Computer Questions for NICL AO Mains 2017

Dear Readers,


Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment's Mains Examination. Practice with Computer questions for NICL AO 2017 Examination.

Q1. ODBC stands for _____________.
(a) Object Database Connectivity
(b) Oral Database Connectivity
(c) Oracle Database Connectivity
(d) Open Database Connectivity
(e) Oriental Data Balance Connection

S1. Ans.(d)

Sol. Open Database Connectivity (ODBC) is an open standard application programming interface (API) for accessing a database.

Q2. Which among the following are valid filters available in MS Access?
(a) Filter by form
(b) Filter by selection
(c) Common Filter
(d) Advanced filter
(e) All of the above

S2. Ans.(e)
Sol. Common filters: To filter for specific values or a range of values.
Filter by Selection: To filter all the rows in a table that contains a value that matches a selected value in a row by filtering the datasheet view.
Filter by form: To filter on several fields in a form or datasheet, or if you are trying to find a specific record.
Advanced filter: To filter type where you define custom filter criteria.

Q3. From which version Microsoft introduced Backstage View for Access Interface?
(a) Access 2003
(b) Access 2007
(c) Access 2010
(d) Access 2000
(e) Access does not have Backstage View

S3. Ans.(b)
Sol. In Microsoft Office applications (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Access), versions 2007 and later there is an option for the backstage view that allows you to manipulate aspects of a file.

Q4. Which of the following statements is true for three-tier architecture?  
(a) It is easy to setup
(b) It has a simply structure
(c) It provides high network traffic
(d) It is more secure
(e) None of these

S4. Ans.(d)
Sol. In the three-tier architecture, there is an additional server, called the application server, between the client and database servers. The application server reduces the work of the database server, thereby making application processing efficient. It is more secure because the client cannot access the database directly. However, it is more complex to build.

Q5. Which of the following elements are used in an e-mail to express emotions of feelings clearly?
(a) Acronyms
(b) Abbreviations
(c) Rich text
(d) Emoticons or smileys
(e) All of these

S5. Ans.(d)
Sol. Emoticons or smileys are elements that help you express your emotions or feelings more clearly in your e-mail. They provide a more direct and funny way to express yourself in addition to the words you use in your e-mail message.

Q6. Which of the following forms a part of a search engine?  
(a) Spiders or Web crawlers
(b) Indexing software
(c) Search algorithm
(d) All of these
(e) None of these

S6. Ans.(d)
Sol. The three important elements of a search engine are spiders or Web crawlers, indexing software and search algorithm.

Q7.The process of connecting/ accessing to an account is called as:
(a) Login
(b) Logout
(c) Sign up
(d) Sign Out
(e) None of these

S7. Ans. (a)
Sol. Login is the process of connecting/ accessing to an account.

Q8. The first computers were programmed using which of the following language.
(a) Assembly language
(b) Machine language
(c) Source code
(d) Object code
(e) None of the above

S8. Ans. (b)
Sol. First computers were programmed using machine language.

Q9. Which one of the following is a set of one or more attributes taken collectively to uniquely identify a record?
(a) Candidate key
(b) Sub key
(c) Super key
(d) Foreign key
(e) None of these

S9. Ans. (c)
Sol. Super key is a set of one or more attributes taken collectively to uniquely identify a record

Q10. In the relational model, a cardinality is termed as  __________.
(a) Number of tuples
(b) Number of attributes
(c) Number of tables
(d) Number of constraints
(e) None of the above

S10. Ans. (a)
Sol. In the relational model, cardinality is termed as Number of tuples.

Q11. Name the type of memory which clears everything when the power of a computer gets switched off.  
(a) Volatile
(b) Non-volatile
(c) ROM
(d) Flash memory
(e) All of these

S11. Ans.(a)
Sol.  Volatile memory is a type of memory that clears everything when the power of a computer gets switched off, whereas nonvolatile memory retains the data even when the power gets switched off. Moreover, ROM and flash memory also retain the data in case the power gets switched off.

Q12. A handheld device that allows you to control your computer without typing instructions from a keyboard is known as_______.  
(a) Tablet
(b) PDA
(c) Mouse
(d) Mike
(e) None of these 


S12. Ans.(c)
Sol. A mouse is a handheld device that allows you to control your computer without typing the instructions from the keyboard. By using a mouse, you can select icons, open programs, and select, commands, present in a program by moving the pointer.

Q13. Who invented the machine to add numbers quickly and accurately?  
(a) Joseph Marie Jacquard
(b) Gottfried Wilhelm von Leibniz
(c) Blaise Pascal
(d) Herman Hollerith
(e) None of these

S13. Ans.(c)
Sol. Blaise Pascal developed a machine that was used to perform additions quickly and accurately. This machine was called the adding machine or Pascaline.

Q14. Which output device transfers processed information into a printed page?  
(a) Scanner
(b) Printer
(c) Monitor
(d) CD-ROM
(e) Digital Camera

S14. Ans.(b)
Sol. Printers transfer processed information into printed page. Different types of printer are Ink Jet, Laser, drum etc.

Q15. Which of the following units performs the arithmetic tasks (such as addition, subtraction, multiplication, and division) and logical operations?  
(a) Input unit
(b) Control unit
(c) Arithmetic Logic Unit (ALU)
(d) Storage unit
(e) Memory Unit

S15. Ans.(c)
Sol. Arithmetic Logic Unit (ALU) performs arithmetic and logical operations. On the other hand, control unit extracts instructions from the computer memory, decodes and executes instructions, and takes help of the ALU if required. Storage unit or memory unit is used to store the data, while the input is used to enter data into the computer.