Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 23rd Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 23rd Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Cobra Gold training exercise is one of the largest Military drills in the Indo-Pacific region. It was held recently in ___________.
(a) Thailand
(b) Indonesia
(c) Japan
(d) Malaysia
(e) South Korea

S1. Ans.(a)
Sol. US Marines in Thailand for the Cobra Gold training exercise took part in one of the wildest parts of the drills - drinking cobra blood. This was the 37th edition of the exercise. Cobra Gold is an annual military exercise for Marines and one of the largest in the Indo-Pacific region.

Q2. According to the Minister of State (IC) for Planning Shri Rao Inderjit Singh, allocations for the Ministry of Planning, which is embodied by the NITI Aayog, have increased to __________ in 2018-19 from Rs 279.79 crore in 2017-18.
(a) Rs 435.34 crore
(b) Rs 339.65 crore
(c) Rs 534.45 crore
(d) Rs 234.43 crore
(e) Rs 643.56 crore

S2. Ans.(b)
Sol. According to the Minister of State (IC) for Planning Shri Rao Inderjit Singh, allocations for the Ministry of Planning, which is embodied by the NITI Aayog, have increased by more than 20% over last year i.e. to Rs 339.65 crore in 2018-19 from Rs 279.79 crore in 2017-18.

Q3. The Gandhi Nagar railway station has recently become the railway station to be fully-managed by women. This railway station is situated in which of the following city?
(a) Ahmedabad
(b) Mumbai
(c) Jaipur
(d) Chennai
(e) Chandigarh

S3. Ans.(c)
Sol. The Gandhi Nagar railway station in Jaipur, Rajasthan became railway station to be fully-managed by women. Gandhi Nagar is important railway station in Jaipur situated on the Jaipur-Delhi rail route. The station has footfall of more than 7,000 passengers every day.

Q4. In the two-day ‘UP Investors Summit’ in Lucknow, PM Modi announced the fund of ____________ for defence corridor of Bundelkhand.
(a) Rs30,000 crore
(b) Rs34,000 crore
(c) Rs48,000 crore
(d) Rs35,000 crore
(e) Rs20,000 crore

S4. Ans.(e)
Sol. In the two-day ‘UP Investors Summit’ in Lucknow, PM Modi announced Rs20,000 crore defence corridor for Bundelkhand.

Q5. The Union Government has issued order setting up the ‘NITI Forum for North-East’. The forum will be co-chaired by _______________.
(a) Vice-Chairman of NITI Aayog Mr Rajiv Kumar
(b) CEO of NITI Aayog Amitabh Kant
(c) Minister of Development of Northeastern Region Dr Jitendra Singh
(d) Both (a) and (c)
(e) Both (b) and (c)

S5. Ans.(d)
Sol. The Union Government has issued order setting up the ‘Niti Forum for North-East’. The forum will be co-chaired by the Vice-Chairman of NITI Aayog Mr Rajiv Kumar and Minister of State (I/C), Ministry of Development of Northeastern Region (DoNER), Dr Jitendra Singh. The forum will have its Secretariat in the Ministry of DoNER.

Q6. Retirement fund body Employees’ Provident Fund Organization (EPFO) has reduced the interest rate on deposits to ___________ for 2017-18.
(a) 9.75%
(b) 7.65%
(c) 8.55%
(d) 8.68%
(e) 9.35%

S6. Ans.(c)
Sol. Retirement fund body Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) has reduced the interest rate on deposits to 8.55% for 2017-18 from 8.65% for 2016-17 following a general decline in interest rates.

Q7. India successfully conducted a night trial of its indigenously developed nuclear capable Prithvi-II missile. It has a strike range of _____________.
(a) 350 km
(b) 500 km
(c) 750 km
(d) 1000 km
(e) 1250 km

S7. Ans.(a)
Sol. India successfully conducted a night trial of its indigenously developed nuclear capable Prithvi-II missile with a strike range of 350 km, from a test range in Odisha.

