Computer Questions for NICL AO Mains 2017

 Dear Readers,


Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment's Mains Examination. Practice with Computer questions for NICL AO 2017 Examination.

Q1. Internet access by transmitting digital data over the wires of a local telephone network is provided by: 
(a) leased line
(b) digital subscriber line
(c) digital signal line
(d) MODEM
(e) None of the above

S1. Ans.(b)
Sol. Digital subscriber line (DSL or digital subscriber loop) is a family of technologies that are used to transmit digital data over telephone lines.

Q2. The Internet was originally a project of which agency? 
(a) ARPA
(b) NSF
(c) NSA
(d) RIP
(e) None of the above

S2. Ans.(a)
Sol. Advanced Research Projects Agency (ARPA),was funding organization in the United States that developed one of the precursors of the Internet (ARPANET), it now stands for Address and Routing Parameter Area.

Q3. Verification of a login name and password is known as: 
(a) configuration
(b) accessibility
(c) authentication
(d) logging off
(e) switching in

S3. Ans.(c)
Sol. Authentication is the process of recognizing a user's identity.

Q4. What is the space left between the margin and the start of a paragraph called? 
(a) Spacing
(b) Gutter
(c) Indentation
(d) Alignment
(e) Clip

S4. Ans.(c)
Sol. The space left between the margin and the start of a paragraph is called Indentation.

Q5. We can insert a page number at: 
(a) Header
(b) Footer
(c) Gutter Margin
(d) Both (a) and (b)
(e) None of the above

S5. Ans.(d)
Sol. Page number can be inserted in either the header or the footer of a document.

Q6. Which of the following mouse can work on any surface from a granite countertop to a carpet? 
(a) Mechanical mouse
(b) Optical mouse
(c) Laser mouse
(d) Blue Track mouse
(e) All of these

S6. Ans.(d)
Sol. BlueTrack mouse is a type of mouse that is based on the Blue Track Technology and can work on any surface from granite countertop to the carpet.

Q7. Which of the following devices is mainly used to draw objects in CAD? 
(a) Keyboard
(b) Printer
(c) Joystick
(d) Scanner
(e) None of these

S7. Ans.(c)
Sol. Joystick is used to draw objects in Computer-Aided Design (CAD).

Q8. CCFL is used in LCD monitors for display. It stands for :
(a) Cool Cathode Fluorescent Lamps
(b) Cold Cathode Fluorescent Lights
(c) Cold Cathode Fluorescent Lamps
(d) Cool Cathode Fluorescent Lights
(e) None of these

S8. Ans.(c)
Sol. CCFLs stands for Cold Cathode Fluorescent Lamps.

Q9. The key combination of ‘Ctrl + Page Down’ is used to: 
(a) move the cursor one paragraph down
(b) move the cursor one page down
(c) move the cursor one line down
(d) move the cursor one screen down
(e) None of these

S9. Ans.(b)
Sol. In an MS Word document, the key combination ‘Ctrl + Page Down’ is used for moving the cursor one page downwards.

Q10. The ‘Ctrl + Down Arrow’ key combination is used to: 
(a) move the cursor one paragraph down
(b) move the cursor one line down
(c) move the cursor one page down
(d) move the cursor one screen down
(e) None of these

S10. Ans.(a)
Sol. In an MS Word document, the key combination ‘Ctrl + Down Arrow’ is used for moving the cursor one paragraph downwards.

Q11. While working on an MS Word document, how can spelling and grammar errors be detected?  
(a) Press Shift + F7
(b) Press Ctrl + F7
(c) Press Alt + F7
(d) Press F7
(e) Press Ctrl + F1

S11. Ans.(d)
Sol. Pressing the F7 key on the keyboard will open the Spelling Grammar dialog box, where a document can be used to get spelling and grammatical errors. Whenever there is a spelling mistake, a wavy red line appears below that particular word and a wavy green line appears below a sentence/word indicating any grammatical error in the document.

Q12. ______ are special effects used to define a way in which the slides appear during a slide show.  
(a) Transitions
(b) Animation
(c) Themes
(d) Slide Master
(e) Moves

S12. Ans.(a)
Sol. Transitions are special effects used to define a way in which the slides appear during a slide show. The transition effects allow you to specify how you want to navigate from one slide to the other.

Q13. Which of the following key combination should we use to apply center alignment to a paragraph in MS Word? 
(a) Ctrl + S
(b) Ctrl + C
(c) Ctrl + C + A
(d) Ctrl + E
(e) Ctrl + A

S13. Ans.(d)
Sol. Ctrl+E is the short cut key for centre alignment of text.

Q14. Which one of the following is not a search engine? 
(a) Bing
(b) Google
(c) Yahoo
(d) Windows
(e) Both (a) and (d)

S14. Ans.(d)
Sol. Windows is not a search engine.

Q15. Which of the following is a correct format of Email address? 
(a) name@website@info
(b) name@website.info
(c) www.nameofwebsite.com
(d) name.website.com
(e) Both (a) and (b)

S15. Ans.(b)
Sol. An email address such as ‘name@website.info’ is made up of a local-part, an @ symbol, then a case-insensitive domain.