Computer Questions for NABARD Grade-A 2017

Dear Readers,


Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with Computer questions for NABARD Grade-A Exam 2017.

Q1. Which among the following are the specially designed computer chips that reside inside other drives, such as your car or your electronic thermostat? 
(a) Server
(b) Workstation computer
(c) Embedded computer
(d) Mainframe computer
(e) None of these

S1. Ans. (c)
Sol. An embedded system is a computer system with a dedicated function within a larger mechanical or electrical system, often with real-time computing constraints. It is embedded as part of a complete device often including hardware and mechanical parts. Embedded systems control many devices in common use today.

Q2. Today’s RAM’s common form is built with:
(a) Transistors
(b) Vacuum tubes
(c) Semiconductor’s ICs
(d) Superconductor’s ICs
(e) None of the above

S2. Ans. (c)
Sol. Most modern semiconductor memory devices are implemented allowing random access

Q3. A string of eight 0s and 1s is called a:
(a) Megabyte
(b) Kilobyte
(c) Gigabyte
(d) Byte
(e) None of these

S3. Ans. (d)
Sol.  A byte contains a combination of total eight 0s or 1s

Q4. Microsoft Office is a/an __________.
(a) Shareware
(b) Public-domain software
(c) Open source software
(d) An application suite
(e) Firmware

S4. Ans. (d)
Sol. Microsoft Office is an Application suite.

Q5. Which term is not related to font?
(a) Font face
(b) Font size
(c) Font color
(d) Font grammar
(e) None of these

S5. Ans. (d)
Sol. There is nothing such as font grammar.

Q6. The valid format of MS Word is __________.
(a) .jpeg
(b) .png
(c) .doc
(d) .exe
(e) None of these

S6. Ans. (c)
Sol. MS Word file is in .doc format.

Q7. Which of the following option can be used to change page-size and margins in Word 2010?
(a) Page Layout
(b) View
(c) Tools
(d) Data
(e) None of these

S7. Ans. (a)
Sol. Page Layout is used to change page-size and margins.

Q8. To justify the selected text, the shortcut key is __________.
(a) Ctrl + 1
(b) Ctrl + J
(c) Ctrl + U
(d) Ctrl + Alt + K
(e) None of these

S8. Ans. (b)
Sol. Ctrl + J is the shortcut key to justify text.

Q9. Workbook is a collection of __________ in MS Excel?
(a) page set-up
(b) buttons
(c) diagrams
(d) charts
(e) worksheets

S9. Ans. (e)
Sol. Workbook is a collection of worksheet in MS Excel

Q10. In order to move from one worksheet to another in MS-Excel workbook, user should click:
(a) active cell
(b) scroll bar
(c) sheet tab
(d) tab button
(e) None of these

S10. Ans. (c)
Sol. From sheet tab you can move from one worksheet to another in MS Excel.

Q11. In a spread sheet, which among the following is a number you may use in a calculation?
(a) label
(b) cell
(c) field
(d) value
(e) None of these

S11. Ans. (d)
Sol. In a spread sheet, a value is a number you will use in a calculation

Q12. Which of the following is true about Print Preview Mode?
(a) You can see all pages of your document
(b) You can only see the page you are currently working
(c) You can only see pages that do not contain graphics
(d) You can only see the title page of your document
(e) None of the above

S12. Ans. (a)
Sol. In print preview mode you can preview all the pages of the document.

Q13. Given the following URL: http://www.example.com:80/path/to/myfile.html 
Here 'www.example.com', ':80' and stand for _____ and ______ respectively.
(a) IP and source
(b) Domain Name and Port
(c) File name and Path
(d) Path and Port
(e) IP and Locator

S13. Ans .(b)
Sol. A typical URL could have the form http://www.example.com/index.html, which indicates a protocol (http), a hostname (www.example.com), and a file name (index.html).

Q14. When your computer stops working suddenly, it is referred to as a __________.
(a) crash
(b) die
(c) death
(d) penalty
(e) None of these

S14. Ans .(a)
Sol.  A crash (or system crash) in computing is when a computer program, such as a software application or an operating system, stops functioning properly. Often the program will exit after encountering this type of error.

Q15. Which among the following is a display unit?
(a) RAM
(b) Printer
(c) Monitor
(d) ROM
(e) None of these

S15. Ans. (c)
Sol.  Monitor is a display unit.