Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 3rd March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 3rd March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Indian economy grew at a five-quarter high of ________________ in the October-December period reflecting overall recovery due to good show by agriculture, manufacturing, construction and certain services as per the second advanced estimates of the CSO.
(a) 7.0%
(b) 7.2%
(c) 7.1%
(d) 7.3%
(e) 7.4%

S1. Ans.(b)
Sol. The Indian economy grew at a five-quarter high of 7.2% in the October-December period reflecting overall recovery due to good show by agriculture, manufacturing, construction and certain services. The economy is expected to grow at 6.6% in the current fiscal ending March 31, as per the second advanced estimates of the Central Statistics Office (CSO).

Q2. Which Bank has announced its partnership with Ripple (the enterprise blockchain solution for Global Payments) to facilitate payments into and out of India recently?
(a) Federal Bank
(b) ICICI Bank
(c) Kotak Mahindra Bank
(d) HDFC Bank
(e) IndusInd Bank

S2. Ans.(e)
Sol. IndusInd Bank announced its partnership with Ripple (the enterprise blockchain solution for Global Payments) to facilitate payments into and out of India. With this affiliation, RippleNet can now provide instant access in emerging markets such as India, Brazil and China.

Q3. Union Textile Minister Smriti Irani attended the 27th Technological Conference of Indian Jute Industries' Research Association (IJIRA) on Shaping the Future of Jute in-
(a) Guwahati
(b) Patna
(c) Kolkata
(d) Lucknow
(e) Ranchi

S3. Ans.(c)
Sol. Union Textile Minister Smriti Irani attended the 27th Technological Conference of Indian Jute Industries' Research Association (IJIRA) on Shaping the Future of Jute in Kolkata.

Q4. Moody's Investors Service estimated that India will grow __________ in the calendar year 2018 and ___________ in 2019, amid signs of economic recovery from the impact of demonetisation and GST.
(a) 7.6% and 7.5%
(b) 7.4% and 7.3%
(c) 7.8% and 7.7%
(d) 7.1% and 7.2%
(e) 6.8% and 6.7%

S4. Ans.(a)
Sol. Moody's Investors Service estimated that India will grow 7.6% in the calendar year 2018 and 7.5% in 2019, amid signs of economic recovery from the impact of demonetisation and GST.

Q5. The Union Cabinet has approved the regularization and extension of Govt. Guarantee provided to lender Bank for providing credit limit to NAFED Rs.19,000 crore from earlier Rs.9,500 crore for undertaking procurement operation of pulses and oilseeds under PSS. PSS stands for-
(a) Price Service Scheme
(b) Price Support System
(c) Product Support Scheme
(d) Price Support Scheme
(e) Price Solutions Scheme

S5. Ans.(d)
Sol. The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the regularization and extension of Govt. Guarantee provided to lender Bank for providing credit limit to National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India (NAFED) Rs.19,000 crore from earlier Rs.9,500 crore for undertaking procurement operation of pulses and oilseeds under Price Support Scheme (PSS) and to Small Farmers Agri-Business Consortium (SFAC) for Rs. 45 crore for meeting their existing liability and settlement of extant claims.  These Government Guarantees are provided for a period of five years i.e. till 2021-22 by Govt. of India and with waiver of 1% Government Guarantee fee.

Q6. The apex anti-terror body National Investigation Agency (NIA) will be the nodal authority for probing cases of human trafficking after the government approved a proposal in this regard. Who is the present Director General of NIA?
(a) Yogesh Chander Modi
(b) Ajit Doval
(c) Nripendra Misra
(d) KK Venugopal
(e) Ranjit Kumar

S6. Ans.(a)
Sol. The apex anti-terror body National Investigation Agency (NIA) will be the nodal authority for probing cases of human trafficking after the government approved a proposal in this regard. Yogesh Chander Modi is the Director General of NIA.

Q7. The first Mega Food Park in the state of __________________ Satara Mega Food Park Pvt. Ltd. at Village Degaon, District Satara was inaugurated by Harsimrat Kaur Badal, Union Minister of Food Processing Industries.
(a) Rajasthan
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Assam
(e) West Bengal

S7. Ans.(c)
Sol. The first Mega Food Park in the state of Maharashtra Satara Mega Food Park Pvt. Ltd. at Village Degaon, District Satara was inaugurated by Harsimrat Kaur Badal, Union Minister of Food Processing Industries.

