Computer Questions for NABARD Grade-A 2017

Dear Readers,


Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for NABARD Grade-A Exam 2017.

Q1. The backstage view in PowerPoint 2016 includes which of the following?
(a) Themes and Templates
(b) Formatting Text and Clipart Options
(c) Handout Master
(d) Slide Master
(e) Views

S1. Ans.(a)
Sol. The Office Backstage view is where you manage your files and the data about them — creating, saving, and setting options. Themes and Templates are available in MS PowerPoint 2016 Backstage view.


Q2. The following icon is for which command:  

(a) Start the show from the current slide
(b) Start the show from the first slide
(c) Start the show from the previous slide
(d) Start the show from the next slide
(e) Start the show from the last slide in backward fashion

S2. Ans.(b)


Q3. The ‘Slides’ category/group of commands is available under which tab in MS PowerPoint 2016? 
(a) Home
(b) Design
(c) Slide Show
(d) View
(e) Insert

S3. Ans.(a)
Sol. The ‘Slides’ category/group of commands is available under Home Tab.


Q4. Choose the Odd one out:
(a) Home
(b) Insert
(c) Layout
(d) Slide Show
(e) Review

S4. Ans.(c)
Sol.  Except Layout, all others are tabs in MS PowerPoint 2016 ribbon. Following is the sequence of Tabs in PowerPoint File, Home, Insert, Design, Transition, Animation, Slide Show, Review, View, Add-ins

Q5.  Which among the following can control the look of your entire presentation including font, color, background, effects and everything else?
(a) Handout Master
(b) Slide Master
(c) Slide Show
(d) Thesaurus
(e) Icons

S5. Ans.(b)
Sol.  When you want all your slides to contain the same fonts and images (such as logos), you can make those changes in one place—the Slide Master, and they'll be applied to all your slides.

Q6.  Which among the following is graphics ranging from graphical list, and process diagrams to more complex diagrams?
(a) Charts
(b) Shapes
(c) Icon
(d) Smart Art
(e) None of the above

S6. Ans.(d)
Sol. A SmartArt graphic is a visual representation of your information and ideas. You can create SmartArt graphics by choosing from among many different layouts to quickly, easily, and effectively communicate your message.


Q7. What is a motion path?
(a) A type of animation entrance effect
(b) A method of advancing slides
(c) A method of moving items on a slide
(d) All of the above
(e) None of the above

S7. Ans.(c)
Sol. A motion path is an animation effect that moves an item, like a picture, on a line that you specify.

Q8. The process of trading goods over the internet is known as _________.
(a) E-selling-n-buying
(b) E-trading
(c) E-finance
(d) E-salesmanship
(e) E-commerce

S8. Ans. (e)

Sol. E-commerce is the process of trading goods over the internet.

Q9. Which type of system can learn and adjust to new circumstances by themselves?
(a) Database management system
(b) Expert systems
(c) Geographical systems
(d) Neural networks
(e) File based systems

S9. Ans. (d)

Sol.  Neural Networks can learn and adjust to new circumstances.

Q10. Pascaline is among which of the type of machine? 
(a) Mechanical machine
(b) Arithmetic machine
(c) Division machine
(d) Difference machine
(e) None of the above

S10. Ans. (b)
Sol.  Pascal's calculator is a mechanical calculator invented by Blaise Pascal in the early 17th century. It was called the arithmetic machine and later became known as the Pascaline.

Q11. Which of the following diagrams graphically represents an inter-relationship among entities and logical schema of a database?
(a) Entity-relationship diagram
(b) Data flow diagram
(c) Control flow diagram
(d) Sequence diagram
(e) None of these

S11. Ans.(a)
Sol. A relationship is an association among entities. We can use the Entity-Relationship Diagram (ERD) to represent an inter-relationship between the entities of a database.

Q12. Which of the following keys is a field in one table that is used as a primary key field in another table?
(a) Primary key
(b) Foreign key
(c) Candidate key
(d) Identity key
(e) None of these

S12. Ans.(b)
Sol. Foreign key is a field in one table that is used as the primary key in another table. Whenever a relationship is created between two tables, a common field acts as the primary key in the first table and the foreign key in the second table.


Q13. By what name are two or more fields of a database table called when they are collectively used to specify the primary key?
(a) Composite key
(b) Primary key
(c) Foreign key
(d) Candidate key
(e) Identity key

S13. Ans.(a)
Sol. Composite key is formed when two or more fields of a database table are combined together in order to uniquely identify the records stored in the table.

Q14. A database table has two fields or columns that can be selected as the primary key. The first field or column will always be considered as the primary key, and the second field or column is called the _____________.
(a) Primary key
(b) Candidate key
(c) Composite key
(d) Foreign key
(e) Identity key

S14. Ans.(b)
Sol. If a table has more than one field that can be selected as the primary key, the field that is not selected as the primary key is called a candidate key.

Q15. Which of the following is not a normal form  in DBMS?
(a) First Normal Form (1NF)
(b) Second Normal Form (2NF)
(c) Third Normal Form (3NF)
(d) Ninth Normal For (9NF)
(e) Boyce-Codd Normal Form (BCNF)

S15. Ans.(d)
Sol. In DBMS, the commonly used normal forms are 1NF, 2NF, 3NF and BCNF.