Computer Questions for NABARD Grade-A 2017

Dear Readers,


Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for NABARD Grade-A Exam 2017.

Q1.IBM was provided software for PC DOS by which of the following company?
(a) Microsoft
(b) Sony
(c) Google
(d) Apple
(e) None of the above

S1. Ans.(a)
Sol. Microsoft provided Operating System to IBM PC DOS.

Q2. Which of the following was used to program the first computer?
(a) Assembly language
(b) Machine language
(c) Source code
(d) Object code
(e) ASCII code

S2. Ans.(b)
Sol. Earliest computers used Machine language.

Q3. Charles Babbage is known to have conceived which of the following earliest Computing machine? 
(a) Analytical engine
(b) ENIAC
(c) UNIVAC
(d) All of the above
(e) None of the above

S3. Ans.(a)
Sol. The Analytical Engine was a proposed mechanical general-purpose computer designed by English mathematician and computer pioneer Charles Babbage. It was first described in 1837 as the successor to Babbage's difference engine, a design for a mechanical computer.

Q4. Which of the following is/are modifier keys in a computer? 
(a) Ctrl
(b) Alt
(c) Shift
(d) Both (b) and (c)
(e) All of the above

S4. Ans. (e)
Sol. Modifier keys include Alt, Ctrl, Shift. A modifier key is a key that modifies the action of another key when the two are pressed together.

Q5. What is the term used for measurement of how fast data moves from one place to another?
(a) data per unit
(b) bits per second
(c) bits per hour
(e) ratio per bit
(d) None of the above

S5. Ans. (b)
Sol. The bit rate is quantified using the bits per second unit

Q6. Which among the following term is related to the collection of links throughout the Internet that creates an interconnected network?
(a) WWW
(b) Web
(c) World Wide Web
(d) All of the above options
(e) Wide Area Web

S6. Ans. (d)
Sol. Except Wide Area Web all other terms are related to the given context.

Q7. What type of software must to be used to transform scanned text into a format that can be manipulated?
(a) OCR
(b) CRT
(c) RGB
(d) MIDI
(e) None of the above

S7. Ans.(a)
Sol. OCR (optical character recognition) is the recognition of printed or written text characters by a computer. This involves photo scanning of the text character-by-character, analysis of the scanned-in image, and then translation of the character image into character codes, such as ASCII, commonly used in data processing.

Q8. Word processing, spreadsheet and photo-editing are examples of________.
(a) application software
(b) system software
(c) operating system software
(d) platform software
(e) antivirus software

S8. Ans.(a)
Sol. Word processing, spreadsheet and photo-editing are examples of application software

Q9. The primary purpose of a computer is to process _____________ and convert it into information.
(a) electricity
(b) data
(c) raw material
(d) a bit
(e) environment

S9. Ans.(b)
Sol. Before data is processed by a computer, it has to be fed into the computer using a keyboard, mouse or another input device. The central processing unit (CPU) analyses the raw data and processes it into sensible information.

Q10. The simultaneous processing of executing two or more programs by multiple processors is-
(a) multiprogramming
(b) multitasking
(c) time-sharing
(d) multiprocessing
(e) None of the above

S10. Ans.(d)
Sol. Multiprocessing is the capability of a computer to multitask, or execute more than one program or process at the same time.

Q11. What does DOS stands for?
(a) Digital Operating Session
(b) Disk Operating System
(c) Digital Operating System
(d) Disk Opening System
(e) Digital Open System

S11. Ans.(b)
Sol. DOS stands for Disk Operating System. It is the first operating system developed by Microsoft.

Q12. What acts as master software that works as a mediator between a computer user and the hardware of a computer?
(a) Application Program
(b) Motherboard
(c) Antivirus
(d) Operating System
(e) Physical Layer

S12. Ans.(d)
Sol. Operating system provided an interface between a user and computer hardware. It enables a user to utilize hardware resources efficiently.

Q13. Which of the following is the type of software that controls the internal operations in the computer and controls how the computer works with all its parts?
(a) Shareware
(b) Public domain software
(c) Application software
(d) Operating system software
(e) None of these

S13. Ans.(d)
Sol. An operating system (OS) is a program or software that manages and coordinates the functions of all the components of a computer. It also acts as an interface between the user and the hardware of a computer.

Q14. Which of the following number systems is considered as a base-10 number system?
(a) Decimal number system
(b) Binary number system
(c) Octal number system
(d) Hexadecimal number system
(e) None of these

S14. Ans.(a)
Sol. Decimal number system has unique 10 digits, that is, from 0 to 9, to represent a number and its base (or radix) is 10. The decimal number system is also called a base-10 system as it has 10 digits.

Q15. The hexadecimal number system represents symbols __________ and __________.
(a) 0-9, A-E
(b) 0-9, A-F
(c) 1-10, A-E
(d) 1-10, A-F
(e) None of these

S15. Ans.(b)
Sol. The hexadecimal number system has 16 possible digits represented by the symbols 0 to 9 and the alphabets A, B, C, D, E and F.