Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 16th Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 16th Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the President of South Africa, who has resigned recently?
(a) Gugu Mtshali
(b) Kgalema Motlanthe
(c) Jacob Zuma
(d) Thabo Mbeki
(e) Monwabisi Kwanda Mbeki

S1. Ans.(c)
Sol. South Africa's embattled President Jacob Zuma has resigned. He announced the decision in a televised address to the nation after the ruling African National Congress (ANC) party threatened to eject him from office via a parliamentary vote of no confidence.

Q2. In order to remove existing ambiguities due to multiple Acts and rules for Small Saving Schemes, the Government of India has proposed merger of Government Savings Certificates Act, 1959 and Public Provident Fund Act, 1968 with the Government Savings Banks Act, 1873. As per PPF Act, the PPF account can’t be closed prematurely before completion of ___________ financial years.
(a) six
(b) two
(c) four
(d) three
(e) five

S2. Ans.(e)
Sol. In order to remove existing ambiguities due to multiple Acts and rules for Small Saving Schemes, the Government of India has proposed merger of Government Savings Certificates Act, 1959 and Public Provident Fund Act, 1968 with the Government Savings Banks Act, 1873. With a single act, relevant provisions of the Government Savings Certificates (NSC) Act, 1959 and the Public Provident Fund Act, 1968 would stand subsumed in the new amended Act without compromising on any of the functional provision of the existing Act. As per PPF Act, the PPF account can’t be closed prematurely before completion of five financial years. If the depositor wants to close PPF account before five years in exigencies, he can’t close the account.

Q3. Which state has become first state to opt out of ‘Modicare’?
(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Uttar Pradesh
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

S3. Ans.(a)
Sol. Claiming that the Bengal government had already enrolled 50 lakh people under its own Swasthya Sathi programme, Chief Minister Mamata Banerjee has announced the decision to opt out of Centre’s ‘Modicare’ scheme.

Q4. The government has extended the anti-narcotics scheme for 3 more years to combat illicit trafficking in drugs and psychotropic substance. The scheme was first launched on-
(a) 24th October 2002 
(b) 24th October 2004
(c) 24th October 2006 
(d) 24th October 2000 
(e) 24th October 2008

S4. Ans.(b)
Sol. The government has extended the anti-narcotics scheme for 3 more years to combat illicit trafficking in drugs and psychotropic substance. The purpose of the scheme is to assist states and Union Territories, which are contributing in controlling the inter-state and cross-border drug trafficking. The scheme was first launched on 24th October 2004 for a period of five years and later extended twice in subsequent years.

Q5. Which state has won the Senior Women's National Football Championship for the first time recently?
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu
(e) West Bengal

S5. Ans.(d)
Sol. Tamil Nadu has won the Senior Women's National Football Championship for the first time. Tamil Nadu, which was playing its first-ever final, defeated Manipur, 2-1 at the Barabati Stadium in Cuttack, Odisha.

Q6. Name the company, which has bagged an order worth Rs 560 crore from NTPC for setting up a system for emission control at Dadri in Uttar Pradesh?
(a) SAIL
(b) TCS
(c) BHEL
(d) GAIL
(e) RIL

S6. Ans.(c)
Sol. Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has bagged an order worth Rs 560 crore from NTPC for setting up a system for emission control. BHEL has secured the order for "supply and installation of the flue gas desulphurisation (FGD) system from NTPC for 2x490 MW National Capital Power Station at Dadri in Uttar Pradesh.

Q7. Which among the following country will play host to the 8th Theatre Olympics, the greatest carnival of thespianism?
(a) India
(b) China
(c) France
(d) South Africa
(e) Germany

S7. Ans.(a)
Sol. In an effort to put India firmly among the top nations in the world theatre map, the country will play host to the 8th Theatre Olympics, the greatest carnival of thespianism.

Q8. In which state PM Narendra Modi has inaugurated the Dorjee Khandu state convention centre?
(a) Assam
(b) Tripura
(c) Meghalaya
(d) Sikkim
(e) Arunachal Pradesh

S8. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has launched several projects in Arunachal Pradesh. He inaugurated the Dorjee Khandu state convention centre at a function in Itanagar. The Centre has an auditorium, conference halls and an exhibition hall.

Q9. India's first radio festival was held in ____________ to mark World Radio Day. 
(a) Pune
(b) New Delhi
(c) Kokata
(d) Bengaluru
(e) Hyderabad

S9. Ans.(b)
Sol. India's first radio festival is being held in New Delhi to mark World Radio Day. The festival is being organized by International Association of Women in Radio and Television, in collaboration with UNESCO.

Q10. Name the person, who is head of the ruling African National Congress (ANC) and sworn in as South Africa's new President? 
(a) Gugu Mtshali
(b) Kgalema Motlanthe
(c) Jacob Zuma
(d) Cyril Ramaphosa
(e) Monwabisi Kwanda Mbeki

S10. Ans.(d)
Sol. Cyril Ramaphosa, head of the ruling African National Congress (ANC) has been sworn in as South Africa's new President. He was elected as the new president of South Africa by the ruling party politicians after the resignation of Jacob Zuma.


Print Friendly and PDF