Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 13th Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 13th Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. India and Palestine have recently signed six Memorandums of Understanding (MoU)s worth ___________.
(a) USD 48 million
(b) USD 50 million
(c) USD 55 million
(d) USD 40 million
(e) USD 65 million

S1. Ans.(d)
Sol. India and Palestine has signed six Memorandums of Understanding (MoU)s worth USD 40 million. This was welcomed by Palestinian President Mahmoud Abbas. During the term of this Government, the President of India made the first ever visit to Palestine in 2015.

Q2. In which of the following city of India, Union Home Minister Rajnath Singh had recently launched the first of its kind Centre for learning Sanskrit language?
(a) Bhubaneswar
(b) Ahmedabad
(c) Jhansi
(d) Varanasi
(e) Allahabad

S2. Ans.(b)
Sol. Union Home Minister Rajnath Singh has launched the Centre for learning Sanskrit language in Gujarat University, Ahmedabad.

Q3. India and Oman have signed eight MoUs in different areas during PM Narendra Modi’s maiden visit to the Gulf nation. Who among the following is the Sultan of Oman?
(a) Salim bin Sultan
(b) Said bin Ahmad
(c) Qaboos bin Said al Said
(d) Turki bin Said
(e) Said III bin Taimur

S3. Ans.(c)
Sol. India and Oman have signed eight MoUs in different areas during PM Narendra Modi’s maiden visit to the Gulf nation. The fields in which the agreements were inked include defence, health and tourism. The agreements were inked after Mr Modi held delegation-level talks with the Sultan of Oman, Qaboos bin Said al Said in Muscat.

Q4. The country’s largest lender SBI wrote off bad loans worth ___________ in 2016-17, the highest among all the public sector banks.
(a) Rs 20,339 crore
(b) Rs 30,345 crore
(c) Rs 40,345 crore
(d) Rs 45,124 crore
(e) Rs 37,356 crore

S4. Ans.(a)
Sol. The country’s largest lender SBI wrote off bad loans worth Rs 20,339 crore in 2016-17, the highest among all the public sector banks, which had a collective write off of Rs 81,683 crore for the fiscal. The data pertains to the period when the associate banks of State Bank of India (SBI) were not merged with it.

Q5. Name the oil company that have acquired a 10% stake for the first time in a large offshore oilfield Abu Dhabi National Oil Co.’s (ADNOC) in Abu Dhabi for $600 million.
(a) HPCL Internationals Ltd
(b) BPCL Videsh Ltd
(c) IOCL International Ltd
(d) Indian Oil Internationals Ltd
(e) ONGC Videsh Ltd

S5. Ans.(e)
Sol. ONGC (Oil and Natural Gas Corporation) Videsh Ltd and its partners have acquired a 10% in a large offshore oilfield Abu Dhabi National Oil Co.’s (ADNOC) in Abu Dhabi for $600 million. It is the first time any Indian company has set foot in oil-rich Emirate.

Q6. Name the Pune-based swimmer who has recently become the first Asian to swim across the Ocean Seven.
(a) Sandeep Sejwal
(b) Sajan Prakash
(c) Virdhawal Khade
(d) Rohan More
(e) Shikha Tandon

S6. Ans.(d)
Sol. Pune-based swimmer, Rohan More became the first Asian as well as the first Indian to swim across the Ocean Seven. He is the youngest to complete it. He swam across the Cook Strait between North and South Islands of New Zealand in 8 hours and 37 minutes.

Q7. India and the UAE inked 5 agreements related to energy & railway sectors, manpower and financial services. What is the Currency of the UAE?
(a) dinar
(b) reil
(c) dirham
(d) peso
(e) sheqel

S7. Ans.(c)
Sol. India and the UAE inked 5 agreements related to energy & railway sectors, manpower and financial services. Abu Dhabi is the Capital of the United Arab Emirates and its Currency is United Arab Emirates dirham.

Q8. Which of the following Indian city is the 12th richest city in the world with a total wealth of $950 billion, according to a report by New World Wealth?
(a) Delhi
(b) Bengaluru
(c) Mumbai
(d) Pune
(e) Kolkata

S8. Ans.(c)
Sol. Mumbai, India's financial capital is the 12th richest city in the world with a total wealth of $950 billion, according to a report by New World Wealth. The list was topped by New York as the richest city in the world.

Q9. Sharmila Nicollet has become the first Indian to qualify for the China LPGA Tour. She is related to which sports?
(a) Table Tennis
(b) Golf
(c) Chess
(d) Luge Sports
(e) Cue sports

S9. Ans.(b)
Sol. Sharmila Nicollet has become the first Indian golfer to qualify for the China Ladies PGA Tour. The 26-year-old Bengaluru golfer fought her way back into the tournament in the last two rounds to earn a card for the Tour.

Q10. Mahmoud Abbas is the present president of ____________.
(a) The UAE
(b) Oman
(c) Saudi Arabia
(d) Palestine
(e) Indonesia

S10. Ans.(d)
Sol. Mahmoud Abbas is the present president of Palestine.

Q11. Acclaimed musician and Oscar-nominated composer Johann Johannsson has passed away aged 48. He was from which country?
(a) Iceland
(b) Denmark
(c) Sweden
(d) Switzerland
(e) The USA

S11. Ans.(a)
Sol. Acclaimed Icelandic musician and Oscar-nominated composer Johann Johannsson has passed away aged 48. In 2014, he was nominated for BAFTA, Grammy and Oscar awards for his score for ‘Theory of Everything,’ and won the Golden Globe award, making him one of the most well-known composers Iceland has produced.

Q12. The Minister of Road Transport & Highways Mr Nitin Gadkari released India’s first ever Highway Capacity Manual (HCM) in New Delhi. The manual has been developed by _____________.
(a) IISC, Bengaluru
(b) NIRJAFT
(c) AFRI
(d) Highway Ministry
(e) CSIR – CRRI

S12. Ans.(e)
Sol. The Minister of Road Transport & Highways Mr Nitin Gadkari released India’s first ever Highway Capacity Manual (HCM) in New Delhi. The manual is also known as Indo-HCM and it has been developed by CSIR – CRRI on the basis of an extensive, country-wide study of the traffic characteristics on different categories of roads like a single lane, two-lane, multi-lane urban roads, and the associated intersections on these roads.

Q13. Name the chess player who has recently won the 13th edition of the National ‘A’ Chess Championship for the blind in Mumbai.
(a) Kishan Gangolli
(b) Darpan Inani
(c) Ashvin Makwana
(d) Soundarya Kumar Pradhan
(e) Charudatta Jadhav

S13. Ans.(a)
Sol. Defending champion Karnataka’s Kishan Gangolli won the 13th edition of the National ‘A’ Chess Championship for the blind in Mumbai. The championship was organised by All India Chess Federation for the Blind (AICFB).

Q14. Name the renowned human rights lawyer, social activist and an outspoken critic of Pakistan, who passed away recently.
(a) Yasmeen Durrani
(b) Naila Alam
(c) Umar Saif
(d) Ayesha Farooq
(e) Asma Jahangir

S14. Ans.(e)
Sol. Asma Jahangir, Pakistan’s renowned human rights lawyer, social activist and an outspoken critic of the country’s powerful military establishment, passed away of cardiac arrest. She was 66.

Q15. According to a report by New World Wealth, which among the following is the richest city in the world?
(a) London
(b) New York
(c) Hong Kong
(d) Tokyo
(e) Paris

S15. Ans.(b)
Sol. Mumbai, India's financial capital is the 12th richest city in the world with a total wealth of $950 billion, according to a report by New World Wealth. The list was topped by New York as the richest city in the world.