Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 11th Feb 2018 (Solutions)

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 10th Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The 23rd Olympic Winter Games officially kicked off with a colorful ceremony in _______________.
(a) Incheon
(b) Shanghai
(c) Pyeongchang
(d) Seoul
(e) Tokyo
Ans.(c)


Sol. The 23rd Olympic Winter Games officially kicked off with a colorful ceremony at Pyeongchang in South Korea. Ninety-two countries are participating in the event. There will be 102 medals up for grabs in Pyeongchang, covering seven sports and 15 disciplines.

Q2. NITI Aayog has released the ‘Healthy States, Progressive India Report’. Which among the following state has been ranked top among the larger states in terms of overall performance?
(a) Punjab
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Kerala
(e) Andhra Pradesh
Ans.(d)


Sol. NITI Aayog has released the ‘Healthy States, Progressive India Report’. Kerala, Punjab and Tamil Nadu have ranked top among the larger states in terms of overall performance. The report was released by NITI Aayog CEO Amitabh Kant.

Q3. National Informatics Centre (NIC) has organized a three-day National Meet on Grassroot Informatics- VIVID 2018 in ____________.
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Kolkata
(d) Bhubaneswar
(e) Pune
Ans.(b)


Sol. National Informatics Centre (NIC) has organized a three-day National Meet on Grassroot Informatics- VIVID 2018 at the India Habitat Centre, New Delhi. The Theme for VIVID 2018 is “Cyber Security and Innovation”.

Q4. Which among the following country has retained top spot as source market for Dubai In 2017, according to the latest data published Dubai Tourism Department?
(a) India
(b) The USA
(c) France
(d) China
(e) Russia
Ans.(a)


Sol. Dubai witnessed 15% growth in tourist arrivals from India in 2017, hosting 2.1 million visitors, retaining top spot as the source market. It also became the first country to cross the 2 million mark in a single year, according to the latest data published by Dubai’s Department of Tourism and Commerce Marketing (Dubai Tourism).

Q5. National Payments Corporation of India (NPCI) appointed ____________ as non-executive chairman for two years with immediate effect.
(a) Dilip Asbe
(b) Biswamohan Mahapatra
(c) Durgajeet Singh
(d) Shashi Shankar
(e) Pradeep Nuwan
Ans.(b)


Sol. National Payments Corporation of India (NPCI) appointed Biswamohan Mahapatra as non-executive chairman for two years with immediate effect. He succeeds B Sambamurthy who was the interim chairman.

Q6. Chandrasekhar Rath passed away recently at the age of 89. He was an eminent ___________.
(a) Singer
(b) Kathakali Dancer
(c) Litterateur
(d) Flute Player
(e) Sitar Player
Ans.(c)


Sol. Eminent litterateur Chandrasekhar Rath passed away at the age of 89. He died of old age ailments. He was recently nominated for Padma Shri by the Union government this year for his contribution towards Odia literature.

Q7. NPCI is an umbrella organization for retail payment systems in India. NPCI's Registered Office is in _____________.
(a) Kolkata
(b) Bengaluru
(c) Jaipur
(d) New Delhi
(e) Mumbai
Ans.(e)


Sol. NPCI is an umbrella organisation for retail payment systems in India. NPCI's Registered Office is in Mumbai.

Q8. National Informatics Centre (NIC) has recently organized a three-day National Meet on Grassroot Informatics- VIVID 2018. The Theme for VIVID 2018 is ________________.
(a) Cyber Secured Nation
(b) Cyber Security- Our top Priority
(c) Cyber Security and Innovation
(d) Cyber Crime- a National Threat
(e) None of the given option is true
Ans.(c)


Sol. National Informatics Centre (NIC) has organized a three-day National Meet on Grassroot Informatics- VIVID 2018 at the India Habitat Centre, New Delhi. The Theme for VIVID 2018 is “Cyber Security and Innovation”.

Q9. NITI Aayog has released the ‘Healthy States, Progressive India Report’. Which among the following Union territories has showed best, overall performance as well as highest annual incremental performance?
(a) New Delhi
(b) Lakshadweep
(c) Chandigarh
(d) Daman and Diu
(e) Puducherry
Ans.(b)


Sol. NITI Aayog has released the ‘Healthy States, Progressive India Report’. Among Union territories, Lakshadweep showed best, overall performance as well as highest annual incremental performance.

Q10. Seoul is the capital city of _____________.
(a) Yemen
(b) Indonesia
(c) North Korea
(d) South Korea
(e) Taiwan
Ans.(d)


Sol. Moon Jae-in is the President of South Korea. Its capital city is Seoul.




You may also like to Read: