Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 15th Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 15th Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. DAC, the defence ministry's highest decision-making body on procurement has recently approved capital infusion worth Rs.15,935 crore to bolster the strength of the armed forces. What does 'A' stands for in DAC?
(a) Account
(b) Allocation
(c) Amount
(d) Acquisition
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. Defence Acquisition Council (DAC), the defence ministry's highest decision-making body on procurement has recently approved capital acquisition proposals worth Rs.15,935 crore which included the purchase of 7.40 lakh assault rifles, 5,719 sniper rifles and light machine guns to bolster the strength of the armed forces.

Q2. Reserve Bank of India has made banks' priority sector norms lenient by saying that all loans to _______________ will henceforth qualify as priority sector lending.
(a) NBFC
(b) MSME
(c) Payment Banks
(d) Small Finance Banks
(e) None of the given option is true

S2. Ans.(b)
Sol. Reserve Bank of India has made banks' priority sector norms lenient by saying that all loans to micro small and medium enterprises (MSME) will henceforth qualify as priority sector lending. This was a long time demand from banks. The sub-target for bank lending to the micro enterprises has been 7.50 percent of adjusted net bank credit or credit equivalent amount of off-balance sheet exposure, whichever is higher.

Q3. India-Russia Agriculture Business Summit 2018 was held recently in _____________.
(a) Pune
(b) Bengaluru
(c) New Delhi
(d) Pune
(e) Chennai

S4. Ans.(e)
Sol. India's 1st Online Radio Station 'Radio Umang' was launched recently in India. Listeners can tune in to this online radio station through web streaming or download the app.

Q4. India's first Online Radio Station named ___________ was launched recently in India.
(a) Radio Tara
(b) Radio Sampark
(c) Radio Vihar
(d) Radio Tarang
(e) Radio Umang

S4. Ans.(e)
Sol. India's 1st Online Radio Station 'Radio Umang' was launched recently in India. Listeners can tune in to this online radio station through web streaming or download the app.

Q5. State-owned Bank of Baroda has decided to exit by March-end its ___________ operations after 21 years amid a probe into alleged compliance lapses by the bank there.
(a) Russia
(b) South Africa
(c) Indonesia
(d) France
(e) Oman

S5. Ans.(b)
Sol. State-owned Bank of Baroda has decided to exit by March-end its South Africa operations after 21 years amid a probe into alleged compliance lapses by the bank there.

Q6. Name the Kannada litterateur who has been recently elected as president of the Sahitya Akademi.
(a) Chandrashekar Kambar
(b) Vishwanath Prasad Tiwari
(c) Madhav Koushik
(d) Vinayak Krishna Gokak 
(e) U.R. Ananthamurthy

S6. Ans.(a)
Sol. Kannada litterateur Chandrashekar Kambar has been elected as president of the Sahitya Akademi in the election held for the post. He has replaced Vishwanath Prasad Tiwari. Hindi poet Madhav Koushik has been elected as vice-president.

Q7. As per the recent notification of the Reserve Bank of India (RBI), lenders shall identify incipient stress in loan accounts, immediately on default, by classifying stressed assets as SMA. SMA stands for _____________________.
(a) Simple Making Accounts
(b) Special Motion Accounts
(c) Specially Made Accounts
(d) Special Mention Accounts
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. As per the recent notification of the Reserve Bank of India (RBI), lenders shall identify incipient stress in loan accounts, immediately on default, by classifying stressed assets as Special Mention Accounts (SMA).

Q8. The RBI came up with the guidelines for individual financial institutions to highlight the status of stressed borrowers and furnish the details to the RBI to be stored in a central database- CRILC. What does 'R' stands for in CRILC?
(a) Regulatory
(b) Rating
(c) Repository
(d) Recovery
(e) Rolling

S8. Ans.(c)
Sol. The RBI came up with the guidelines for individual financial institutions to highlight the status of stressed borrowers (based on their repayment status) and furnish the details to the RBI to be stored in a central database: CRILC. It stands for Central Repository of Information on Large Credits (CRILC).

Q9. NITI Aayog has recently released the ‘Healthy States, Progressive India Report’. Which of the following state has topped the list in the terms of annual incremental performance?
(a) Uttar Pradesh
(b) Jammu and Kashmir
(c) Bihar
(d) Madhya Pradesh
(e) Jharkhand

S9. Ans.(e)
Sol. NITI Aayog has released the ‘Healthy States, Progressive India Report’. Jharkhand, Jammu and Kashmir and Uttar Pradesh are at the top in the terms of annual incremental performance.

Q10. Radha Mohan Singh is the present Union Minister of _______________.
(a) Commerce and Industry
(b) Drinking Water and Sanitation
(c) Health and Family Welfare
(d) Agriculture and Farmers Welfare
(e) Food Processing Industries

S10. Ans.(d)
Sol. Radha Mohan Singh is the present Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare.


Print Friendly and PDF