Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 20th Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 20th Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Hassan Rouhani is the present President of ___________.
(a) Azerbaijan
(b) Iraq
(c) Iran
(d) Uzbekistan
(e) Kazakhstan

S1. Ans.(c)
Sol. Hassan Rouhani is the present President of Iran.

Q2. Lok Sabha Speaker, Sumitra Mahajan has recently inaugurated the 6th India region Commonwealth Parliamentary Association conference in ______________.
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Patna
(e) Lucknow

S2. Ans.(d)
Sol. Lok Sabha Speaker, Sumitra Mahajan inaugurated the 6th India region Commonwealth Parliamentary Association conference at Patna in Bihar. The conference focused on the objectives and role of the Parliamentary Association body. The conference holds discussions mainly on two topics viz. 'Parliament's role in the development agenda' and 'Legislature and Judiciary - Two important Pillars of Democracy'.

Q3. Yogi Adityanath government in Uttar Pradesh presented its second budget. The Total budgetary allocation is of _____________.
(a) Rs 5.45 lakh crore
(b) Rs 4.28 lakh crore
(c) Rs 6.32 lakh crore
(d) Rs 5.42 lakh crore
(e) Rs 6.48 lakh crore

S3. Ans.(b)
Sol. Yogi Adityanath government in Uttar Pradesh presented its second budget. Ahead of 2019, general elections, this is considered one of biggest budgetary allocation for the state. UP Finance Minister Rajesh Aggarwal presented a mega budget of over Rs 4.28 lakh crore with a focus on farmers, artisans, youth, infrastructure and urban development.

Q4. Name the tennis player who has recently won the Rotterdam Open 2018.
(a) Roger Federer
(b) P. H. Herbert
(c) Andy Murray
(d) Rafael Nadal
(e) Novak Djokovic

S4. Ans.(a)
Sol. Roger Federer (Switzerland) celebrated his return to the top of the world rankings by winning the Rotterdam Open, in the Netherlands. It was his 97th career title. The 36-year-old, the oldest No.1 in history, defeated Grigor Dimitrov (Bulgaria) in the final.

Q5. Finance Minister Arun Jaitley has recently visited which of the following country to co-chair a Joint Commission Meeting?
(a) The UAE
(b) Azerbaijan
(c) Saudi Arabia
(d) Kazakhstan
(e) Indonesia

S5. Ans.(c)
Sol. Finance Minister Arun Jaitley arrived in Riyadh on a two-day visit to Saudi Arabia. He will co-chair the 12th India-Saudi Arabia Joint Commission Meeting to be held in the Saudi capital Riyadh. Mr Jaitley will also open the Saudi-Indian Business Council.

Q6. In which of the following city, the prestigious World Congress on Information Technology 2018 has begun?
(a) Chennai
(b) Thiruvananthapuram
(c) Kochi
(d) Bengaluru
(e) Hyderabad

S6. Ans.(e)
Sol. The prestigious World Congress on Information Technology 2018 has begun in Hyderabad. Prime Minister Narendra Modi addressed the inaugural session of the three-day IT summit through a video link.

Q7. Vice President M Venkaiah Naidu has recently inaugurated the 8th edition of the Theatre Olympics in _____________.
(a) Patna
(b) Mumbai
(c) Jaipur
(d) Delhi
(e) Amritsar

S7. Ans.(d)
Sol. Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated the 8th edition of the Theatre Olympics at Lal Quila in New Delhi. The event has been organized by National School of Drama under the aegis of Ministry of Culture. The theme of the festival is - "Flag of Friendship".

Q8. Name the city that will set up India's first institute for artificial intelligence (AI)?
(a) Pune
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Manipal
(e) Ahmedabad

S8. Ans.(c)
Sol. In a first in the country, the Maharashtra government will be setting up an institute for artificial intelligence (AI) in Mumbai. Chief Minister Devendra Fadnavis will unveil the plan for the institute during the Magnetic Maharashtra Summit and at the Global Economic Conference in Canada in March 2018.

Q9. The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) announced area development plans worth Rs 1,918 crore for __________ to supplement farmers' income.
(a) Haryana
(b) Punjab
(c) Assam
(d) Tripura
(e) Odisha

S9. Ans.(b)
Sol. The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) announced area development plans worth Rs 1,918 crore for Punjab to supplement farmers' income.

Q10. Yogi Adityanath government in Uttar Pradesh presented its second budget. UP Finance Minister _______________ presented a mega budget with a focus on farmers, artisans, youth, infrastructure and urban development.
(a) Kamla Prasad Srivastava
(b) T Swaminath Raju
(c) Prabhakar Singh
(d) Rajesh Aggarwal
(e) Manoj Sinha

S10. Ans.(d)
Sol. Yogi Adityanath government in Uttar Pradesh presented its second budget. Ahead of 2019, general elections, this is considered one of biggest budgetary allocation for the state. UP Finance Minister Rajesh Aggarwal presented a mega budget of over Rs 4.28 lakh crore with a focus on farmers, artisans, youth, infrastructure and urban development.

