Computer Questions for NABARD Grade-A 2017

Dear Readers,


Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for NABARD Grade-A Exam 2017.

Q1. Digital computers use a ________ system to encode data and programs.  
(a) Semiconductor 
(b) Decimal 
(c) Binary 
(d) RAM
(e) ROM 

S1. Ans. (c)
Sol. Digital Computers use Binary System. 

Q2. Which of the following characteristic attributes to the fact that computers can perform different types of tasks at the same time? 
(a) Diligence 
(b) Versatility 
(c) Accuracy 
(d) Speed 
(e) No IQ 

S2. Ans. (b) 
Sol.  Versatility is the characteristic of a computer that attributes to its multitasking and multiprogramming capabilities.

Q3. Something which has easily-understood instructions is said to be: 
(a) Information 
(b) Word processing 
(c) Icon
(d) User friendly 
(e) None of these 

S3. Ans. (d)
Sol.  User friendly instructions are easy to understand by the user.

Q4. Information that comes from external source and fed into computer software is called _______.
(a) Output 
(b) Input 
(c) Throughout 
(d) Reports  
(e) None of these 

S4. Ans. (b) 
Sol. Input is fed into computers.
Q5 The control unit initiates a series of sequential steps of :
(a) Macro instruction 
(b) Minicode 
(c) micro operations 
(d) Micro circuit 
(e) None of these 

S5. Ans. (c) 
Sol. The control unit initiates a series of sequential steps of micro operations.

Q6. Which of the following is a Web browser?
(a) Paint 
(b) PowerPoint 
(c) Firefox
(d) Word 
(e) All are Web browsers

S6. Ans. (c) 
Sol.  Paint, PowerPoint and Word are application software.

Q7. Different components on the motherboard of a PC unit are linked together by sets of parallel electrical conducting lines. What are these lines called?
(a) Conductors 
(b) Buses
(c) Connectors 
(d) Consecutives
(e) None of these

S7. Ans. (b) 
Sol.  In computer architecture, a bus is a communication system that transfers data between components inside a computer, or between computers. Early computer buses were parallel electrical wires with multiple connections, but the term is now used for any physical arrangement that provides the same logical function as a parallel electrical bus. Modern computer buses can use both parallel and bit serial connections.

Q8. Which type of system can learn and adjust to new circumstances by themselves?
(a) Database management system
(b) Expert systems
(c) Geographical systems
(d) Neural networks 
(e) File based systems

S8. Ans. (d) 
Sol.  Neural Networks can learn and adjust to new circumstances.

Q9. In PROM, P stands for?
(a) Plausible
(b) Program
(c) Programmable
(d) Proper
(e) Preferred

S9. Ans. (c)
Sol.  PROM is an acronym for Programmable Read Only Memory.

Q10. Which among the following is a text margin treatment in which all lines begin hard against the left-hand margin but are allowed to end short of the right-hand margin? 
(a) Gutter Margin 
(b) Word wrap 
(c) Right justified  
(d) Left justified 
(e) Ragged right 

S10. Ans. (e)
Sol. Ragged right is a text margin treatment in which all lines begin hard against the left-hand margin but are allowed to end short of the right-hand margin. On lines that do not fully fill the measure (nearly all of them), any leftover space is deposited along the right-hand margin. This creates an irregular margin along the right side of the text column.

Q11. Which command should be used to display all files within the specified subordinate directory of the subdirectory? 
(a) Dir/pathname 
(b) Dir/pathname/pathname 
(c) Dir/ch 
(d) Dir/pathname/filename 
(e) None of these 

S11. Ans. (b)
Sol. 'Dir/pathname/pathname' can be used to display all files within the specified subordinate directory of the subdirectory.

Q12. Which of the following key combination can be used to print a document?  
(a) Ctrl + P
(b) Tab + P
(c) Alt + P
(d) Windows logo key + P
(e) None of these 

S12. Ans. (a)
Sol. Ctrl + P is used to print document(s).

Q13. Which of the following key combination can be used to open task manager?
(a) Ctrl + Shift + Tab 
(b) Ctrl + Shift + ESC
(c) Ctrl + Shift + O 
(d) Ctrl + Shift + T
(e) None of these 

S13. Ans. (b)
Sol. Ctrl + Shift + ESC can be used to open task manager

Q14. SmartArt is the feature of ________.   
(a) Photoshop 
(b) Tally  
(c) MS Word 2007 
(d) CorelDraw 
(e) None of these 

S14. Ans. (c)
Sol. SmartArt is a feature of MS Word 2007.

Q15. Portrait and Landscape are type of _____.
(a) Page orientation 
(b) Paper Size 
(c) Page Layout 
(d) All of the above 
(e) None of these 

S15. Ans. (a)
Sol. Portrait and Landscape are types of page orientation.