Computer Questions for NICL AO Mains 2017

Dear Readers,


Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment's Mains Examination. Practice with Computer questions for NICL AO 2017 Examination.

Q1. Operating system is a(n) _____. 
(a) Application software 
(b) System software 
(c) Programmable software 
(d) All of these 
(e) None of these

S1. Ans. (b)
Sol. Operating System is a System Software.

Q2. Which among the following is the set of programs that enables your computer’s hardware devices and application software to work together?
(a) Word processing software 
(b) Utility software 
(c) Media software 
(d) Integrity tools 
(e) None of these

S2. Ans. (b)
Sol. Utility software is system software designed to help analyse, configure, optimize or maintain a computer.

Q3. What is the full form of DTP in Computers? 
(a) Desktop Product 
(b) Dynamic Technology Product 
(c) Desktop Publishing 
(d) Desktop Phishing 
(e) None of these

S3. Ans. (c)
Sol. Desktop publishing (abbreviated DTP) is the creation of documents using page layout skills on a personal computer.

Q4. Which of the following is an example of application software? 
(a) Microsoft Windows 
(b) Linux
(c) Mac OSX
(d) MS Word 2007
(e) None of these

S4. Ans. (d)
Sol. MS Word 2007 is application software.

Q5. Mozilla Firefox is a :
(a) Spreadsheet 
(b) Word processing software 
(c) Web browser 
(d) Programming Language 
(e) None of these 

S5. Ans. (c)
Sol.  Mozilla Firefox is a web browser.

Q6. ______________ is usually recorded and played, displayed, or accessed by information content processing devices, which as computerized and electronic devices, but can also be part of live performance. 
(a) Virus 
(b) BIOS software 
(c) Multimedia 
(d) C++ 
(e) Java

S6. Ans. (c)
Sol. Multimedia is the field concerned with the computer-controlled integration of text, graphics, drawings, still and moving images (Video), animation, audio, and any other media where every type of information can be represented, stored, transmitted and processed digitally.

Q7. Which of the following appropriately relates with starting up an operating system?  
(a) Starting 
(b) Entering 
(c) Formatting 
(d) Booting 
(e) None of these

S7. Ans. (d)
Sol. Booting is a start-up sequence that starts the operating system of a computer when it is turned on. A boot sequence is the initial set of operations that the computer performs when it is switched on. Every computer has a boot sequence.

Q8. __________ is a Windows utility program that locates and eliminates unnecessary fragments and rearranges filed and unused to disk space to optimise operations.
(a) Backup  
(b) Disk cleanup 
(c) Disk defragmenter 
(d) Restore 
(e) Disk restorer

S8. Ans. (c)
Sol. Disk Defragmenter is a Windows utility program that located and eliminates unnecessary fragments and rearranges filed and unused to disk space to optimise operations.

Q9. Which command is used to set a name to a disk in DOS?  
(a) VOLUME
(b) VOL
(c) LABEL
(d) DISKLABEL
(e) None of these

S9. Ans. (c)
Sol. Label (command) in computing, label is a command included with some operating systems (e.g., DOS, OS/2 and Microsoft Windows). It is used to create, change, or delete a volume label on a logical drive, such as a hard disk partition or a floppy disk.

Q10. Which of the following operating does not implement multitasking truly? 
(a) Windows 98
(b) Windows NT
(c) Windows XP
(d) MS DOS
(e) None of these

S10. Ans. (d)
Sol. MS DOS is not multitasking truly.

Q11. What is the meaning of .EXE?
(a) Command File 
(b) Express File 
(c) Executable Files 
(d) System File 
(e) None of these 

S11. Ans. (c)
Sol. EXE is extension for executable files

Q12. CUI stands for :
(a) Character Using Interface 
(b) Character Unique Interchange 
(c) Chrome User Interface 
(d) Character User Interface 
(e) None of these 

S12. Ans. (d)
Sol. CUI stands for Character User Interface

Q13. To ‘maximize’ a window means to: 
(a) Fill it to capacity 
(b) Expand it to fit the desktop 
(c) Put only like files inside 
(d) Drag it to the Recycle Bin 
(e) None of the above 

S13. Ans.(b)
Sol. ‘maximize’ a window means expanding it to fit the desktop.

Q14. Which of the following terms is related to Internet connectivity? 
(a) IP 
(b) TCP 
(c) Gopher 
(d) Both (a) and (b) 
(e) All of the above

S14. Ans. (e) 
Sol. IP, TCP and Gopher all are protocols governing the internet. IP-Internet Protocol, TCP- Transmission Control Protocol

Q15. What is Visual FOXPRO?
(a) RDMBS
(b) DBMS
(c) Programming Language 
(d) All of the above
(e) None of these

S15. Ans. (c)
Sol.  Visual FoxPro is a data-centric, object-oriented, procedural, programming language produced by Microsoft. It is derived from FoxPro (originally known as FoxBASE) which was developed by Fox Software beginning in 1984.


You may also like to read: