Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. The most widely used type of database management system is the:
(a) Flat database
(b) Network database
(c) Relational database
(d) Hierarchical database
(e) None of the above
S1. Ans.(c)
Sol. A relational database management system (RDBMS) is a database management system (DBMS) that is based on the relational model as invented by E. F. Codd. Relational databases have often replaced legacy hierarchical databases and network databases because they are easier to understand and use.

Q2. Which among the following is the reboot where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine?
(a) Toggle
(b) Cold booting
(c) Warm booting
(d) Logging off
(e) None of these
S2. Ans.(b)
Sol.  Reboots can be either cold (alternatively known as hard) where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine, or warm (alternatively known as soft) where the system restarts without the need to interrupt the power.

Q3. What type of Internet company provides pay-per-use software?
a) Software leasing
b) Software developers
c) Ethernet
d) Application service provider (ASP)
e) None of the above
S3. Ans.(d)
Sol. An Application Service Provider (ASP) is a business providing computer-based services to customers over a network; such as access to a particular software application (such as customer relationship management) using a standard protocol (such as HTTP).

Q4. ________ is a protocol-based communication system between a server and its clients. 
(a) Selector
(b) Web socket
(c) Web worker
(d) Modernizr
(e) None of these
S4. Ans.(b)
Sol. Web socket is a protocol-based communication system between a server and its clients. It allows bidirectional communication between a Web browser and a Web server with the help of Transmission Control Protocol (TCP) connection.

Q5. Which of the following HTML elements is the starting element in all HTML document?
(a) Root
(b) Metadata
(c) Section
(d) Heading
(e) Phrasing
S5. Ans.(a)
Sol. The Root element is the starting element in an HTML document, and it is present in all HTML documents.

Q6. Who invented the QWERTY keyboard?
(a) Carl Sholes
(b) Karl Sholes
(c) Christopher Latham Sholes
(d) Khristopher Sholes
(e) None of these
S6. Ans.(c)
Sol. Christopher Latham Sholes invented the keyboard in 1868.

Q7. What is Windows Vista?
(a) Processor
(b) Operating System
(c) Input device
(d) Memory
(e) None of these
S7. Ans.(b)
Sol. Windows Vista is an operating system, designed and marketed by Microsoft Inc.

Q8. Assembly is a _______ based low-level language replacing binary machine-code instructions, which are very hard to remember, it is the classic and uncontroversial example of a low level language.
(a) Memory
(b) High Level
(c) Key
(d) Mnemonic
(e) FORTRAN
S8. Ans.(d)
Sol. Assembly language is mnemonic based low level language. Mnemonics are short codes of assembly language which chosen to remind the programmer of the instructions of binary machine-code which are apparently which are very hard to remember, write down, or correct.

Q9. China now has more of the world's fastest supercomputers than other countries. Which among the following is a Chinese supercomputer?
(a) BlueGene/Q system
(b) Cray XC30
(c) Shaheen II
(d) Fujitsu’s K
(e) Tianhe-2
S9. Ans.(e)
Sol. Tianhe-2 is China’s Supercomputer. It was the fastest until its position being taken up by SunwayTiahu Light as the Fastest Supercomputer.

Q10. What is a spooler?
(a) Type of printer
(b) Peripheral device
(c) Program
(d) Output device
(e) None of these
S10. Ans.(c)
Sol. Spooler is a program in computing that is used to line up print jobs by storing them in the buffer for a short time and allows the printer to print at the time when it is use.

Q11. What is the diagnostic testing sequence of a computer called that determines if all input and output devices are properly working? 
(a) rebooting
(b) POST
(c) scanning
(d) Defragmentation
(e) None of these
S11. Ans.(b)
Sol. POST is a diagnostic testing sequence of a computer that is run before the actual booting to ensure that the computer hardware is functioning well. It stands for ‘Power-On Self-Test’.

Q12. Which of the following components represent the parts of a Central Processing Unit(CPU)? 
(a) Input, output and processing
(b) Control unit, primary storage and secondary storage
(c) Control unit, arithmetic logic unit and primary storage
(d) Control unit, processing and primary storage
(e) None of these
S12. Ans.(c)
Sol. Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage are the parts of the CPU. The storage unit deals with the allocation of memory to the processed data, the Control Unit (CU) controls the flow and processing of the data and the Arithmetic Logic Unit (ALU) carries out of the arithmetic operations of calculations of the computer system. 

Q13. Which among the following is a type of device that is used for identifying people by their unique characteristics?
(a) biometric device
(b) Web camera
(c) joystick
(d) scanner
(e) None of these
S13. Ans.(a)
Sol. A biometric device is a type of device that records the unique characteristics such as finger prints because it is impossible to have two different persons with the same fingers prints.

Q14. Which of the following statements is true in the context of Watermark? 
(a) A watermark can only be applied to a single page in a document
(b) A watermark is not visible to viewers in a hard copy
(c) A watermark is a ghost text
(d) The colour of a watermark cannot be changed
(e) None of these
S14. Ans.(c)
Sol. A watermark is a ghost text that is set behind the content of a page.

Q15. Which of the following is a type of margin at the time of printing and binding printouts? 
(a) Portrait
(b) Gutter
(c) A4
(d) Next Page
(e) None of these
S15. Ans.(b)
Sol. A gutter margin adds an extra space to the binding sides. Thus, it ensures that the text does not hide at the time of binding or folding papers.


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.