Q11. With which of the following Oil Company, Digital payments entity PhonePe has partnered for the adoption of its indigenously-designed Point of Sale (POS) device?
(a) IOCL
(b) HPCL
(c) BPCL
(d) ONGC
(e) Reliance Petroleum

S11. Ans.(a)
Sol. Digital payments entity PhonePe has partnered with Indian Oil Corporation Limited (IOCL) for the adoption of its indigenously-designed Point of Sale (POS) device at IOCL retail outlets.

Q12. Name the Archaeologist and historian who will be the next Chairman of the Indian Council of Historical Research (ICHR).
(a) K. Sudershan Rao
(b) Arvind P. Jamkhedkar
(c) Mohit Khelkar
(d) Jamvanta Parrikar
(e) Abhinav Bahttacharya

S12. Ans.(b)
Sol. Archaeologist and historian Arvind P. Jamkhedkar will be the next Chairman of the Indian Council of Historical Research (ICHR).

Q13. Business consultancy firm EY has named ______________ as the entrepreneur for 2017.
(a) T. Manoharan
(b) Gurkeerat Baweja
(c) E. Sreedharan
(d) Sanjiv Bajaj
(e) Neeraj Bajwa

S13. Ans.(d)
Sol. Business consultancy firm EY has named Bajaj Finserv’s Sanjiv Bajaj as the entrepreneur for 2017. Sanjiv Bajaj will now represent India at the EY World Entrepreneur of the Year award (WEOY) in Monte Carlo.

Q14. What is the theme of the 8th edition of the Theatre Olympics 2018?
(a) Culture of Friendship
(b) Tradition of Love
(c) Flag of Friendship
(d) Play of Life
(e) None of the given theme is true

S14. Ans.(c)
Sol. Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated the 8th edition of the Theatre Olympics at Lal Quila in New Delhi. The event has been organized by National School of Drama under the aegis of Ministry of Culture. The theme of the festival is - "Flag of Friendship".

Q15. What is the Currency of Saudi Arabia?
(a) Saudi Dirham
(b) Saudi Riyal
(c) Saudi Dollar
(d) Saudi Peso
(e) Saudi Dinar

S15. Ans.(b)
Sol. Saudi Arabia Capital- Riyadh, Currency- Saudi Riyal.

Q16. According to the Union Minister of State of the Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh, the Indian Space Research Organization (ISRO) is planning to launch __________ Mission around April 2018.
(a) Chandrayan-2
(b) MoM-2
(c) MoM-3
(d) Chandrayan-3
(e) None of the given option is true

S16. Ans.(a)
Sol. According to the Union Minister of State of the Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh, the Indian Space Research Organization (ISRO) is planning to launch Chandrayan-2 Mission around April 2018. Chandrayaan-2 is the country's second mission to the moon.

Q17. Name the India's first and largest micro-delivery platform that has been recognized as 'Startup of the Year' 2017 at the 7th Small Business Awards held in New Delhi.
(a) Start & Pick
(b) DeliverHome
(c) DoubleDen
(d) Pioneer3
(e) Milkbasket

S17. Ans.(e)
Sol. Milkbasket, India's first and largest micro-delivery platform has been recognized as 'Startup of the Year' 2017 at the 7th Small Business Awards held in New Delhi.

Q18. In which of the following city, the Ministry of Agriculture & Farmers Welfare has organized a National Conference under the title of “Agriculture 2022 – Doubling Farmers’ Income”?
(a) Bengaluru
(b) Mysore
(c) Gandhinagar
(d) New Delhi
(e) Gangtok

S18. Ans.(d)
Sol. The Ministry of Agriculture & Farmers Welfare has organized a National Conference under the title of “Agriculture 2022 – Doubling Farmers’ Income” in New Delhi.

Q19. Name the housing company that has tied up with International Finance Corporation (IFC), part of the World Bank Group, to raise $800 million for green and affordable housing in India.
(a) HDFC Housing
(b) Can Fin Homes
(c) PNB Housing Finance Ltd
(d) LIC Housing Finance
(e) GRUH Finance

S19. Ans.(c)
Sol. PNB Housing Finance Ltd has tied up with International Finance Corporation (IFC), part of the World Bank Group, to raise $800 million for green and affordable housing in India.

Q20. Name the state which is at the bottom of the list with regard to maternal mortality rate (MMR) with a figure of 300 against the national average of 167.
(a) Uttar Pradesh
(b) Assam
(c) Haryana
(d) Bihar
(e) Uttarakhand

S20. Ans.(b)
Sol. Assam is at the bottom of the list with regard to maternal mortality rate (MMR) with a figure of 300 against the national average of 167, while the fund spending under National Health Mission (NHM) is just 13.58% for 2017-18.


Print Friendly and PDF