Q8. Who is present Union Minister of Food Processing Industries in Union cabinet?
(a) Hukmdev Narayan Yadav
(b) Maneka Sanjay Gandhi
(c) Giriraj Singh
(d) Ram Vilas Paswan
(e) Harsimrat Kaur Badal

S8. Ans.(e)
Sol. Harsimrat Kaur Badal is present Union Minister of Food Processing Industries in Union cabinet.

Q9. Which country has unveiled its long-awaited mascot for the 2020 Olympic Games: a futuristic blue-checked, doe-eyed character with pointy ears and “special powers” that was picked by schoolchildren across mascot-mad?
(a) Germany
(b) Japan
(c) France
(d) Canada
(e) South Korea

S9. Ans.(b)
Sol. Tokyo unveiled its long-awaited mascot for the 2020 Olympic Games: a futuristic blue-checked, doe-eyed character with pointy ears and “special powers” that was picked by schoolchildren across mascot-mad Japan. One has an athletic figure and a strong sense of justice. The other is a cherry blossom-inspired superhero.

Q10. Women and Child Development Ministry has approved projects worth over how much amount under the Nirbhaya fund for eight major cities to make them safer for women? 
(a) Rs 1,900 crore
(b) Rs 3,900 crore
(c) Rs 2,900 crore
(d) Rs 5,900 crore
(e) Rs 4,900 crore

S10. Ans.(c)
Sol. Women and Child Development Ministry has approved projects worth over Rs 2,900 crore under the Nirbhaya fund for eight major cities to make them safer for women. These cities are Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai, Bengaluru, Hyderabad, Ahmedabad and Lucknow. The decision was taken after a meeting of Empowered Committee, which is headed by Women and Child Development Secretary.

Q11. Union Cabinet has approved the establishment of NFRA. What is the meaning of "R" in NFRA?
(a) Random
(b) Regional
(c) Reserve
(d) Reporting
(e) Reports

S11. Ans.(d)
Sol. Union Cabinet has approved the establishment of National Financial Reporting Authority (NFRA). NFRA will act as an independent regulator for the auditing profession which was one of the key changes brought in by the Companies Act 2013.

Q12. International Olympic Committee (IOC) has restored Russia's Olympic membership with immediate effect following its suspension from the Winter Olympics in-
(a) South Korea
(b) Japan
(c) China
(d) Thailand
(e) Russia

S12. Ans.(a)
Sol. International Olympic Committee (IOC) has restored Russia's Olympic membership with immediate effect following its suspension from the Winter Olympics at Pyeongchang in South Korea. Russia was banned from February's Games by the IOC over state-sponsored doping.

Q13. The State Bank has raised its lending rates by 20 basis points to 8(point)15 per cent, with immediate effect, setting the tone for the industry to follow suit. Which of the following is not a impact it?
(a) Car loan will be costlier 
(b) Car loan will be cheaper 
(c) Home loan will be cheaper 
(d) Home loan will be costlier 
(e) Both (b) and (c)

S13. Ans.(e)
Sol. The State Bank raised its lending rates by 20 basis points to 8(point)15 per cent, with immediate effect, setting the tone for the industry to follow suit. This is likely to make home and car loans costlier.

Q14. India and Jordan has renewed their support to the Palestinian cause as the two sides signed 12 agreements, including one on defence cooperation, following a bilateral meeting between Prime Minister Narendra Modi and King of Jordan. Who is present King of Jordan?
(a) Sheikh Saad Al-Salim Al-Sabah
(b) Mohammad Bin Salman Al Saud
(c) Abdullah II Ibn Al Hussein
(d) Muqrin bin Abdulaziz
(e) Jaber Al-Ahmad Al-Sabah

S14. Ans.(c)
Sol. India and Jordan has renewed their support to the Palestinian cause as the two sides signed 12 agreements, including one on defence cooperation, following a bilateral meeting between Prime Minister Narendra Modi and King of Jordan Abdullah II Ibn Al Hussein.

Q15. The Union Cabinet has approved the continuation of PMEGP beyond 12th Plan for three years from 2017-18 to 2019-20 with a total outlay of Rs.5,500 crore. PMEGP stands for-
(a) Prime Minister's Employment Generation Percentage
(b) Prime Minister's Employment Generation Programme
(c) Prime Minister's Employment Generation Product
(d) Prime Minister's Employment Global Programme
(e) Prime Minister's Economy Generation Programme

S15. Ans.(b)
Sol. The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the continuation of Prime Minister's Employment Generation Programme (PMEGP) beyond 12th Plan for three years from 2017-18 to 2019-20 with a total outlay of Rs.5,500 crore. Scheme will create sustainable estimated employment opportunities for 15 lakh persons in three financial years.

Print Friendly and PDF