of a computer virus.

Q5. VIRUS stands for___________.
(a) Vital Information Resources Under Siege
(b) Viral Important Record User Searched
(c) Very Interchanged Result Until Source
(d) Very Intelligent Resources Under Search
(e) None of these

S5. Ans.(a)
Sol. VIRUS stands for Vital Information Resources Under Siege

Q6. Changing desktop wallpaper is a simple task which can be accessed through ________ section of all control panel items. 
(a) Personalize
(b) Image
(c) Graphics
(d) Windows
(e) Browser

S6. Ans. (a)
Sol. Wallpapers can be changed by the personalize section of all control panel items.

Q7. Different icons of application software can be found in which bar in latest version of Microsoft Windows?
(a) Start Menu
(b) Browser
(c) Status
(d) Control Panel
(e) None of these

S7. Ans. (a)
Sol. Microsoft re-introduced Start Menu bar and you can access various application software like paint or Word.

Q8. What does DBMS stand for?
(a) Data Management System
(b) Database Management System
(c) Database Management Server
(d) Database Maintenance Server
(e) Data Management Server

S8. Ans.(b)
Sol. Database Management System (DBMS) is a software application that can be used to create and maintain databases for various types of organizations. Some widespread DBMS applications are Microsoft SQL Server, Oracle, MySQL and Microsoft Access.

Q9. Which of the following diagrams graphically represents an inter-relationship among entities in a database?
(a) Entity-relationship diagram
(b) Data flow diagram
(c) Control flow diagram
(d) Sequence diagram
(e) None of these

S9. Ans.(a)
Sol. A relationship is an association among entities. We can use the Entity-Relationship Diagram (ERD) to represent an inter-relationship between the entities of a database.

Q10. Which of the following keys is a field in one table that is used as a primary key field in another table?
(a) Primary key
(b) Foreign key
(c) Candidate key
(d) Identity key
(e) None of these

S10. Ans.(b)
Sol. Foreign key is a field in one table that is used as the primary key in another table. Whenever a relationship is created between two tables, a common field acts as the primary key in the first table and the foreign key in the second table.

Q11. Which one of the following allows a user at one site to establish a connection to another site and then pass keystrokes from local host to remote host?
(a) HTTP 
(b) FTP 
(c) Telnet 
(d) POP3
(e) None of these

S11. Ans. (c)
Sol. Through Telnet, an administrator or another user can establish a connection to someone else's computer remotely. On the Web, HTTP and FTP protocols allow you to request specific files from remote computers, but not to actually be logged on as a user of that computer.

Q12. The __________ shows a brief description and, optionally, keyboard shortcuts of commands of dialog box launchers.
(a) Context menu
(b) KeyTip
(c) Screen Tip
(d) Live Preview
(e) Animation

S12. Ans.(c)
Sol. ScreenTip is a small window that appears when the pointer is rolled over a command or control. It shows the descriptive text for that command or control.


Q13. You can select which of the following format to save a document in a previous Word version?
(a) Word 97-2003 Document 
(b) Word Template 
(c) XPS Document 
(d) Open Document Text 
(e) None of these

S13. Ans.(a)
Sol. Word 97-2003 Document is a compatible format used to save a document in a compatibility mode with previous versions of Word document.

Q14. What is the function of the AutoCorrect feature across all MS Office applications?
(a) Replacing misspelled words with the correct ones while typing
(b) Replacing grammatically incorrect words with the correct ones
(c) Replacing repetitive words with the word ‘same’
(d) Replacing selected words with the word ‘auto’
(e) None of these

S14. Ans.(a)
Sol. The AutoCorrect feature is used to correct typo errors and miss-spelt words automatically according to the words given in the list for the AutoCorrect feature.

Q15. In excel which of the following symbols is used before a numeric value so that it can be treated as a labeled value?
(a) ” (quote)
(b) = (equal)
(c) _ (underscore)
(d) ’ (apostrophe)
(e) None of these


S15. Ans.(d)
Sol. In MS Excel, apostrophe is a symbol that is used to convert the numeric value in the text format. To do this, you need to add the apostrophe symbol before the numeric value.



You may also like to read:

    CRACK IBPS PO 2017



    11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


    9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


    Print Friendly and PDF