Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and it is important for every aspirant to clear computer knowledge basics because it is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. Who among the following is known as the Father of The Internet?
(a) Tim Berners-Lee
(b) Raymond Tomilson
(c) Douglas Englebart
(d) Charles Babbage
(e) Vint Cerf

S1. Ans.(e)
Sol. Tim Berners-Lee- Inventor of the World Wide Web.  Berners-Lee is the director of the World Wide Web Consortium (W3C), which oversees the continued development of the Web.
Raymond Tomilson-Sent the first e-mail (to himself)
Douglas Englebart- Father of computer mouse
Charles Babbage- Father of computers, inventor of analytical engine and difference engine
Vint Cerf- Father of the Internet. Cerf is the co-designer of the TCP/IP protocols and the architecture of the Internet.

Q2. Which among the following is a device that has functioning of a mobile information manager?
(a) PDA
(b) MICR
(c) Mainframe
(d) Light Pen
(e) OCR

S2. Ans.(a)
Sol. Personal Digital Assistant (PDA) is a device with functioning of a mobile information manager.

Q3. ______ key combination is used to reverse the last Undo.
(a) Ctrl+A
(b) Ctrl+C
(c) Ctrl+W
(d) Ctrl+Y
(e) Ctrl+Z

S3. Ans.(d)
Sol. Ctrl+A- to select all
Ctrl+C- to copy
Ctrl+W- to close currently focused tab/window
Ctrl+Y- used to reverse last undo
Ctrl+Z- to reverse last action i.e. to perform undo operation

Q4. IEEE standard 802.3 is for which of the following?
(a) Higher Layer LAN Protocols
(b) Wireless PAN
(c) Ethernet
(d) Bluetooth certification
(e) None of the above

S4. Ans.(c)
Sol. IEEE 802 is a family of IEEE standards dealing with local area networks and metropolitan area networks. 802.3 is for Ethernet.

Q5. The OSI model defines internetworking in terms of a vertical stack of layers.  The OSI model doesn't perform any functions in the networking process. It is a conceptual framework so we can better understand complex interactions that are happening. Frame is protocol data unit of which OSI Layer?
(a) Layer 7
(b) Layer 3
(c) Layer 8
(d) Layer 1
(e) Layer 2

S5. Ans.(e)
Sol. There are 7 layers in the OSI Model and OSI stands for Open System Interconnection.
Following are the protocol data units of OSI Layers:
Layer 1- bit
Layer 2 - frame,
Layer 3 - packet
Layer 4 - segment
Layer 5 and above- data.

Q6. Which of the following is a term for the process of trading goods over the Internet?
(a) e-selling-n-buying
(b) e-trading
(c) e-finance
(d) e-salesmanship
(e) e-commerce

S6. Ans. (e)
Sol. Electronic commerce, commonly written as e-commerce or e-commerce, is the trading or facilitation of trading in products or services using computer networks, such as the Internet or online social networks.

Q7. An example of a telecommunications device is a ________.
(a) keyboard
(b) mouse
(c) printer
(d) modem
(e) None of these

S7. Ans. (d)
Sol. Modem is a telecommunication device.

Q8. An application where only one user accesses the database at a given time is an example of a(n) ________ .
(a) single-user database application
(b) multiuser database application
(c) e-commerce database application
(d) data mining database application
(e) None of these

S8. Ans. (a)
Sol. Single-user mode allows only one connection to a database at a given moment in time.

Q9. A nibble is equal to _____________ bits.
(a) 16
(b) 32
(c) 4
(d) 8
(e) 18

S9. Ans. (c)
Sol. A nibble =4 bits.

Q10. What is a named area on a disk that is used to store related subfolders and files called?
(a) desktop
(b) folder
(c) menu
(d) Safari
(e) explorer

S10. Ans.(b)
Sol. A folder is a virtual location where programs, files, and other folders can be located.

Q11. The two ways to arrange multiple windows on the desktop are:
(a) cascade and tile
(b) drag and drop
(c) point and click
(d) minimize and maximize
(e) copy and paste

S11. Ans. (a)
Sol. cascade and tile are two ways to arrange multiple windows on the desktop.

Q12. _____________ is a service that allows organisations to make their own website.   
(a) Web hosting
(b) Web surfing
(c) Domain hosting
(d) Linux hosting
(e) Windows hosting

S12. Ans.(a)
Sol. Web hosting is a service that allows organisations to make their own website accessible through WWW. This service allows you to share the data on the Web or the Internet by storing your Web page on the Internet.

Q13. Which of the following HTML tags is used to create a horizontal line on a Web page? 
(a) <hr>
(b) <tr>
(c) <line>
(d) <hr1>
(e) <line direction = “horizontal”>

S13. Ans.(a)
Sol. In HTML, you can create a horizontal line on a Web page by using the <hr>tag. The purpose of the <hr> tag is to separate paragraphs or sections on a Web page.

Q14. Which of the following image formats was developed for CompuServe?
(a) JPEG Image
(b) GIF Image
(c) PNG Image
(d) BMP Image
(e) None of these

S14. Ans.(b)
Sol. The GIF image format was developed for CompuServe (an online information service). Converting an image to a GIF image format is safe as no data is lost at the time of conversion. 

Q15. Which among the following is a Super computer series developed by Indian scientists?
(a) Param
(b) Super30l
(c) Compaq Presario
(d) Cray YMP
(e) Blue Gene

S15. Ans.(a)
Sol. PARAM is a series of supercomputers designed and assembled by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) in Pune, India. The latest machine in the series is the PARAM Kanchenjunga.

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.