Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. Which of the following computers exhibits the features of both analog the digital computers?  
(a) Hybrid computer
(b) Mini computer
(c) Laptop
(d) Mainframe computer
(e) None of these

S1. Ans.(a)
Sol. The computer that exhibits the features of both digital and analog computers is known as a hybrid computer.

Q2. These printers do not establish any mechanical contact between the print head and the paper. The examples of such type of printers are  
(a) line printers, drum printers
(b) drum printers and dot-matrix printers
(c) line printers and dot-matrix printers
(d) inkjet and laser printers
(e) All of these

S2. Ans.(d)
Sol. Non-impact printer does not establish any mechanical contact between the print head and the paper. The well-known non-impact printers are inkjet and laser printers.

Q3. Which of the following statements is not true about cache memory?  
(a) Cache memory is a form of Read only Memory (ROM)
(b) It is directly associated with the microprocessor
(c) Cache memory can be accessed much faster by a microprocessor in comparison to a RAM
(d) Cache memory is sometimes called CPU memory
(e) All of these

S3. Ans.(a)
Sol. Cache memory is a form of Random Access Memory (RAM) that is directly associated with the microprocessor.

Q4. Which one of the following is an Indian super computer? 
(a) Tianhe-2
(b) VIRGO
(c) Titan
(d) Shaheen II
(e) None of these

S4. Ans.(b)
Sol. VIRGO is a supercomputer that was developed by IIT Madras. Tianhe-2 is a super computer that was built by China. Titan is a supercomputer that belongs to USA and Shaheen II is a supercomputer that was built by Saudi Arabia.

Q5. Which of the following statements is true for a piconet?  
(a) It works on TCP/IP
(b) It is small network that connects computers and network device through cables
(c) It is an adhoc network
(d) It works on Bluetooth technology
(e) Option (c) and (d)

S5. Ans.(e)
Sol. Piconet is an adhoc network that works on the Bluetooth technology and connects up to eight devices. It is also called personal area network (PAN). A scatternet is a type of ad hoc computer network consisting of two or more piconets.

Q6. Which communication mode allows both the sender and the receiver to transmit data at the same time over a single communication channel?  
(a) Simplex mode
(b) Half-duplex mode
(c) Full-duplex mode
(d) Semi-duplex mode
(e) None of these

S6. Ans.(c)
Sol. In the simplex mode, communication is always unidirectional, for example television. In the half-duplex mode, communication is bidirectional but one at a time, which means only one of the parties can send data at a time. Walkie-talkie is an example of half duplex communication. In the full-duplex mode, communication is bidirectional, which means both the parties can transmit data simultaneously. Telephone is an example of full-duplex communication. The semi-duplex mode is not and type of communication mode.

Q7. Walkie-talkie is an example of which of the following?
(a) simplex communication
(b) half-duplex communication
(c) full-duplex communication
(d) semi-duplex communication
(e) None of these

S7. Ans.(b)
Sol. In the case of walkie-talkie, the person at one end sends signals, while the other on the receiving end receives these signals. The person at the receiving end cannot communicate until the person at the first end stops.

Q8. Which of the following committees administers and provides long-range technical direction for Internet development?  
(a) IBSF
(b) IAB
(c) ARPA
(d) ISO
(e) ITU-T

S8. Ans.(b)
Sol. Internet Architecture Board (IAB) administers and provides long-range technical direction for Internet development.

Q9. In which types of network are all the computers considered equal? 
(a) Peer-to-peer
(b) Client/server
(c) Backbone
(d) Hybrid
(e) Hierarchy

S9. Ans.(a)
Sol. The peer-to-peer network is a type of network where each computer is connected to the other to share resources without requiring a separate server system. In this network, computers can be connected via an ad-hoc connection.

Q10. Which of the following is an example of application software? 
(a) Microsoft Windows
(b) Linux
(c) Mac OSX
(d) MS Word 2007
(e) None of these

S10. Ans. (d)
Sol. MS Word 2007 is application software.

Q11. Mozilla Firefox is a _____. 
(a) Spreadsheet
(b) Word processing software
(c) Web browser
(d) Programming software
(e) None of these

S11. Ans. (c)
Sol.  Mozilla Firefox is a web browser.

Q12. _____ is usually recorded and played, displayed, or accessed by information content processing devices, which as computerized and electronic devices, but can also be part of live performance. 
(a) Virus
(b) BIOS software
(c) Multimedia
(d) C++
(e) None of these

S12. Ans. (c)
Sol. Multimedia is the field concerned with the computer-controlled integration of text, graphics, drawings, still and moving images (Video), animation, audio, and any other media where every type of information can be represented, stored, transmitted and processed digitally.

Q13. Which of the following appropriately relates with starting up an operating system?  
(a) Starting
(b) Entering
(c) Formatting
(d) Booting
(e) None of these

S13. Ans. (d)
Sol. Booting is a startup sequence that starts the operating system of a computer when it is turned on. A boot sequence is the initial set of operations that the computer performs when it is switched on. Every computer has a boot sequence.

Q14. In MS-DOS 6.22, which part identifies that product uniquely?
(a) MS
(b) DOS
(c) MS - DOS
(d) 6.22
(e) None of these

S14. Ans. (d)
Sol. MS-DOS 6.22; 6.22 is the version number which identifies it uniquely.

Q15. __________ means that the data contained in a database is accurate, consistent and reliable.
(a) Data redundancy
(b) Data integrity
(c) Data reliability
(d) Data inconsistency
(e) None of these

S15. Ans. (b)
Sol.  Data integrity means that the data contained in a database is accurate, consistent and reliable.