Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 7th Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 7th Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. External Affairs Minister Sushma Swaraj has recently left for her first official visit to ____________.
(a) Palestine
(b) UAE
(c) Rwanda
(d) Saudi Arabia
(e) Azerbaijan

S1. Ans.(d)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj has left for her first official visit to Saudi Arabia. During the three-day visit, Mrs Swaraj will meet with the Saudi leadership to discuss bilateral, regional and global issues of mutual interest.

Q2. India has successfully test-fired the indigenously developed short-range nuclear capable Agni-I ballistic missile. The missile was fired from ___________.
(a) Satish Dhawan Space Centre 
(b) Abdul Kalam Island
(c) Vikram Sarabhai Space Centre
(d) None of the given option is true
(e) Wheeler's Island

S2. Ans.(b)
Sol. India has successfully test-fired the indigenously developed short-range nuclear capable Agni-I ballistic missile. The missile was fired from the Abdul Kalam Island off Odisha coast.

Q3. Name the Indian golfer who has emerged as the best Indian golfer in the world, grabbing the 72nd position in the Official World Golf Ranking (OWGR).
(a) Anirban Lahiri
(b) Jeev Milkha Singh
(c) Shubhankar Sharma
(d) S.S.P. Chawrasia
(e) Shiv Kapur

S3. Ans.(c)
Sol. Shubhankar Sharma has emerged as the best Indian golfer in the world, grabbing the 72nd position in the Official World Golf Ranking (OWGR). He has won the Maybank Championship in Kuala Lumpur, Malaysia.

Q4. The Maldives president has recently declared a state of emergency in the country. What is the capital city of Maldives?
(a) Male
(b) Gale
(c) Copenhagen
(d) Asmara
(e) Roseau

S4. Ans.(a)
Sol. The Maldives president, Abdulla Yameen, has declared a state of emergency in the country as heavily armed troops stormed the country’s top court and a former president Chief Justice Abdulla Saeed was arrested in a deepening political crisis. Maldives Capital city is Male and its Currency is Maldivian rufiyaa.

Q5. Which of the following state government has signed an MoU with Cab-hailing startup Ola to pilot an app-based river taxi service?
(a) Tripura
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) West Bengal
(e) Assam

S5. Ans.(e)
Sol. Cab-hailing startup Ola and the Government of Assam have signed an MoU to pilot an app-based river taxi service in Guwahati. The river taxis will be machine-operated boats and users will be able to book the rides through Ola's app.

Q6. Name the person who was sworn in as the 16th Chairman of the Federal Reserve for a four-year term.
(a) Janet Yellen
(b) Alan Greenspan
(c) Jerome H Powell
(d) Ben Bernanke
(e) Paul Volcker

S6. Ans.(c)
Sol. Jerome H Powell was sworn in as the 16th Chairman of the Federal Reserve for a four-year term. Mr Powell has succeeded Janet Yellen, the first woman to lead the US central bank in its 100-year history.

Q7. Name the airport of India that has recently set record with 980 flights in 24 hours and became the busiest Single-Runway airport in the world.
(a) Chhatrapati Shivaji Maharaj International airport
(b) Rajiv Gandhi International Airport
(c) Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport
(d) Goa International Airport
(e) Indira Gandhi International Airport

S7. Ans.(a)
Sol. Chhatrapati Shivaji Maharaj International airport of Mumbai sets record with 980 flights in 24 hours or almost one flight every minute. With this, the Mumbai Chhatrapati Shivaji Maharaj International airport bettered its own feat of 974 flights in 24 hours, recorded in December 2017.

Q8. Which of the following State government in association with UNICEF has launched massive door to door campaign DASTAK to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome (AES) and Japanise Encephalitis (JE) disease in the state?
(a) Haryana
(b) Jharkhand
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttar Pradesh
(e) Uttarakhand

S8. Ans.(d)
Sol. Uttar Pradesh State government in association with UNICEF has launched massive door to door campaign DASTAK to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome (AES) and Japanise Encephalitis (JE) disease in the state. The war cry of DASTAK is 'Darwaja Khatkhatao, AES aur JE ko bhagao'.

Q9. _____________ and the United Nations World Food Program signed a Strategic Partnership Agreement committing an unprecedented $370 million dollars to WFP over the next four years. The contribution for the period 2018-2021 is the biggest ever made by a donor within a WFP Strategic Partnership Agreement.
(a) Denmark
(b) Iceland
(c) France
(d) India
(e) Sweden

S9. Ans.(e)
Sol. Sweden and the United Nations World Food Programme signed a Strategic Partnership Agreement committing an unprecedented $370 million dollars to WFP over the next four years. The contribution for the period 2018-2021 is the biggest ever made by a donor within a WFP Strategic Partnership Agreement.

Q10. Maybank Championship was held recently in Kuala Lumpur, Malaysia. It is a/an ____________ Tournament.
(a) Ice Skating
(b) Ice Hockey
(c) Golf
(d) Shooting
(e) Wrestling

S10. Ans.(c)
Sol. Maybank Championship was held recently in Kuala Lumpur, Malaysia. It is a Golf Tournament.


Print Friendly and PDF