Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 22nd Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 22nd Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The government of India has recently allowed privatization in which of the following sector?
(a) Employment Sector
(b) Coal Mining Sector
(c) Steel Industry Sector
(d) Communication Sector
(e) None of the Given Option is true

S1. Ans.(b)
Sol. In a major reform in the coal sector since its nationalisation in 1973, the government has allowed private companies to mine the fossil fuel for commercial use. This move ended the monopoly of state-owned Coal India Ltd.

Q2. Name the Person who has inaugurated the 2-Day long UP Investors Summit in Lucknow.
(a) Ram Nath Kovind
(b) M Venkaiah Naidu
(c) Narendra Modi
(d) Yogi Adityanath
(e) Ram Naik

S2. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 2-Day long UP Investors Summit in Lucknow. The mega event has been organised by the Uttar Pradesh government. It is aimed at showcasing investment opportunities and potential across various sectors in Uttar Pradesh.

Q3. In which of the following city, PM Narendra Modi inaugurated the 22nd edition of the World Congress on Information Technology (WCIT) through a video conference?
(a) Mysore
(b) Bengaluru
(c) Chennai
(d) Hyderabad
(e) New Delhi

S3. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 22nd edition of the World Congress on Information Technology (WCIT) in Hyderabad through a video conference. The WCIT is held for the first time in India.

Q4. Name the state government that has recently launched 4 food canteens in the state under the ‘Antyodaya Aahaar Yojana’.
(a) Haryana
(b) Madhya Pradesh
(c) Gujarat
(d) Rajasthan
(e) Bihar

S4. Ans.(a)
Sol. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar launched 4 food canteens at Faridabad, Gurugram, Hisar, and Yamunanagar via video-conferencing from Chandigarh. These have been set up under the ‘Antyodaya Aahaar Yojana’ to provide healthy, nutritious and hygienic food at only Rs 10 per meal to all poor and needy.

Q5. "Mission Buniyaad" for improving learning skills of children studying municipal-run schools will be launched in ______________.
(a) Goa
(b) Jammu & Kashmir
(c) Uttarakhand
(d) Lakshadweep
(e) Delhi

S5. Ans.(e)
Sol. The Delhi government announced the launch of "Mission Buniyaad" for improving learning skills of children studying in state and municipal-run schools. The announcement was made by Deputy Chief Minister Manish Sisodia.

Q6. The Centre has constituted a committee to study the Brahmaputra and flood control measures in Assam and neighboring states. The committee will be headed by ______________.
(a) CEO of NITI Aayog Amitabh Kant
(b) Vice Chairman of NITI Aayog Rajiv Kumar
(c) PM Narendra Modi
(d) Governor of RBI Urjit Patel
(e) None of the given option is true

S6. Ans.(b)
Sol. The Centre has constituted a committee headed by the Vice Chairman of the NITI Aayog Mr Rajiv Kumar to study the Brahmaputra and flood control measures in Assam and neighbouring states.

Q7. According to the report published by the  United Nations Children's Fund (UNICEF), which of the following country is the worst in Newborn Mortality Rate among 52 low-middle income countries?
(a) Afghanistan
(b) Somalia
(c) Lesotho
(d) Pakistan
(e) South Sudan

S7. Ans.(d)
Sol. India has been ranked 12th-worst among 52 low-middle income countries based on the number of children dying within the first month of their birth, which is 25.4 per 1,000 live births. Pakistan is the worst with 45.6 newborn deaths per 1,000 live births, according to the United Nations Children's Fund (UNICEF).

Q8. The Indian and Indonesian armies began the sixth edition of their annual military exercise named ______________ in Indonesia.
(a) Parakram
(b) Black Panther
(c) Garuda Shakti
(d) Vajra Prahar
(e) Hand-in-hand

S8. Ans.(c)
Sol. The Indian and Indonesian armies began the sixth edition of their annual military exercise named 'Garuda Shakti' in Bandung, Indonesia. It is a two-week long joint Military drill.

Q9. The World Day of Social Justice (WDSJ) is observed globally on ______________.
(a) 20 February
(b) 29 February
(c) 25 March
(d) 18 March
(e) 10 March

S9. Ans.(a)
Sol. The World Day of Social Justice (WDSJ) is observed globally on 20th February. The theme for WDSJ 2018 is "Workers on the Move: the Quest for Social Justice".

Q10. Which state government has decided to roll out 'Asmita Yojana' on the International Women’s Day to provide cheap (subsidised) sanitary pads to school girls and women?
(a) Karnataka
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Madhya Pradesh
(e) Assam

S10. Ans.(b)
Sol. Maharashtra government will roll out 'Asmita Yojana' on the International Women’s Day (March 8, 2018) to provide cheap (subsidised) sanitary pads to school girls and women.

Q11. According to the report published by the United Nations Children's Fund (UNICEF), what is the ranking of India in Newborn Mortality Rate among 52 low-middle income countries?
(a) 3rd
(b) 7th
(c) 12th
(d) 10th
(e) 15th

S11. Ans.(c)
Sol. India has been ranked 12th-worst among 52 low-middle income countries based on the number of children dying within the first month of their birth, which is 25.4 per 1,000 live births. Pakistan is the worst with 45.6 newborn deaths per 1,000 live births, according to the United Nations Children's Fund (UNICEF).

Q12. Name the state government that has made vaccination compulsory for school admissions from next academic year onwards.
(a) Tamil Nadu
(b) Meghalaya
(c) Assam
(d) Tripura
(e) Kerala

S12. Ans.(e)
Sol. Kerala government has made vaccination compulsory for school admissions from next academic year onwards. Parents will have to show details of shots given to children at the time of enrolment in schools.

Q13. What is the theme for World Day of Social Justice (WDSJ) 2018?
(a) Rights of Workers- To be preserved
(b) Preventing conflict and sustaining peace through decent work
(c) A Just Transition – environmentally sustainable economies and societies
(d) Workers on the Move: the Quest for Social Justice
(e) None of the given theme is true

S13. Ans.(d)
Sol. The World Day of Social Justice (WDSJ) is observed globally on 20th February. The theme for WDSJ 2018 is "Workers on the Move: the Quest for Social Justice".

Q14. According to the report published by the  United Nations Children's Fund (UNICEF), which of the following country is safest/best in Newborn Mortality Rate among 52 low-middle income countries?
(a) Iceland
(b) Singapore
(c) Denmark
(d) Japan
(e) Sweden

S14. Ans.(d)
Sol. India has been ranked 12th-worst among 52 low-middle income countries based on the number of children dying within the first month of their birth, which is 25.4 per 1,000 live births. Pakistan is the worst with 45.6 newborn deaths per 1,000 live births, according to the United Nations Children's Fund (UNICEF). Japan, with an NMR of 0.9 deaths per 1,000 live births, has been ranked the world's safest country in which to be born followed by Iceland (1) and Singapore (1.1).

Q15. Name the Union Minister of State (IC) for Power and New & Renewable Energy who has recently inaugurated the ‘International R&D Conclave’ in New Delhi.
(a) Manoj Sinha
(b) Dr. Mahesh Sharma
(c) Shripad Yesso Naik
(d) R.K. Singh
(e) Hardeep Singh Puri

S15. Ans.(d)
Sol. Union Minister of State (IC) for Power and New & Renewable Energy, R.K. Singh inaugurated the ‘International R&D Conclave’ in New Delhi. It is a two-day conference on Emerging Opportunities and Challenges of R&D in Indian Power Sector.


Print Friendly and PDF