Computer Questions for NABARD Grade-A 2017

Dear Readers,


Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with Computer questions for NABARD Grade-A Exam 2017.

Q1. Android is a mobile operating system designed primarily for touchscreen mobile devices such as smartphones and tablets.  Which among the following was the first Android Operating System?
(a) Cupcake
(b) Alpha
(c) Gingerbread
(d) Doughnut
(e) Éclair

S1. Ans.(b)
Sol. Alpha was android version 1.0 released on 23rd September 2008. Android is continually developed by Google and the Open Handset Alliance (OHA), and has seen a number of updates to its base operating system since the initial release.

Q2. Which among the following key combination can be used to search in Windows Explorer?
(a) Ctrl+F
(b) Ctrl+S
(c) Ctrl+G
(d) Alt+S
(e) None of the above

S2. Ans.(a)
Sol. Ctrl+F is the short cut key combination that can be used to search in Windows Explorer.

Q3. A router is a networking device that forwards data packets and is connected to two or more data lines from different networks. Which among the following was the earliest device which had almost the same functionality as that of a router? 
(a) Interface Delay Device
(b) Interface Traffic Manager
(c) Interface Routing Processor
(d) Interface Message Processor
(e) Interface Data Manager

S3. Ans.(d)
Sol. The very first device that had fundamentally the same functionality as a router does today was the Interface Message Processor (IMP); IMPs were the devices that made up the ARPANET, the first TCP/IP network.

Q4. Which among the following is a cloud computing platform and infrastructure created by Microsoft?
(a) Simple Storage Service
(b) Atmos
(c) Openstack Swift
(d) OceanStore
(e) Azure

S4. Ans.(e)
Sol. Microsoft is a cloud computing platform and infrastructure created by Microsoft for building, deploying, and managing applications and services through a global network of Microsoft-managed data centers. Azure was announced in October 2008 and released on 1 February 2010 as Windows Azure, before being renamed to Microsoft Azure on 25 March 2014.

Q5. ASCII is a(n)________.
(a) Numbering system for representing numbers with decimals.
(b) Character representation standard common in older mainframe computers.
(c) Encoding standard used to represent letters and characters.
(d) Symbolic programming language that directly represents machine instructions.
(e) None of the above

S5. Ans.(c)
Sol. ASCII is abbreviation for American Standard Code for Information Interchange. It is encoding standard used to represent letters and characters.

Q6. What is the shortcut key combination for deleting the selected item without moving it to the Recycle Bin first?
(a) Shift+Delete
(b) Ctrl+D
(c) Alt+Delete
(d) Ctrl+X
(e) Ctrl+Z

S6. Ans.(a)
Sol. To delete selected item without moving to recycle bin- Shift+Delete

Q7. Which among the following is a popular program for documents that can be read on both a Windows and a Mac PC?
(a) Microsoft Excel
(b) Adobe in Design
(c) Adobe Acrobat
(d) QuarkXPress
(e) None of the above

S7. Ans.(c)
Sol. Adobe Acrobat can be used to read documents on Windows and Mac PC.

Q8. Which among the following is an architecture followed by P2P?
(a) Client/ server
(b) Distributed
(c) Centralized
(d) 1- tier
(e) None of these

S8. Ans (b)
Sol. Peer-to-peer (P2P) computing or networking is a distributed application architecture that partitions tasks or workloads between peers.

Q9. A prescribed set of well-defined instructions for solving mathematical problems is called __________.
(a) a compiler
(b) a code
(c) a description
(d) an algorithm
(e) None of these

S9. Ans (d)
Sol. An algorithm is a self-contained step-by-step set of operations to be performed. Algorithms perform calculation, data processing, and/or automated reasoning tasks.

Q10. Copying a process from memory to disk to allow space for other processes is called:
(a) Swapping
(b) Deadlock
(c) Demand Paging
(d) Page Fault
(e) Cloud Computing

S10. Ans (a)
Sol. Swapping concept comes in terms of process scheduling. Scheduler removes process from CPU for duration and reduces the degree of multiprogramming. And after some time these process can again be reintroduced into main memory.

Q11. Which of these is not a feature of Hierarchical model?
(a) Organizes the data in tree-like structure
(b) Parent node can have any number of child nodes
(c) Root node does not have any parent
(d) Child node can have any number of parent nodes
(e) All are features of hierarchical model

S11. Ans (d)
Sol. A hierarchical database model is a data model in which the data is organized into a tree-like structure. The hierarchical database model mandates that each child record has only one parent, whereas each parent record can have one or more child records.

Q12. Palmtop computer is also known as:
(a) Super computer
(b) Notebook computer
(c) Tablet PC
(d) Handled computer
(e) None of these

S12. Ans (d)
Sol. A Palmtop PC was an about pocket calculator-sized, battery-powered PC in a horizontal clamshell design with integrated keyboard and display. It could be used like a subnotebook, but was light enough to be comfortably used handheld as well. That is the reason they were also known as handheld devices.

Q13. Which of the following option will Not be helpful to instruct Word to stop bulleting paragraphs?
(a) press the enter key twice
(b) click the Undo button on the Standard toolbar
(c) press the backspace key to remove the bullet
(d) click the Bullets button on the Formatting toolbar
(e) All of the above

S13. Ans (b)
Sol. Clicking undo button in this context will not end bulleting.

Q14. The first computer was programmed using ___________.
(a) Assembly language
(b) Machine language
(c) Source code
(d) Object code
(e) ASCII code

S14. Ans. (b)
Sol. The first computer was programmed using Machine Language.

Q15. In which generation did multi-programming start? 
(a) First generation
(b) Second generation
(c) Third generation
(d) Fourth generation
(e) None of these

S15. Ans.(c)
Sol. Multi-programming started in third generation.