Computer Questions on Basics of DBMS for IBPS RRB Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. A relational database consists of a collection of:
(a) Tables
(b) Fields
(c) Records
(d) Keys
(e) None of the above

S1.Ans.(a)
Sol. Relational database is a collection of Relations or Table. A table is also known as relation in RDBMS. Fields are the column of the relation or tables. Records are each row in relation. Keys are the constraints in a relation.

Q2. The term attribute refers to a ___________ of a table.
(a) Record
(b) Column
(c) Tuple
(d) Key
(e) Relation

S2.Ans.(b)
Sol. Attribute may refer to columns in a table and tuple refers to rows in a table.

Q3. For each attribute of a relation, there is a set of permitted values, called the ________ of that attribute.
(a) Domain
(b) Relation
(c) Set
(d) Schema
(e) Algebra

S3.Ans.(a)
Sol. The values of the attribute should be present in the domain. Domain is a set of values permitted.

Q4. Database __________ , which is the logical design of the database, and the database _______,which is a snapshot of the data in the database at a given instant in time.
(a) Instance, Schema
(b) Relation, Schema
(c) Relation, Domain
(d) Schema, Instance
(e) Key, Domain

S4.Ans.(d)

Sol. Instance is an instance of time and schema is a representation.

Q5. In the architecture of a database system external level is the:
(a) physical level
(b) logical level
(c) conceptual level
(d) view level
(e) data level

S5.Ans.(d)
Sol. An external schema specifies a view of the data in terms of the conceptual level. This is also referred to as the view level.

Q6.The language used in application programs to request or select data from the DBMS is referred to as the:
(a) DML
(b) DDL
(c) VDL
(d) SDL
(e) TCL

S6.Ans.(a)
Sol. A data manipulation language (DML) is a family of syntax elements similar to a computer programming language used for selecting, requesting, inserting, deleting and updating data in a database.

Q7.The full form of DDL is:
(a) Dynamic Data Language
(b) Detailed Data Language
(c) Data Definition Language
(d) Data Derivation Language
(e) Demo Derivation Language

S7.Ans.(c)
Sol. DDL stands for Data Definition Language.

Q8. In relational database, a field is a:
(a) label
(b) table of information
(c) group of related tables
(d) category of information
(e) None of these

S8. Ans. (d)
Sol. A field is category of information.

Q9. Which one of the following is a set of one or more attributes taken collectively to uniquely identify a record?
(a) Candidate key
(b) Sub key
(c) Super key
(d) Foreign key
(e) None of these

S9. Ans. (c)
Sol. Super key is a set of one or more attributes taken collectively to uniquely identify a record.

Q10. A __________ is a property of the entire relation, rather than of the individual tuples in which each tuple is unique.
(a) Rows
(b) Key
(c) Attribute
(d) Fields
(e) Relation

S10. Ans. (b)
Sol. Key is a property of the entire relation (relation is a table).

Q11. A __________ is an abstract model that describes, how the data are organized and represented.
(a) data model
(b) instances
(c) schema
(d) database
(e) DBMS

S11. Ans. (a)
Sol. A Data Model is a logical structure of Database. Data model is an abstract model that describes, how the data are organized and represented.

Q12.Which of the following products was an early implementation of the relational model developed by E.F. Codd of IBM?
(a) IDMS
(b) DB2
(c) dBase-II
(d) R:base
(e) SQL

S12.Ans.(b)
Sol. DB2 is a database product from IBM. It is a Relational Database Management System (RDBMS). DB2 is designed to store, analyze and retrieve the data efficiently.

Q13. Before use of DBMS information was stored using :
(a) Cloud Storage
(b) Data System
(c) File Management System
(d) Cloud Computing
(e) None of these

S13.Ans.(c)
Sol. Earlier File Management Systems were used, before the usage of DBMS.

Q14. ____________ is an interface between low level database and application program.
(a) Database Associate
(b) Database Server
(c) Database or Store Manager
(d) Database Constrains
(e) None of the above

S14.Ans.(c)
Sol. Storage manager is a program module that provides the interface between the low-level data stored in the database and the application programs and queries submitted to the system.
The storage manager is responsible to the following tasks: interaction with the file manager;and  efficient storing, retrieving and updating of data.

Q15. Which one of the following design is both software and hardware independent?
(a) Logical
(b) Physical
(c) Conceptual
(d) Rational
(e) None of the above

S15.Ans.(c)
Sol. Conceptual design is both software and hardware independent.