Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 27th Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 27th Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. In which of the following city, Prime Minister Narendra Modi launched the Amma Two Wheeler Scheme?
(a) Coimbatore
(b) Madurai
(c) Chennai
(d) Vellore
(e) Bengaluru

S1. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi launched the Amma Two Wheeler Scheme (in Chennai) of the state government coinciding with the birth anniversary of former Chief Minister of Tamil Nadu, Jayalalithaa. The scheme, with the objective of enhancing the livelihood of working women, aims to provide subsidised two-wheelers to women, transgenders and differently-abled persons.

Q2. Defence Research and Development Organization (DRDO) has successfully flown its Unmanned Combat Aerial Vehicle (Drone) named _____________ in Karnataka.
(a) RUSTOM 2
(b) BABY 3
(c) Skywalker 2
(d) Suntrapper 2
(e) Skywalker 1

S2. Ans.(a)
Sol. Defence Research and Development Organisation (DRDO) has successfully flown its Unmanned Combat Aerial Vehicle RUSTOM 2 in Karnataka. It has the capability to fly for 24 hours at a stretch at over 200 km/hr speed, and can, not only conduct sustained surveillance but will be able to destroy enemy targets.

Q3. The 21st national conference on e-Governance was held recently in _____________.
(a) Bengaluru
(b) Mysore
(c) Warangal
(d) Hyderabad
(e) Chennai

S3. Ans.(d)
Sol. The 21st national conference on e-Governance will be held in Hyderabad. The government of India and Telangana Administrative Reforms department are jointly organising the conference with the main theme around- technology for accelerating development.

Q4. A two-day International Conference on Sustainable Biofuels organized by Department of Biotechnology has begun recently in ______________.
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Chennai
(d) Pune
(e) Kolkata

S4. Ans.(b)
Sol. A two-day International Conference on Sustainable Biofuels organized by Department of Biotechnology has begun in New Delhi. Union Minister for Science and technology Dr. Harsh Vardhan inaugurated the Conference.

Q5. Name the Indian Gymnast who has created history by becoming the first Indian to win an individual medal at the Gymnastics World Cup in Melbourne, Australia.
(a) Dipa Karmakar
(b) Akshara Mehta
(c) Seema Pooniya
(d) Deepali Seth
(e) Aruna Budda Reddy

S5. Ans.(e)
Sol. Aruna Budda Reddy has created history by becoming the first Indian to win an individual medal at the Gymnastics World Cup in Melbourne, Australia. She clinched a Bronze medal in the Women’s Vault.

Q6. Prime Minister Narendra Modi flagged off the 'Run for New India' marathon in ___________.
(a) Gandhinagar
(b) Chandigarh
(c) Surat
(d) Bengaluru
(e) Chennai

S6. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi flagged off the 'Run for New India' marathon in Surat, Gujarat. The Marathon is aimed at creating awareness about social causes and call upon all to resolve to build a New India.

Q7. The Command of which of the following Union Territory will host a multinational mega event MILAN 2018?
(a) Daman & Diu
(b) Puducherry
(c) Chandigarh
(d) Andaman & Nicobar
(e) New Delhi

S7. Ans.(d)
Sol. The second week of March will witness Andaman & Nicobar Command hosting a multinational mega event MILAN 2018. MILAN is a congregation of littoral navies conducted biennially by Indian Navy at the Andaman and Nicobar Islands.

Q8. In which among the following state/UT, 'SWABHIMAN' cards to pregnant and Lactating Women, 'Badhai Kit' to the newly born girl children was distributed, recently?
(a) Punjab
(b) Daman
(c) Haryana
(d) Andaman & Nicobar
(e) Puducherry

S8. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi laid foundation stones for projects worth 1000 crore rupees in Daman in the union territory of Daman and Diu. PM distributed keys for scooters to differently-abled beneficiaries, 'SWABHIMAN' cards to pregnant and Lactating Women, 'Badhai Kit' to the newly born girl children under 'Beti Bachao, Beti Padhao'.

Q9. What was the theme of the 15th edition of BioAsia 2018?
(a) Bio Fuel- Future of World
(b) Right Time, Right Now
(c) Bio Asia, Power of Asia
(d) Pacing Energy with Biofuel
(e) None of the Given Option is True

S9. Ans.(b)
Sol. The 15th edition of BioAsia, the annual flagship event of the Government of Telangana, was held Hyderabad. The theme of BioAsia 2018 was “Right Time, Right Now” focusing on strategies to keep up with the pace of change and innovative ways to develop new models for distribution & healthcare delivery.

Q10. In which of the following city the seventh meeting of Eminent Persons Group (EPG) on Nepal-India relations has concluded, recently?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Kathmandu
(d) Thimpu
(e) Pune

S10. Ans.(c)
Sol. The seventh meeting of Eminent Persons Group (EPG) on Nepal-India relations has concluded in Kathmandu, Nepal. Various bilateral issues including 1950 Peace and Friendship treaty, trade, environment, border and hydropower were discussed during the two-day meeting.

Q11. The government of Tamil Nadu announced signing an agreement with IT Major ____________ to improve the integration of technology in teaching and learning in the state.
(a) Google
(b) TCS
(c) WIPRO
(d) Microsoft
(e) Infosys

S11. Ans.(d)
Sol. The government of Tamil Nadu announced signing an agreement with IT Major Microsoft to improve the integration of technology in teaching and learning in the state.

Q12. Name the lender which is all set for a major restructuring of its business in the United Kingdom from April 2018.
(a) State Bank of India
(b) Allahabad Bank
(c) Bank of Baroda
(d) Syndicate Bank
(e) Canara Bank

S12. Ans.(a)
Sol. State Bank of India (SBI) is set for a major restructuring of its business in the Unite Kingdom from April. SBI's UK operations will transform into a subsidiary named State Bank of India UK Limited from April 1, in compliance with wider ring-fencing of capital requirements by the Bank of England.

Q13. Veteran personality T.S.R. Subramanian passed away recently. He was former ____________.
(a) CM of Odisha State
(b) Lok Sabha Speaker
(c) Member of Legislative Assembly
(d) Member of Parliament
(e) Cabinet Secretary

S13. Ans.(e)
Sol. Former Cabinet Secretary T.S.R. Subramanian passed away. He was 79. Mr Subramanian was a 1961 batch officer of the Uttar Pradesh cadre. He served as Cabinet Secretary from August 1996 to March 1998.

Q14. In which of the following city, PM Narendra Modi addressed the 2nd India-Korea Business Summit?
(a) Dispur
(b) Gangtok
(c) Guwahati
(d) New Delhi
(e) Chennai

S14. Ans.(d)
Sol. PM Narendra Modi addressed the 2nd India-Korea Business Summit in New Delhi. The theme of the Summit this year is “India-Korea: Scaling up the Special Strategic Relationship through Trade and Investments”.

Q15. The 15th edition of BioAsia, the annual flagship event of the state, was held recently in _____________.
(a) Mumbai
(b) Raipur
(c) Indore
(d) Hyderabad
(e) Guwahati

S15. Ans.(d)
Sol. The 15th edition of BioAsia, the annual flagship event of the Government of Telangana, was held Hyderabad. The theme of BioAsia 2018 was “Right Time, Right Now” focusing on strategies to keep up with the pace of change and innovative ways to develop new models for distribution & healthcare delivery.


Print Friendly and PDF