Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 21st Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 21st Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the Australia's most-capped female player and vice-captain who has announced her retirement from international and state cricket.
(a) Elyse Villani
(b) Nicole Bolton
(c) Rachael Haynes
(d) Alex Blackwell
(e) Meg Lanning

S1. Ans.(d)
Sol. Australia's most-capped female player and vice-captain Alex Blackwell has announced her retirement from international and state cricket. She became just the fourth female Australian to pass 5,000 runs when she batted in the Test, Twenty20 and One-Day arenas, compiling 5,250 runs.

Q2. In which of the following country, Minister for Health and Family Welfare has recently addressed the Global Digital Health Partnership Summit?
(a) Canada
(b) Australia
(c) France
(d) Saudi Arabia
(e) The UAE

S2. Ans.(b)
Sol. Mr. J P Nadda, Union Minister for Health and Family Welfare has addressed the Global Digital Health Partnership Summit, at Canberra, Australia.

Q3. British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) Awards 2018 were held recently in London, UK. Name the film that was declared as the "Best Film".
(a) The Shape of Water
(b) Tonya
(c) Darkest Hour
(d) Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
(e) Blade Runner 2049

S3. Ans.(d)
Sol. British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) Awards 2018 were held recently in London, UK. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri was declared as  the "Best Film".

Q4. Name the company that has become the first foreign e-commerce firm to start its own food retail venture in India.
(a) Flipkart
(b) e Bay
(c) Amazon
(d) Jabong
(e) Milkbasket

S4. Ans.(c)
Sol. Amazon has become the first foreign e-commerce firm to start its own food retail venture in India called Amazon Retail, piloting its services in Pune.

Q5. Which of the following country will host the global World Environment Day celebrations on 5 June 2018?
(a) The USA
(b) Australia
(c) Canada
(d) India
(e) South Africa

S5. Ans.(d)
Sol. The government of India and the UN jointly announced that India will host the global World Environment Day celebrations on 5 June 2018.

Q6. Prime Minister Narendra Modi flagged off a new train named ____________ between Mysuru and Udaipur to create a new tourist circuit connecting North India and the South.
(a) Palace Queen Humsafar Express
(b) Train 18
(c) Chalukya Express
(d) Uttar-Dakshin Sampark Express
(e) Indrayani Express

S6. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi flagged off the Palace Queen Humsafar Express between Mysuru and Udaipur in Mysuru Railway Station. Both the Mysuru Palace and Udaipur palace are iconic tourist attractions and this special train will create a new tourist circuit connecting North India and the South.

Q7. Fitch Ratings has recently placed _____________ on Rating Watch Negative (RWN), reflecting a possibility of downgrade.
(a) Allahabad Bank
(b) Dena Bank
(c) Indian Overseas Bank
(d) Punjab National Bank
(e) Karnataka Bank

S7. Ans.(d)
Sol. Fitch placed Punjab National Bank on Rating Watch Negative (RWN), reflecting a possibility of downgrade following the USD 1.77 billion fraud. The fraud is the biggest ever in the banking history.

Q8. The UK- India Joint research projects on Water Quality Research and Energy Demand Reduction in Built Environment were launched recently in _______________.
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Kolkata
(d) Gandhinagar
(e) Mysore

S8. Ans.(b)
Sol. The UK- India Joint research projects on Water Quality Research and Energy Demand Reduction in Built Environment were launched in New Delhi.

Q9. Veteran personality Aga Khan is on the 11-day visit to India. He is a/an ____________.
(a) Anti-Racism Leader
(b) Peace-Ambassador
(c) Spiritual leader
(d) King of Oman
(e) Prince of Azerbaijan

S9. Ans.(c)
Sol. Spiritual leader Aga Khan is on the 11-day visit to India. Sunder Nursery, a 90-acre park near Humayun’s Tomb in New Delhi, will be inaugurated by Vice President M Venkaiah Naidu in the presence of the Aga Khan.

Q10. In the BAFTA awards 2018, who among the following was declared as the 'Best Leading Actor'?
(a) Guillermo Del Toro
(b) Gary Oldman
(c) Sam Rockwell
(d) Roger Deakins
(e) James Ivory

S10. Ans.(b)
Sol. In the BAFTA awards 2018, Gary Oldman was declared as the 'Best Leading Actor'.

Q11. The Union Cabinet has recently approved agreement between India and Israel on.
(a) Film Co-production
(b) Agricultural Production
(c) Training and staff development
(d) Defence Sector
(e) Science and Technology

S11. Ans.(a)
Sol. The Union Cabinet has recently approved agreement between India and Israel on Film Co-production.

Q12. Silkyara Bend-Barkot Tunnel is situated in ___________.
(a) Punjab
(b) Uttarakhand
(c) Himachal Pradesh
(d) Assam
(e) Jammu & Kashmir

S12. Ans.(b)
Sol. Silkyara Bend-Barkot Tunnel is situated in Uttarakhand.

Q13. The Union Cabinet has recently approved Chit Funds (Amendment) Bill, 2018. It has been proposed to increase the ceiling of foreman's commission from a maximum of 5% to ___________.
(a) 5.5%
(b) 6.0%
(c) 7.0%%
(d) 6.5%
(e) 7.5%

S13. Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet has recently approved Chit Funds (Amendment) Bill, 2018. It has been proposed to increase the ceiling of foreman's commission from a maximum of 5% to 7%.

Q14. India successfully test-fired medium-range nuclear-capable missile named ______________ from APJ Abdul Kalam Island off the Odisha coast, recently. 
(a) Prithvi II
(b) Agni V
(c) Prithvi III
(d) Agni II
(e) Akash II

S14. Ans.(d)
Sol. India successfully test-fired Agni II medium-range nuclear-capable missile from APJ Abdul Kalam island off the Odisha coast. The Strategic Forces Command (SFC) fired Agni-II from a mobile launcher at launch complex 4 of the Integrated Test Range.

Q15. Name the country that has decided to impose a 'carbon tax' from 2019 to cut its greenhouse gas emissions.
(a) Switzerland
(b) Canada
(c) Denmark
(d) Iceland
(e) Singapore

S15. Ans.(e)
Sol. Singapore will impose a 'carbon tax' from 2019 to cut its greenhouse gas emissions and make companies more competitive as global agreements on climate change take effect.


Print Friendly and PDF