Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 24th Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 24th Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Agriculture Minister Radha Mohan Singh has recently launched how many new features in the National Agriculture Market (e-NAM) platform to make it more user-friendly?
(a) 8
(b) 4
(c) 3
(d) 6
(e) 5

S1. Ans.(d)
Sol. Agriculture Minister Radha Mohan Singh launched six new features in the National Agriculture Market (e-NAM) platform to make it more user-friendly. The six new features of e-NAM platform includes-
1. MIS dashboard for better analysis,
2. BHIM payment facility by traders,
3. Mobile payment facility by traders,
4. Enhanced features on mobile app such as gate entry and payment through mobile,
5. Integration of farmer’s database, and
6. e-Learning module.

Q2. In the global corruption perception index for 2017, released by Transparency International, which among the following country was least corrupt in the list?
(a) Denmark
(b) New Zealand
(c) Sweden
(d) Iceland
(e) Switzerland

S2. Ans.(b)
Sol. In the global corruption perception index for 2017, released by Transparency International, New Zealand and Denmark were placed the highest, with scores of 89 and 88, respectively.

Q3. An MoU between the Government of India and International Development Research Centre (IDRC) was signed in New Delhi. IDRC is a/an _____________ based research Centre.
(a) Saudi Arabia
(b) Indonesia
(c) Iran
(d) Russia
(e) Canada

S3. Ans.(e)
Sol. An MoU between the Government of India and Canada’s International Development Research Centre (IDRC) was signed in New Delhi. The agreement was signed to usher the “programme based research support” in addressing current and future global and local developmental challenges.

Q4. Goa Chief Minister Manohar Parrikar presented budget in the state assembly for 2018-19 with an increase of 6.84% over the ongoing fiscal. What is the amount of the Budget?
(a) Rs. 23,423-crore
(b) Rs. 37,453-crore
(c) Rs. 17,123-crore
(d) Rs. 27,575-crore
(e) Rs. 13,387-crore

S4. Ans.(c)
Sol. Goa Chief Minister Manohar Parrikar presented in the state assembly Rs. 17,123-crore budget for 2018-19, an increase of 6.84% over the ongoing fiscal. The Budget focuses on education and job creation.

Q5. Name the state government that has launched Parivartan scheme designed to address 10 issues, including cleanliness and pollution, in 46 developmental blocks of the state.
(a) Haryana
(b) Tamil Nadu
(c) Odisha
(d) Karnataka
(e) Bihar

S5. Ans.(a)
Sol. The Haryana government launched Parivartan, a scheme designed to address 10 issues, including cleanliness and pollution, in 46 developmental blocks of the state. The scheme was launched by Chief Minister Manohar Lal Khattar.

Q6. North East region's (NER) 1st Regional Centre for agriculture with Israeli collaboration will be inaugurated in __________.
(a) Assam
(b) Meghalaya
(c) Tripura
(d) Mizoram
(e) Sikkim

S6. Ans.(d)
Sol. Israeli Ambassador to India, Mr Daniel Carmon has stated that a Centre for Agriculture, with the collaboration of Israeli expertise, is going to be inaugurated in Mizoram in March 2018. This will be the first such centre in the North East region (NER) of India that is being established with Israeli collaboration.

Q7. Reserve Bank of India (RBI) has constituted an expert committee under the chairmanship of ___________ to look into a range of issues relating to classification of bad loans, rising incidents of frauds and effectiveness of audits.
(a) BP Kanungo
(b) YH Malegam
(c) S S Mundra
(d) Urjit Patel
(e) Viral Acharya

S7. Ans.(b)
Sol. Reserve Bank of India (RBI) has constituted an expert committee under the chairmanship of YH Malegam to look into a range of issues relating to classification of bad loans, rising incidents of frauds and effectiveness of audits.

Q8. Veteran personality of India, M.S. Anantharaman had passed away, recently. He was ______________.
(a) Sitar Player
(b) Classical Dancer
(c) Playback Singer
(d) Poet
(e) Violinist

S8. Ans.(e)
Sol. Noted violinist M.S. Anantharaman, an exponent of Parur style of violin playing had passed away, recently.

Q9. Name the Digital payments startup company that has launched two insurance companies recently.
(a) Flipkart
(b) Amazon
(c) Paytm
(d) Swiggy
(e) Snapdeal

S9. Ans.(c)
Sol. Digital payments startup Paytm has launched two insurance companies, Paytm Life Insurance and Paytm General Insurance. Paytm Founder Vijay Shekhar Sharma, CFO Madhur Deora, and Shankar Prasad Nath are the three signatory stakeholders in both the companies.

Q10. The Government of India and Asian Development Bank (ADB) have signed a $84 million loan for improvement and expansion of water supply in _____________.
(a) Uttar Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d) Bihar
(e) Telangana

S10. Ans.(d)
Sol. The Government of India and Asian Development Bank (ADB) signed a $84 million loan for improvement and expansion of water supply in Bhagalpur and Gaya towns in Bihar. The tranche 2 loan is part of the $200 million multi-tranche financing facility (MFF) for the Bihar Urban Development Investment Program that was approved by ADB in 2012.


Print Friendly and PDF