Computer Questions for NABARD Grade-A 2017

Dear Readers,


Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of MS Office Topic for Computer section of NABARD Grade-A Exam 2017.

Q1. Except for the ______ function, a formula with a logical function shows the word “TRUE” or “FALSE” as a result
(a) IF
(b) AND
(c) OR
(d) NOT
(e) AND, OR

S1. Ans.(a)
Sol. IF function allows you to make logical comparisons between a value and what you expect. It returns some value on meeting a condition.

Q2. Macros are available in Excel 2016 under which Tab?
(a) Insert
(b) Format
(c) View
(d) Data
(e) Home

S2. Ans.(c)
Sol. View Tab-> Macros


Q3. Each excel file is called a workbook because:
(a) It can contain text and data
(b) It can be modified
(c) It can contain many sheets including worksheets and chart sheets
(d) You have to work hard to create it
(e) It can create charts

S3. Ans.(c)
Sol. An excel workbook can contain many sheets including worksheets and chart sheets.

Q4. Which among the following is true regarding charts in Excel 2016?
(a) It has Line graphs and pie charts only
(b) It only provides line graphs
(c) It has many charts including Bar charts, line graphs and pie charts
(d) It has Bar charts and line graphs only
(e) It only provides pie charts

S4. Ans.(c)
Sol. Excel has many charts including Bar charts, line graphs and pie charts.


Q5. How are data organized in a spreadsheet?
(a) Lines and spaces
(b) Layers and planes
(c) Rows and columns
(d) Height and width
(e) Query and Charts

S5. Ans.(c)
Sol.  Data in an excel spreadsheet are organised as Rows and Columns


Q6. What does the LOOKUP function do?
(a) Looks up text that contain ‘UP’
(b) Used to look in a single row or column and find a value from the same position in a second row or column
(c) Finds irrelevant records
(d) All of above
(e) None of the above

S6. Ans.(b)
Sol.  LOOKUP function can be used when you need to look in a single row or column and find a value from the same position in a second row or column.

Q7. Which of the following is a correct order of precedence in a formula calculation?
(a) Multiplication and division, subtraction, exponential positive and negative value
(b) Multiplication and division, positive and negative values, addition and subtraction
(c) Addition and subtraction, positive and negative values, exponentiation
(d) None of above
(e) All of the above

S7. Ans.(d)
Sol. None of the given precedence order is correct. Formulas calculate values in a specific order. A formula in Excel always begins with an equal sign (=). The equal sign tells Excel that the succeeding characters constitute a formula. The correct order of precedence is: Reference operators, Negation(sign), Percentage, exponentiation, Multiplication and Division, Addition and subtraction, concatenation of strings and comparison

Q8. A function inside another function is called a _______ function.
(a) Nested
(b) Round
(c) Sum
(d) Text
(e) Grouped

S8. Ans.(a)
Sol. A function inside another function is called a nested function.

Q9. How should you print a selected area of a worksheet, if you’ll want to print a different area next time?
(a) On the file menu, point to print area, and then click set print area.
(b) On the file menu, click print, and then click Print Selection under print settings
(c) On the view menu, click custom views, then click add
(d) All of the above
(e) None of the above

S9. Ans.(b)
Sol. User can select an area and then print the selected section by clicking on print selection in the print settings

Q10. Which of the following will set text in selected cells to italics?
(a) Pressing Ctrl + I on the keyboard
(b) Using the Tools – Wizard – Web Form menu item
(c) Using the Format – Cells – Font menu item
(d) Both (a) and (c)
(e) None of the above

S10. Ans.(d)

Sol. Both options (a) and option (c) are correct to set text in Italics.

Q11. Microsoft Office is a __________.
(a) Shareware
(b) Public-domain software
(c) Open source software
(d) An application suite
(e) Firmware

S11. Ans.(d)
Sol.  MS Office is an application suite consisting many application software such as MS Word, PowerPoint, Excel, Outlook etc.

Q12. Which term is not related with font?
(a) Font face
(b) Font size
(c) Font color
(d) Font grammar
(e) None of these

S12. Ans.(d)
Sol. Font grammar is not related with font.

Q13. The valid format of MS Word is __________.
(a) .jpeg
(b) .png
(c) .doc
(d) .exe
(e) None of these

S13. Ans.(c)
Sol. The correct file extension for a Word file document if .doc

Q14. Which of the following option may be used to change page-size and margins?
(a) Layout
(b) View
(c) Tools
(d) Data
(e) None of these

S14. Ans.(a)
Sol. Layout tab in the ribbon has commands for Margin, Orientation, Size etc.

Q15. To justify the selected text, the shortcut key is __________.
(a) Ctrl + 1
(b) Ctrl + J
(c) Ctrl + U
(d) Ctrl + Alt + K
(e) None of these

S15. Ans.(b)
Sol. Ctrl + J is the shortcut key to justify text.