Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 26th Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 26th Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. India has recently successfully test-fired the nuclear-capable surface-to-surface ___________ ballistic missile with a strike range of 350 km from a naval ship off Odisha coast.
(a) Nag-II
(b) Akash II
(c) Dhanush
(d) Agni V
(e) Prithvi III

S1. Ans.(c)
Sol. India has successfully test-fired the nuclear-capable surface-to-surface Dhanush ballistic missile with a strike range of 350 km from a naval ship off Odisha coast. This naval variant of the indigenously-developed Prithvi-II missile was test-fired from the ship positioned near Paradip in the Bay of Bengal.

Q2. The Reserve Bank of India has launched Ombudsman Scheme for non-banking financial companies (NBFCs) for redressal of complaints against them. The offices of the NBFC ombudsmen will function at how many metro centres?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) None

S2. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India has launched Ombudsman Scheme for non-banking financial companies (NBFCs) for redressal of complaints against them. The scheme will provide a cost-free and expeditious complaint redressal mechanism relating to deficiency in the services by NBFCs covered under the scheme. The scheme will cover all deposit-taking NBFCs, and based on the experience gained. The offices of the NBFC ombudsmen will function at four metro centres – New Delhi, Mumbai, Kolkata and Chennai.

Q3. Name the country that will host the first International Solar Alliance (ISA) summit in March 2018.
(a) Azerbaijan
(b) Indonesia
(c) Canada
(d) Iran
(e) India

S3. Ans.(e)
Sol. India will host the first International Solar Alliance (ISA) summit on 11th March 2018. It will be attended by French President Emmanuel Macron and United Nations Secretary General Antonio Guterres.

Q4. The 44th edition of Khajuraho Dance Festival 2018 was held recently in ___________.
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
(e) Odisha

S4. Ans.(b)
Sol. The 44th edition of Khajuraho Dance Festival 2018 was held at Khajuraho temple, a UNESCO world heritage site in Madhya Pradesh. It was inaugurated by Madhya Pradesh Governor Anandiben Patel and was organised by culture department of state government.

Q5. Which among the following payment Banks has recently started operations, making it the fifth payments bank to roll out operations?
(a) Aditya Birla Idea Payments Bank Ltd
(b) Vodafone m-Pesa Ltd
(c) National Securities Depository Ltd
(d) Reliance Industries Ltd
(e) Fino Payments Bank Ltd

S5. Ans.(a)
Sol. Aditya Birla Idea Payments Bank Ltd (ABIPBL) started operations, making it the fifth payments bank to roll out operations. The Reserve Bank has issued a licence to the bank under Section 22 (1) of the Banking Regulation Act, 1949 to carry on the business of payments bank in India.

Q6. Which of the following cricket council has recently got ICC's approval for its own T-20 vLeague?
(a) Australia
(b) Afghanistan
(c) Hong Kong
(d) Canada
(e) China

S6. Ans.(d)
Sol. Canada’s own first franchise-based Twenty20 league “Global T20 Canada”, was announced in New Delhi. The Global T20 Canada League will begin functioning from July 2018 at three venues in Toronto. It is conceptualised, designed, developed and managed by Mercuri Group with Cricket Canada. Global T20 Canada League has received official sanction of the International Cricket Council (ICC).

Q7. Name the state government that has announced to observe September 22 as 'Rhino Day' to generate public awareness on protection of the one-horned pachyderm.
(a) Mizoram
(b) Himachal Pradesh
(c) Assam
(d) Odisha
(e) Maharashtra

S7. Ans.(c)
Sol. The Assam government has announced to observe September 22 as 'Rhino Day' to generate public awareness on protection of the one-horned pachyderm.

Q8. Chinese technology giant Huawei and telecom services provider Bharti Airtel announced to have successfully conducted 5G network trial under a test set-up in India. The trial was conducted in ______________.
(a) Bengaluru
(b) Gurugram
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Pune

S8. Ans.(b)
Sol. Chinese technology giant Huawei and telecom services provider Bharti Airtel announced to have successfully conducted 5G network trial under a test set-up in India. The trial was conducted at Airtel’s Network Experience Centre in Manesar (Gurugram).

Q9. Name the Veteran Bollywood actress and Padma Shri awardee, who had passed away in Dubai recently?
(a) Meenakshi Seshadri
(b) Hema Malini
(c) Madhuri Dixit
(d) Sridevi
(e) Ravina Tandon

S9. Ans.(d)
Sol. Veteran Bollywood actress and Padma Shri awardee Sridevi, who had an illustrious career spanning over four decades, passed away in Dubai. She was 54.

Q10. Reigning Commonwealth Games champion ____________  overcame Malaysia's June Wei Cheam in straight games in the men's singles final to clinch the Austrian Open International Challenge, his first international title in over three years.
(a) Parupalli Kashyap
(b) Srikanth Kidambi
(c) PV Sindhu
(d) Saina Nehwal
(e) B Sai Praneeth

S10. Ans.(a)
Sol. Reigning Commonwealth Games champion Parupalli Kashyap overcame Malaysia's June Wei Cheam in straight games in the men's singles final to clinch the Austrian Open International Challenge, his first international title in over three years.