Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 28th Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 28th Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The 2nd India-Korea Business Summit was held recently in _____________, under the theme “India-Korea: Scaling up the Special Strategic Relationship through Trade and Investments”.
(a) Indore
(b) Bengaluru
(c) New Delhi
(d) Ahmedabad
(e) Chandigarh

S1. Ans.(c)
Sol. PM Narendra Modi addressed the 2nd India-Korea Business Summit in New Delhi. The theme of the Summit this year is “India-Korea: Scaling up the Special Strategic Relationship through Trade and Investments”.

Q2. Michael McCormack has been elected new Deputy Prime Minister of ______________ after replacing Barnaby Joyce.
(a) Denmark
(b) Sweden
(c) France
(d) Australia
(e) Austria

S2. Ans.(d)
Sol. Michael McCormack has been elected new Deputy Prime Minister of Australia. He has replaced former Deputy Prime Minister Barnaby Joyce.

Q3. Indian stars Seema Poonia and MC Mary Kom have settled for Silver medals after losing in the final of 69th Strandja Memorial Boxing tournament. The tournament was held in ____________.
(a) Azerbaijan
(b) Bulgaria
(c) Indonesia
(d) Venezuela
(e) Oman

S3. Ans.(b)
Sol. Indian stars Seema Poonia and MC Mary Kom have settled for Silver medals after losing in the final of 69th Strandja Memorial Boxing tournament at Sofia in Bulgaria.

Q4. Unique Identification Authority of India (UIDAI) introduced a ‘Baal Aadhaar’ card for children below the age of five years. What is the base color of this card?
(a) Blue
(b) Pink
(c) Green
(d) Yellow
(e) Red

S4. Ans.(a)
Sol. Unique Identification Authority of India (UIDAI) introduced a ‘Baal Aadhaar’ card for children below the age of five years. No biometric details will be required to get this blue-coloured Baal Aadhaar card.

Q5. Which among the following country was elected as the Vice President of Financial Action Task Force (FATF)?
(a) Russia
(b) China
(c) India
(d) Pakistan
(e) Bulgaria

S5. Ans.(b)
Sol. China was elected as the Vice President of Financial Action Task Force (FATF), a global body mandated to combat terror financing and money laundering. China's election came after the FATF plenary meeting in Paris.

Q6. Name the Television journalist who has been appointed as editor-in-chief of the television channel Rajya Sabha TV.
(a) Siddharth Zarabi
(b) A. Surya Prakash
(c) Abhijit Majumder
(d) Rahul Mahajan
(e) Sumit Patel

S6. Ans.(d)
Sol. Television journalist Rahul Mahajan has been appointed as editor-in-chief of the television channel Rajya Sabha TV. Mahajan’s name was recommended by a five-member selection committee headed by Prasar Bharti chairman A. Surya Prakash and was approved by the vice-president of India M.Venkaiah Naidu.

Q7. Union Minister of Drinking Water and Sanitation, Uma Bharti has recently launched the Swajal pilot project in _____________.
(a) Haryana
(b) Punjab
(c) Rajasthan
(d) Jammu & Kashmir
(e) Maharashtra

S7. Ans.(c)
Sol. Union Minister of Drinking Water and Sanitation, Uma Bharti launched the Swajal pilot project at Village Bhikampura in Rajasthan. Besides ensuring the availability of clean drinking water to every household round the year, the project would also generate employment.

Q8. Name the Organization that has introduced UAN-Aadhaar linking facility for the convenience of members using its Link in UMANG Mobile App.
(a) EPFO
(b) NBFC
(c) ISRO
(d) NASSCOM
(e) NABARD

S8. Ans.(a)
Sol. Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) has introduced UAN-Aadhaar linking facility for the convenience of members using EPFO Link in UMANG Mobile App.

Q9. PyeongChang Winter Olympics 2018 has been concluded recently. Name the country that has topped the medal tally list.
(a) Germany
(b) Norway
(c) Canada
(d) South Korea
(e) USA

S9. Ans.(b)
Sol. PyeongChang Winter Olympics 2018, officially known as the XXIII Olympic Winter Games were held in Pyeongchang, South Korea. The motto of  Winter Olympics 2018 was “Passion.Connected”. Soohorang, a white tiger, and Bandabi, an Asiatic black bear were the official mascots for this event.
Top Tally- Top 3 Countries-
1. Norway (Total 39, 14 Gold, 14 Silver, 11 Bronze).
2. Germany (Total 31, 14 Gold, 10 Silver, 7 Bronze).
3. Canada (Total 11, 8 Gold, 10 Silver, 29 Bronze).

Q10. In the 69th Strandja Memorial Boxing tournament, name the Indian boxer who was adjudged the best boxer of the event, a first for an Indian.
(a) Bhagyabati Kachari
(b) L Sarita Devi
(c) Vikas Krishan
(d) M C Mary Kom
(e) Amit Panghal

S10. Ans.(c)
Sol. In the 69th Strandja Memorial Boxing tournament, Indian boxer Vikas Krishan claimed a gold medal after defeating Troy Isley of the USA. Vikas was adjudged the best boxer of the event, a first for an Indian.