Computer Questions for NABARD Grade-A 2017

Dear Readers,


Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for NABARD Grade-A Exam 2017.

Q1. When the computer is already ON, then which of the following term refers to the process to restart it? 
(a) Cold booting
(b) Warm booting
(c) Shut down
(d) Logging OFF
(e) None of these

S1. Ans. (b)
Sol.  Warm booting is the process of restarting a computer.

Q2. The operating system acts as a device management that keeps track of devices. Channels and control units is called as _______.
(a) I/O dispatch
(b) I/O manger
(c) I/O traffic controller
(d) I/O receiver
(e) I/O gainer

S2. Ans. (c)
Sol. I/o Traffic Controller: Keeps track of status of all devices, control units and channels.

Q3. Which of the following shortcut keys is used to select the entire document? 
(a) Ctrl + L
(b) Alt + A
(c) Ctrl + A
(d) Shift + A
(e) Ctrl + K

S3. Ans.(c)
Sol. We can select the entire document by using the Ctrl + A keys together.

Q4. If you wish to extend the length of the network without having the signal degrade, you would use a _____. 
(a) Repeater
(b) Router
(c) Gateway
(d) Switch
(e) None of these

S4. Ans. (a)
Sol. A repeater is an electronic device that receives a signal and retransmits it at a higher level or higher power, or onto the other side of an obstruction, so that the signal can cover longer distances.

Q5. Which of the following is not a hardware device?
(a) Storage Devices
(b) Output Devices
(c) MS DOS
(d) CPU
(e) Mouse

S5. Ans.(c)
Sol. MS DOS is acronym for Microsoft Disk operating system.

Q6. What is a simulated experience generated by computer called; like visiting the outer space or stepping on Moon?
(a) Extended Reality
(b) Virtual Reality
(c) Augmented Reality
(d) Snooping
(e) Eavesdropping

S6. Ans.(b)
Sol. Virtual reality basically means 'near-reality’; it usually refers to a specific type of reality emulation which is simulated experience generated by a computer.

Q7. What is the technology used to read pencil or pen marks on a multiple choice answer sheet called?
(a) OMR
(b) MICR
(c) OCR
(d) CPU
(e) ALU

S7. Ans.(a)
Sol. Optical Mark Recognition technology is used to read pencil or pen marks on a multiple choice answer sheet.

Q8. Which of the following is an expansion card which generates a feed of output images to a display?
(a) Bus
(b) Motherboard
(c) Play Station
(d) Ultra High Definition
(e) Video Card

S8. Ans.(e)
Sol. Video Card is an expansion card which generates a feed of output images to a display.

Q9. Which of the following is a programming language for creating special programs like applets? 
(a) Java
(b) cable
(c) domain name
(d) Net
(e) COBOL

S9. Ans. (a)
Sol. Java can be used to create applets. Applet is a very small application, especially a utility program performing one or a few simple functions.

Q10. Which among the following search engine is a search tool that uses another search engine's data to produce their own results from the Internet?
(a) Meta
(b) Individual
(c) Directory
(d) Subject directory
(e) None of these

S10. Ans. (a)
Sol. A metasearch engine (or aggregator) is a search tool that uses another search engine's data to produce their own results from the Internet. Metasearch engines take input from a user and simultaneously send out queries to third party search engines for results.

Q11. Which of the following is file extension for MS Word documents?
(a) WRD
(b) TXT
(c) DOC
(d) FIL
(e) None of these

S11. Ans. (c)
Sol. '.doc' is a file extension for Word file.

Q12. __________ ports connect special types of music instruments to sound cards.
(a) MIDI
(b) CPU
(c) USB
(d) BUS
(e) OCR

S12. Ans. (a)
Sol. MIDI stands for Musical Instrument Digital Interface, is a technical standard that describes a protocol, digital interface and connectors and allows a wide variety of electronic musical instruments, computers and other related devices to connect and communicate with one another.

Q13. Which physical layer devices can be used to enlarge the area covered by a single LAN segment?
1. Switch
2. NIC
3. Hub
4. Repeater
5. RJ45 transceiver
(a) 1 only
(b) 1 and 3
(c) 3 and 4
(d) 5 only
(e) None of these

S13. Ans. (c)

Sol. A repeater operates at the physical layer. Its job is to regenerate the signal over the same network before the signal becomes too weak or corrupted so as to extend the length to which the signal can be transmitted over the same network.  A hub is basically a multiport repeater. A hub connects multiple wires coming from different branches, for example, the connector in star topology which connects different stations.

Q14. Which of the following is correct acronym of VGA?
a) Video Graphics Adapter
b) Visual Graphics Array
c) Volatile Graphics Array
d) Video Graphics Array
e) None of the above

S14. Ans. (d)
Sol.  Video Graphics Array (VGA) refers specifically to the display hardware first introduced with the IBM PS/2 line of computers, but through its widespread adoption has also come to mean either an analog computer display standard, the 15-pin D-subminiature VGA connector or the 640x480 resolution itself.

Q15. What is Visual FOXPRO?
(a) RDMBS
(b) DBMS
(c) Programming Language
(d) All of the above
(e) None of these

S15. Ans. (c)
Sol.  Visual FoxPro is a data-centric, object-oriented, procedural, programming language produced by Microsoft. It is derived from FoxPro (originally known as FoxBASE) which was developed by Fox Software beginning in 1984.