Computer Questions for NABARD Grade-A 2017

Dear Readers,


Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for NABARD Grade-A Exam 2017.

Q1. What type of computers are client computers (most of the time) in a client-server system? 
(a) Mainframe
(b) Supercomputer
(c) Microcomputer
(d) PDA
(e) None of these

S1. Ans.(c)
Sol. In the client-server system, microcomputers are commonly treated as client computers due to their limited hardware configuration to handle and process multiple tasks. 

Q2. Which of the following is the foray introduced by Microsoft into the gaming console market? 
(a) X-box
(b) Set-up
(c) Multi play
(d) I-phone
(e) None of these

S2. Ans.(a)
Sol. In the gaming console market, Microsoft launched its first foray named X-box that is actually a video game console. 

Q3. Which of the following statements is correct about EPROM? 
(a) It is a type of ROM from which the stored data cannot be erased
(b) In this memory, data can be erased by electronic emission
(c) It is a type of RAM
(d) Ultraviolet rays are used to erase the data stored in the memory
(e) None of these

S3. Ans.(d)
Sol. Erasable Programmable Read-Only Memory (EPROM) is a type of ROM from which the stored data can be erased using ultraviolet rays. 

Q4. Which among the following is the process of fetching or finding data, relationships, and anomalies from a big collection of data or various databases?
(a) Fetching
(b) Warehousing
(c) Mining
(d) Finding
(e) Indexing

S4. Ans.(c)
Sol. Data mining is the analysis of data for relationships that have not previously been discovered. Data mining is the process of finding anomalies, patterns and correlations within large data sets to predict outcomes.

Q5. Computers were based on transistors in the _______ generation. 
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
(e) Fifth

S5. Ans.(b)
Sol. Second generation computers designed in 1960s were based on transistors. These computers were more reliable and faster than first generation computers that were based on vacuum tubes.

Q6. Which of the following statements is true for Solid State Drives (SSDs)?  
(a) They do not contain spinning platters
(b) They use vacuum tubes for storing data
(c) They require latency time at the time of transferring data
(d) All of the above
(e) None of these

S6. Ans.(a)
Sol. SSD is a storage device that does not contain any moving parts, such as spinning platters and heads; therefore, it is faster than hard disk drive. An SSD uses transistors to store data. In SSD, the information can be accessed immediately, because there is no latency time when data is transferred.

Q7. Specialised program(s) designed to allow particular input or output device(s) to communicate with the rest of the computer system is called  _______.
(a) Computer
(b) Device drivers
(c) Interpreters
(d) Operating system
(e) ROM

S7. Ans.(b) 
Sol.  A device driver is a program that controls a particular type of device that is attached to your computer. There are device drivers for printers, displays, CD-ROM readers, diskette drives, and so on. When you buy an operating system, many device drivers are built into the product.

Q8. The Internet is a system of ______.
(a) Bugs
(b) Interconnected networks
(c) System software
(d) Operating systems
(e) I/O Devices

S8. Ans.(b)
Sol. The Internet is the global system of interconnected computer networks that use the Internet protocol suite (TCP/IP) to link billions of devices worldwide.

Q9. Setting fonts for the text in your document is an example of:
(a) Formatting
(b) Formulas
(c) Tracking changes
(d) Tools
(e) None of the above

S9. Ans.(a)
Sol. Formatting refers to changing font, font-size, indentation, appearance of the text.

Q10. What is Window Explorer? 
(a) Personal Computer
(b) Network
(c) Drive
(d) File Manager
(e) Web browser

S10. Ans.(d)
Sol. Windows Explorer displays the hierarchical structure of files, folders, and drives on your computer.

Q11. What does JAR stand for?
(a) JQuerry Application Rapid-development
(b) Java Application Resolution
(c) Java Archive
(d) JQuerry Application Resolution
(e) None of the above

S11. Ans.(c)
Sol. In software, JAR (Java Archive) is a package file format typically used to aggregate many Java class files and associated metadata and resources (text, images, etc.) into one file to distribute application software or libraries on the Java platform.

Q12.  Which among the following term is used for: Unauthorized copying of software to be used for personal gain instead of personal backups?
(a) program thievery
(b) data snatching
(c) software piracy
(d) program looting
(e) data looting

S12. Ans.(c)
Sol. Software piracy is the illegal copying, distribution, or use of software.

Q13. In first generation of computers, they used which among the following?
(a) batch processing
(b) multithreading
(c) multiprogramming
(d) networking
(e) All of the above

S13. Ans.(a)
Sol. In First Generation mainly batch processing operating system were used.

Q14. A/(n) ___________ is an object embedded in a web page or email, which unobtrusively (usually invisibly) allows checking that a user has accessed the content.
(a) email
(b) virus
(c) web beacon
(d) spam
(e) firewall

S14. Ans.(c)
Sol. Common uses of web beacon are email tracking and page tagging for web analytics. Its alternative names are web bug, tracking bug, tag, or page tag.

Q15. Which of the following terms is related to Internet connectivity?
(a) IP
(b) TCP
(c) Gopher
(d) Both (a) and (b)
(e) All of the above 

S15. Ans.(e)
Sol. IP, TCP and Gopher all are protocols governing the internet. IP-Internet Protocol, TCP- Transmission Control Protocol