Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 6th Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 6th Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs Mr Arun Jaitley launched India’s first sentiment index for micro and small enterprises (MSEs) named ___________ developed jointly by CRISIL & SIDBI.
(a) CriDex
(b) SidEx
(c) CriSidEx
(d) Mdex
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(c)
Sol. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs Mr Arun Jaitley launched CriSidEx , India’s first sentiment index for micro and small enterprises ( MSEs) developed jointly by CRISIL & SIDBI.

Q2. For 2016-2018, the theme for observing World Cancer Day is ____________.
(a) Yes You Can, We Can
(b) Say No to Cancer
(c) Cancer- Lets Eliminate it
(d) We Can, I can
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(d)
Sol. The World Cancer Day is observed on 4th February every year to raise awareness about cancer, its treatment and to encourage methods of its prevention. The primary goal of the day is to reduce the illness and related deaths by 2020. For 2016-2018, the theme for observing World Cancer Day is ‘We Can. I can.’

Q3. In which of the following city, the First ever International Kala Mela was inaugurated by the Vice President of India?
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Mumbai
(e) Chandigarh

S3. Ans.(b)
Sol. The First ever International Kala Mela was inaugurated by the Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu in New Delhi. The International Kala Mela has been organised by the Lalit Kala Akademi in partnership with IGNCA of the Ministry of Culture. More than 800 artists from across the world took part in the Festival.

Q4. India Open is a badminton event held annually at the Siri Fort Sports Complex, New Delhi. In women's singles P V Sindhu was defeated by Beiwen Zhang. Beiwen Zhang belongs to which country?
(a) America
(b) Indonesia
(c) China
(d) Japan
(e) South Korea

S4. Ans.(a)
Sol. India Open is a badminton event held annually at the Siri Fort Sports Complex, New Delhi. In women's singles Defending champion P V Sindhu was defeated by American Beiwen Zhang to finish runner-up at the India Open Super 500 tournament.

Q5. Name the Cyprus President who has won re-election for a second term.
(a) Demetris Christofias
(b) Tassos Papadopoulos
(c) Glafcos Clerides
(d) Nicos Anastasiades
(e) Spyros Kyprianou

S5. Ans.(d)
Sol. Cyprus President Nicos Anastasiades has won re-election for a second term. The official final result after a second-round run-off put the conservative incumbent on 55.99% of the vote, ahead of Communist-backed Stavros Malas on 44%.

Q6. Which of the following state government has approved Ghodazari in Chandrapur district as a new wildlife sanctuary in the state?
(a) Madhya Pradesh
(b) Assam
(c) Maharashtra
(d) Gujarat
(e) Karnataka

S6. Ans.(c)
Sol. The Maharashtra government has approved Ghodazari in Chandrapur district as a new wildlife sanctuary in the state. The decision was taken at the 13th meeting of the Maharashtra State Board for Wildlife, chaired by Chief Minister Devendra Fadnavis.

Q7. Which among the following Asian country has recently (4 February) celebrated its 70th Independence Day?
(a) Bangladesh
(b) Sri Lanka
(c) Bhutan
(d) Nepal
(e) Pakistan

S7. Ans.(b)
Sol. Sri Lanka celebrated the 70th Independence Day in a grand ceremony at the Galle Face Green in Colombo. The theme of the ceremony was "One Nation".

Q8. The book penned down by PM Narendra Modi named ___________ was launched to reach out to the students across the country ahead of their exams.
(a) Exam Warriors
(b) Desh K Bacche
(c) Exam Yoddha
(d) Safal Pariksha
(e) Taiyariyan

S8. Ans.(a)
Sol. The book penned down by PM Narendra Modi named 'Exam Warriors' was launched to reach out to the students across the country ahead of their exams. The book was released by External Affairs Minister Sushma Swaraj.

Q9. In India Open badminton series 2018, name the player from China who was the winner in Men's Singles category.
(a) Guo Zhendong
(b) Chai Biao
(c) Du Pengyu
(d) Shi Yuqi
(e) Hong Wei

S9. Ans.(d)
Sol. In India Open badminton series 2018, Shi Yuqi from China was the winner in Men's Singles category.

Q10. The World Cancer Day is observed on ____________ every year to raise awareness about cancer, its treatment and to encourage methods of its prevention.
(a) 6 February
(b) 8 February
(c) 10 February
(d) 2 February
(e) 4 February

S10. Ans.(e)
Sol. The World Cancer Day is observed on 4th February every year to raise awareness about cancer, its treatment and to encourage methods of its prevention. The primary goal of the day is to reduce the illness and related deaths by 2020. For 2016-2018, the theme for observing World Cancer Day is ‘We Can. I can.’

Q11. The President of Bangladesh, Abdul Hamid appointed ____________ as the new Chief Justice of the country.
(a) Syed Mahmud Hossain
(b) Surendra Kumar Sinha
(c) Badrul Haider Chowdhury
(d) Abu Sadat Mohammad Sayem
(e) Mustafa Kamal

S11. Ans.(a)
Sol. The President of Bangladesh, Abdul Hamid appointed Syed Mahmud Hossain as the new Chief Justice of the country.

Q12. The Forbes has recently released the "India 30 Under 30 list". Which among the following sports Person is not among them?
(a) Jasprit Bumrah
(b) Jitu Rai
(c) Harmanpreet Kaur
(d) Savita Punia
(e) Heena Sidhu

S12. Ans.(b)
Sol. Indian cricketers Jasprit Bumrah and Harmanpreet Kaur as well India women’s hockey team goalkeeper Savita Punia and shooter Heena Sidhu are among Forbes India 30 Under 30 list.

Q13. Name the country that has recently launched the world’s smallest rocket with the ability to put a tiny satellite into orbit.
(a) China
(b) Russia
(c) USA
(d) Japan
(e) Netherlands

S13. Ans.(d)
Sol. The Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) launched the world’s smallest rocket with the ability to put a tiny satellite into orbit. The rocket lifted off from the Uchinoura Space Center.

Q14. Inland Waterways Authority of India (IWAI) has signed a project agreement with the World Bank for JMVP on river Ganga. JMVP stands for _____________.
(a) Jaliya Marg Vaibhav Project
(b) Jal Market Vikas Project
(c) Jal Marg Vikas Project
(d) Jal Marg Vaibhav Project
(e) Jal Marg Vishal Project

S14. Ans.(c)
Sol. Inland Waterways Authority of India (IWAI) has signed a project agreement with the World Bank for Jal Marg Vikas Project on river Ganga. The World Bank entered into a USD 375 million loan agreement with the Department of Economic Affairs, Union Ministry of Finance for Jal Marg Vikas Project (JMVP).

Q15. What is the Capital city of Cyprus?
(a) Belmopan
(b) Dublin
(c) Port Louis
(d) Nicosia
(e) Abuja

S15. Ans.(d)
Sol. Nicosia is the Capital of Cyprus and its Currency is Euro.


Print Friendly and PDF