Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 18th Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 18th Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Japan's government has reappointed Bank of Japan Governor _____________ for another term.
(a) Tokihiro Nakamura
(b) Kensaku Morita
(c) Shingo Mimura
(d) Haruhiko Kuroda
(e) Norihisa Satake

S1. Ans.(d)
Sol. Japan's government has reappointed Bank of Japan Governor Haruhiko Kuroda for another term and chose an advocate of bolder monetary easing as one of his deputies, a sign the central bank will be in no rush to dial back its massive stimulus program.

Q2. Addis Ababa is the Capital city of _______________.
(a) Indonesia
(b) Ethiopia
(c) Malaysia
(d) Rwanda
(e) Uganda

S2. Ans.(b)
Sol. Addis Ababa is the Capital city of Ethiopia and its Currency is Ethiopian birr.

Q3. India’s biggest Global Conference on Pharma Industry and Medical Devices was held recently in _____________.
(a) New Delhi
(b) Mysore
(c) Bengaluru
(d) Chennai
(e) Dispur

S3. Ans.(c)
Sol. India’s biggest Global Conference on Pharma Industry and Medical Devices began in Bengaluru With the theme, ‘Driving NextGen Pharmaceuticals. Union Minister for Chemicals & Fertilisers Ananth Kumar inaugurated the three-day event.

Q4. India’s Umang App was named winner of the Best M-Government Service award in the Accessible Government category while Aadhar won the best emerging technology award at the recently concluded World Government Summit (WGS) 2018. The WGS 2018 was held recently in _______________.
(a) Dubai
(b) Riyadh
(c) New York
(d) Port Luis
(e) California

S4. Ans.(a)
Sol. India’s Umang App was named winner of the Best M-Government Service award in the Accessible Government category while Aadhar won the best emerging technology award at the recently concluded World Government Summit 2018 in Dubai, where India had the status of ‘Guest of Honour’ country.

Q5. Name the lender that has recently announced the listing of the Bank’s debut US $600 million bond issue under its maiden US $1 billion medium-term note (MTN) bond on country’s first international exchange BSE’s IndiaINX at the International Financial Services Centre (IFSC) at GIFT City.
(a) Axis Bank
(b) IDBI bank
(c) Yes Bank
(d) ICICI bank
(e) HDFC Bank

S5. Ans.(c)
Sol. Private sector lender, Yes Bank has announced the listing of the Bank’s debut US $600 million bond issue under its maiden US $1 billion medium-term note (MTN) bond on country’s first international exchange BSE’s IndiaINX at the International Financial Services Centre (IFSC) at GIFT City in Gandhinagar.

Q6. Prime Minister of Canada is on seven day visit to India for strengthening bilateral relations between the two countries. Who is the present Prime Minister of Canada?
(a) Nycole Turmel
(b) Thomas Mulcair
(c) Andrew Scheer
(d) Justin Trudeau
(e) Rona Ambrose

S6. Ans.(d)
Sol. Prime Minister of Canada, Justin Trudeau will arrive in India on a seven-day State visit. According to the Ministry of External Affairs, his visit is aimed at further strengthening bilateral relations between the two countries in key areas of mutual interest including trade and investment, energy, science and innovation, higher education, infrastructure development, skill development and space.

Q7. Name the Indian Engineer who has been honored with the Scientific and Engineering Academy Award at the Oscars Scientific and Technical Awards 2018.
(a) Vikram Limaye
(b) Vikas Sathaye
(c) Sumit Seth
(d) Viskho Akram
(e) T. Subbarao

S7. Ans.(b)
Sol. Vikas Sathaye, a Pune-born person has been honoured with the Scientific and Engineering Academy Award at the Oscars Scientific and Technical Awards 2018 at Beverly Hills in Los Angeles, California.

Q8. In which of the following city, Indian Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated the World Sustainable Development Summit 2018 (WSDS 2018)?
(a) Raipur
(b) Chandigarh
(c) New Delhi
(d) Bengaluru
(e) Mysore

S8. Ans.(c)
Sol. Indian Prime Minister Narendra Modi inaugurated the World Sustainable Development Summit 2018 (WSDS 2018) at Vigyan Bhawan in New Delhi.

Q9. The government of India has recently signed second Loan Agreement with New Development Bank (NDB) for the financing of Rajasthan Water Sector Restructuring Project. The NDB Headquarters in ______________.
(a) Geneva
(b) Singapore
(c) Tokyo
(d) Beijing
(e) Shanghai

S9. Ans.(e)
Sol. The government has signed second Loan Agreement with New Development Bank (NDB) for the financing of Rajasthan Water Sector Restructuring Project for the Desert Areas. NDB Headquarters in Shanghai, China.

Q10. Name the newly appointed Prime Minister of Nepal.
(a) K.P. Sharma Oli
(b) Sher Bahadur Deuba
(c) Sushil Koirala
(d) Pushpa Kamal Dahal
(e) Khil Raj Regmi

S10. Ans.(a)
Sol. K.P. Sharma Oli was sworn in as Nepal’s Prime Minister for the second time, weeks after his Left alliance with the Communist Party of Nepal-Maoist (CPN-Maoist) swept the parliamentary polls. He has replaced Sher Bahadur Deuba.

Q11. Prime Minister Narendra Modi held a bilateral talk with visiting Iranian President in New Delhi. Who is the present President of Iran?
(a) Ali Khamenei
(b) Hashemi Rafsanjani
(c) Mohammad Khatami
(d) Hassan Rouhani
(e) Ahmadinejad

S11. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi will hold bilateral talks with visiting Iranian President Hassan Rouhani in New Delhi,  during which discussions on the issues of regional, international and mutual interest will be held. This is the first visit by Iranian President to India in 10 years.

Q12. Name the country that will host 2018 Shanghai Cooperation Organization (SCO) Summit in June 2018.
(a) Germany
(b) China
(c) Indonesia
(d) Switzerland
(e) Singapore

S12. Ans.(b)
Sol. China will host 2018 Shanghai Cooperation Organization (SCO) Summit at Qingdao, eastern Shandong Province in June 2018. China had taken over rotating chair of SCO after 17th SCO summit concluded in Astana, capital of Kazakhstan in June 2017.

Q13. The space agency Roskosmos has successfully launched Progress MS-08, an unmanned cargo spacecraft for the International Space Station (ISS). Roskomos is the Space agency of ____________.
(a) Germany
(b) Rome
(c) Russia
(d) China
(e) France

S13. Ans.(c)
Sol. Russian space agency Roskosmos has successfully launched Progress MS-08, an unmanned cargo spacecraft for the International Space Station (ISS).

Q14. Name the country with which India has signed an Agreement for the Avoidance of Double Taxation (DTAA) and the Prevention of Fiscal Evasion with respect to taxes on income.
(a) Russia
(b) Iran
(c) Azerbaijan
(d) Saudi Arabia
(e) Iraq

S14. Ans.(b)
Sol. India and Iran signed an Agreement for the Avoidance of Double Taxation (DTAA) and the Prevention of Fiscal Evasion with respect to taxes on income. The Agreement is on similar lines as entered into by India with other countries.

Q15. Tehran is the Capital of _____________.
(a) Rwanda
(b) Uganda
(c) UAE
(d) Iran
(e) Azerbaijan

S15. Ans.(d)
Sol. Tehran is the Capital of Iran and its Currency is Iranian rial.


Print Friendly and PDF