Q8. A three–day India International Textiles Expo (IITExpo) of India has begun recently in ____________. 
(a) Islamabad
(b) Kathmandu
(c) Colombo
(d) Dhaka
(e) New Delhi

S8. Ans.(c)
Sol. A three –day India International Textiles Expo (IITExpo) of India began in Sri Lankan capital of Colombo. It is being organized by Powerloom Development & Export Promotion Council (PDEXCIL) with the support of Union Ministry of Textiles & Ministry of Commerce & Industry.

Q9. ‘Capital First’ announced that the regulator National Housing Bank (NHB) has approved the merger of the company with ______________.
(a) IDBI bank
(b) Karnataka Bank
(c) Kotak Mahendra Bank
(d) IDFC Bank
(e) Karur Vyasya Bank

S9. Ans.(d)
Sol. Capital First announced that the regulator National Housing Bank (NHB) has approved the merger of the company along with Capital Home Finance and Capital First Securities Limited with IDFC Bank.

Q10. The Khadi and Village Industries Board of which of the following state has signed a pact with Amazon India to facilitate online selling of Khadi products?
(a) Maharastra
(b) Gujarat
(c) Uttar Pradesh
(d) Madhya Pradesh
(e) Uttarakhand

S10. Ans.(c)
Sol. Uttar Pradesh's Khadi and Village Industries Board has signed a pact with Amazon India to facilitate online selling of Khadi products. As part of an MoU, Amazon India will educate, train and enable rural khadi artisans to directly sell their products to Amazon.in customers across the country under the brand of UP Khadi.

Q11. UNESCO has celebrated International Mother Language Day on ______________.
(a) 17 February
(b) 21 February
(c) 18 January
(d) 14 March
(e) 16 March

S11. Ans.(b)
Sol. UNESCO has celebrated International Mother Language Day on 21 February. The 2018 theme is- "Linguistic diversity and multilingualism count for sustainable development".

Q12. Name the Flying officer of Indian Air Force who has scripted history by becoming the first Indian woman to fly a fighter aircraft solo.
(a) Avani Chaturvedi
(b) Bhawana Kanth
(c) Mohana Singh
(d) Niharika Sena
(e) Usha Nagarkoti

S12. Ans.(a)
Sol. Flying officer Avani Chaturvedi scripted history by becoming the first  Indian woman to fly a fighter aircraft solo.

Q13. The _____________ Government has signed an MOU with Taoyuan City of Taiwan for better technology partnership in the state after the World Congress on Information Technology (WCIT) 2018.
(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Madhya Pradesh
(d) Telangana
(e) Kerala

S13. Ans.(d)
Sol. The Telangana Government signed an MOU with Taoyuan City of Taiwan for better technology partnership in the state. The agreement was signed after the World Congress on Information Technology (WCIT) 2018 in Hyderabad.

Q14. What is the ranking of India in the global corruption perception index for 2017, released by Transparency International?
(a) 79th
(b) 74th
(c) 70th
(d) 89th
(e) 81st

S14. Ans.(e)
Sol. India has been ranked 81st in the global corruption perception index for 2017, released by Transparency International, which named the country among the "worst offenders" in terms of graft and press freedom in the Asia Pacific region. The index ranks 180 countries and territories by their perceived levels of public sector corruption. In the 2016 India was in the 79th place among 176 countries.

Q15. What is the theme of International Mother Language Day 2018?
(a) Quality education, language(s) of instruction and learning outcomes
(b) Towards Sustainable Futures through Multilingual Education
(c) Linguistic diversity and multilingualism count for sustainable development
(d) Linguistic and cultural Diversity of the World
(e) None of the Given Theme is true

S15. Ans.(c)
Sol. UNESCO has celebrated International Mother Language Day on 21 February. The 2018 theme is- "Linguistic diversity and multilingualism count for sustainable development".


Print Friendly and PDF