Computer Questions for NICL AO Mains 2017

 Dear Readers,


Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment's Mains Examination. Practice with Computer questions for NICL AO 2017 Examination.

Q1. HTTP is a/an ________ protocol.
(a) application layer
(b) transport layer
(c) network layer
(d) Physical Layer
(e) none of the mentioned

S1. Ans. (a)
Sol.  The HyperText Transfer Protocol, or HTTP, is the most widely used Application layer protocol in the world today. It forms the basis of what most people understand the Internet to be—the World Wide Web. Its purpose is to provide a lightweight protocol for the retrieval of HyperText Markup Language (HTML) and other documents from Web sites throughout the Internet. Each time you open a Web browser to surf the Internet, you are using HTTP over TCP/IP.

Q2. Routers operate at which layer of the OSI model?
(a) physical
(b) transport
(c) network
(d) MAC sublayer of the data link layer
(e) session

S2. Ans. (c)
Sol. Router functions in the network layer.

Q3. Bits are packaged into frames at which layer of the OSI model?
(a) Data link
(b) Transport
(c) Physical
(d) Presentation
(e) Application

S3. Ans. (a)
Sol.  Bits are PDU of Layer-1 and Frames are PDU of Layer-2 Data Link Layer

Q4. The layers of the OSI model, from the top down, are:
(a) application, presentation, session, transport, network, data link, physical
(b) session, presentation, data transport, MAC, network, physical
(c) physical, data link, network, transport, session, presentation, application
(d) presentation, application, session, network, transport, data link, physical
(e) application, encryption, network, transport, logical link control, physical

S4. Ans. (a)
Sol.  Following is the correct order of layers in OSI Model:
Layer 7- Application Layer
Layer 6 –Presentation Layer
Layer 5 – Session Layer
Layer 4 – Transport Layer
Layer 3 – Network Layer
Layer 2 – Data Link Layer
Layer 1 – Physical Layer

Q5. Which of the following operate at the presentation layer?
1) MIDI 
2) FTP 
3) SMTP 
4) TFTP  
5) JPEG
(a) 1 and 2
(b) 1, 3, and 5
(c) 3 and 5
(d) 1 and 5
(e) None of These

S5. Ans. (d)
Sol.  MIDI and JPEG are presentation layer specific protocols.

Q6. Which of the following are considered to be the upper layers in the OSI Model?
(a) presentation and session
(b) application and presentation
(c) application, presentation, and session
(d) application, presentation, data-link, and transport
(e) application

S6. Ans. (c)
Sol.  The last three layers of the OSI model – Application, Presentation and Session layers are considered to be the upper layers.

Q7. Encryption takes place at which layer?
(a) application
(b) presentation
(c) session
(d) transport
(e) data link

S7. Ans. (b)
Sol.  The presentation layer is responsible for the delivery and formatting of information to the application layer for further processing or display. Encryption is also done at this level.

Q8. Packets are found at which layer?
(a) data link
(b) transport
(c) network
(d) session
(e) physical

S8. Ans. (c)
Sol.  The network layer forms frames from the data link layer into packets.

Q9. Which combinational package of layers in OSI model is equivalent to an application layer of TCP/ IP model?
(a) Transport, Session & Application Layers
(b) Session, Presentation & Application Layers
(c) Data Link , Transport & Presentation Layers
(d) Network, Session & Application Layers
(e) Physical, Data-Link, & Session Layers

S9. Ans. (b)
Sol.  Session, Presentation & Application Layers of OSI model are combined to a single layer called application layer in the TCP model.

Q10. Which layer in the OSI Model provides error-free delivery of data?
(a) PresentationLayer
(b) Transport Layer
(c) Session Layer
(d) Physical Layer
(e) Application Layer

S10. Ans. (b)
Sol.  Transport Layer ensures that the data is delivered error-free in sequence and with no loss, duplication or corruption.

Q11. If you wish to extend the length of the network without having the signal degrade, you would use a __________.
(a) repeater
(b) router
(c) gateway
(d) switch
(e) None of these

S11. Ans. (a)
Sol. If you wish to extend the length of the network without having the signal degrade, you would use a repeater.

Q12. LANs can be connected by devices called ______ which operate on the data link layer.
(a) hub
(b) bridges
(c) HDLC
(d) tunnel
(e) None of these

S12. Ans. (b)
Sol. LANs can be connected by bridges. Bridge is a device used to connect two separate Ethernet networks into one extended Ethernet.

Q13. What does P2P stands for? 
(a) Peer To Peer
(b) Peek to peek
(c) Past to past
(d) Pair to pair
(e) All of these

S13. Ans. (a)
Sol. P2P stands for Peer To Peer.

Q14. IP addresses are converted to ____________.
(a) a bit
(b) alphanumeric string
(c) a hierarchy of domain names
(d) TCP
(e) a decimal string

S14. Ans. (c)
Sol. IP addresses are converted to a hierarchy of domain names.

Q15. The layer is the layer closest to transmission medium.
(a) transport
(b) network
(c) data link
(d) physical
(e) None of these

S15. Ans. (d)
Sol. Physical layer is closest to transmission medium.