Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 14th Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 14th Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The National Productivity Council observed the National Productivity Day (NPD) on _______________.
(a) 15 February
(b) 18 February
(c) 10 February
(d) 12 February
(e) 13 February

S1. Ans.(d)
Sol. The National Productivity Council observed the National Productivity Day (NPD) on 12 February 2018. The council is also observing the National Productivity Week till February 18.  The theme for NPD 2018 is 'Industry 4.0 Leapfrog Opportunity for India'.

Q2. The 13th edition of the National ‘A’ Chess Championship for the blind was organized recently by All India Chess Federation for the Blind (AICFB). AICFB was established in ____________.
(a) 1991
(b) 1997
(c) 1981
(d) 1986
(e) 1977

S2. Ans.(b)
Sol. Defending champion Karnataka’s Kishan Gangolli won the 13th edition of the National ‘A’ Chess Championship for the blind in Mumbai. The championship was organized by All India Chess Federation for the Blind (AICFB). All India Chess Federation for the Blind (AICFB) was established in 1997.

Q3. Which of the following city's Roads and Transport Authority (RTA) has recently launched the first tests of the world’s first autonomous pods at the World Government Summit?
(a) Riyadh
(b) Abu Dhabi
(c) Dubai
(d) Jerusalem
(e) Mumbai

S3. Ans.(c)
Sol. Dubai’s Roads and Transport Authority (RTA) launched the first tests of the world’s first autonomous pods at the World Government Summit. The autonomous pods are launched in cooperation with Next Future Transportation (US-Based) and are designed to travel short and medium distances in dedicated lanes.

Q4. The Institute Of Directors organized its 12th International Conference on Corporate Social Responsibility in _____________. 
(a) Bengaluru
(b) Delhi
(c) Mumbai
(d) Kolkata
(e) Chennai

S4. Ans.(a)
Sol. The Institute Of Directors organized its 12th International Conference on Corporate Social Responsibility in Bengaluru, Karnataka.

Q5. Ministry of Tourism has compiled monthly estimates of Foreign Tourist Arrivals (FTAs) & FTAs on e- Tourist Visa on the basis of Nationality-wise, Port-wise data received from Bureau of Immigration (BOI). The growth rate in FTAs in January 2018 over January 2017 was ____________. 
(a) 9.5%
(b) 9.8%
(c) 7.6%
(d) 7.1%
(e) 8.4%

S5. Ans.(e)
Sol. Ministry of Tourism compiles monthly estimates of Foreign Tourist Arrivals (FTAs) & FTAs on e- Tourist Visa on the basis of Nationality-wise, Port-wise data received from Bureau of Immigration (BOI). The growth rate in FTAs in January 2018 over January 2017 was 8.4%.

Q6. World Radio Day is observed annually on _______________.
(a) 15 February
(b) 12 February
(c) 19 February
(d) 13 February
(e) 09 February

S6. Ans.(d)
Sol. World Radio Day is observed annually on 13 February. The theme for WRD 2018 is "Radio and Sports". The Day is organized globally by the UNESCO.

Q7. Power and New and Renewable Energy Ministry has recently organized a three-day International Conference on Operations and Maintenance ‘Indian Power Stations 2018’ in _______________.
(a) Kochi
(b) Chandigarh
(c) Guwahati
(d) New Delhi
(e) Raipur

S7. Ans.(d)
Sol. Union Minister of State (IC) for Power and New and Renewable Energy, Shri R.K. Singh inaugurated the ‘Indian Power Stations 2018’ in New Delhi. It is the three-day International Conference on Operations and Maintenance.

Q8. World Radio Day was observed recently across the World. The theme for WRD 2018 is _______________.
(a) Radio and Sports
(b) Youth and Radio
(c) Gender Equality and Women’s Empowerment in Radio
(d) Radio in Times of Emergency and Disaster
(e) Radio is You

S8. Ans.(a)
Sol. World Radio Day is observed annually on 13 February. The theme for WRD 2018 is "Radio and Sports". The Day is organized globally by the UNESCO.

Q9. The Gevora Hotel in has recently set its name in the Guinness Book of World Records to become the “world’s tallest hotel”. This Hotel is situated in which city?
(a) New York
(b) Dubai
(c) Geneva
(d) Muscat
(e) Paris

S9. Ans.(b)
Sol. The Gevora Hotel in Dubai, developed by the Al Attar Group has now become the “world’s tallest hotel”. It stands 356 metres and 53 centimetres tall.

Q10. The National Productivity Council has recently observed the National Productivity Day (NPD). The theme for NPD 2018 is ______________________.
(a) Industrial Production on Boom
(b) Infrastructure and Productivity- Pillars of Nation
(c) Industry 4.0 Leapfrog Opportunity for India
(d) Boosting Productivity through Innovation
(e) None of the given theme is true

S10. Ans.(c)
Sol. The National Productivity Council observed the National Productivity Day (NPD) on 12 February 2018. The council is also observing the National Productivity Week till February 18.  The theme for NPD 2018 is 'Industry 4.0 Leapfrog Opportunity for India'.


Print Friendly and PDF