Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 8th Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 8th Feb


The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. In which of the following state the President of India Ram Nath Kovind inaugurated the 88th Mahamastakabhisheka Utsav of Lord Gomateshwara?
(a) Uttar Pradesh
(b) Goa
(c) Karnataka
(d) Maharashtra
(e) Tamil Nadu

S1. Ans.(c)
Sol. The President of India Ram Nath Kovind inaugurated the 88th Mahamastakabhisheka Utsav of Lord Gomateshwara in Hassan district of Karnataka.

Q2. External Affairs Minister Sushma Swaraj attended the opening ceremony of the Al Jana-driyah festival in Riyadh, Saudi Arabia. This was the __________ edition of this festival.
(a) 34th
(b) 45th
(c) 18th
(d) 32nd
(e) 19th

S2. Ans.(d)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj attended the opening ceremony of the 32nd Al Jana-driyah festival in Riyadh, Saudi Arabia. India has been invited as the Guest of Honour country for the festival.

Q3. The US-based SpaceX has successfully launched the world's most powerful operational rocket Falcon Heavy towards Mars. Who is the Founder and CEO of SpaceX?
(a) Robert D. Cabana
(b) Elon Musk
(c) Robert Lightfoot
(d) James W. Kennedy
(e) Janet E. Petro

S3. Ans.(b)
Sol. The US-based SpaceX has successfully launched the world's most powerful operational rocket Falcon Heavy towards Mars. The rocket, carrying a Tesla Roadster car, will revolve around the Sun in a way that will repeatedly bring it close to the Earth and Mars. The Founder and CEO of SpaceX is Elon Musk.

Q4. One of the state governments has decided to hold the first-of-its-kind, one-day Pelican Festival at the Atapaka Bird Sanctuary on Kolleru. This Bird sanctuary is located in ____________.
(a) Andhra Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu
(e) Uttarakhand

S4. Ans.(a)
Sol. The Andhra Pradesh government has decided to hold the first-of-its-kind, one-day Pelican Festival at the Atapaka Bird Sanctuary on Kolleru. It is located in Andhra Pradesh.

Q5. CSE has been ranked the top environment policy think tanks in India while it has secured the 16th position in global rankings. CSE stands for _______.
(a) Centre for Space and Environment
(b) Centre for Society and Environment
(c) Centre for Space Enrichment
(d) Centre for Science and Environment
(e) None of the given option is true

S5. Ans.(d)
Sol. The Centre for Science and Environment (CSE) has been ranked the top environment policy think tanks in India while it has secured the 16th position in global rankings, climbing up two positions from the last year.

Q6. Dance veteran Madavoor Vasudevan Nair had passed away recently. He was related with which dance form?
(a) Bharatanatyam
(b) Kathak
(c) Kathakali
(d) Kuchipudi
(e) Manipuri

S6. Ans.(c)
Sol. Kathakali maestro Madavoor Vasudevan Nair collapsed on stage and died while performing at Agasthyacodu Mahadeva Temple, Kerala. He was 89.

Q7. In the 6th Bi-monthly Monetary Policy, it has been decided to keep the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) unchanged at 6.0%. GVA growth for 2017-18 is projected at _______________.
(a) 6.8%
(b) 6.6%
(c) 6.7%
(d) 7.0%
(e) 6.9%

S7. Ans.(b)
Sol. In the 6th Bi-monthly Monetary Policy, it has been decided to keep the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) unchanged at 6.0%. GVA growth for 2017-18 is projected at 6.6%. GVA growth for 2018-19 is projected at 7.2% overall with risks evenly balanced.

Q8. Name the Tech Giant with which National Council of Educational Research and Training (NCERT) has signed a pact to integrate a course on 'Digital Citizenship and Safety' in information and communication technology curriculum.
(a) Microsoft
(b) Infosys
(c) WIPRO
(d) Google
(e) TCS

S8. Ans.(d)
Sol. Google and National Council of Educational Research and Training (NCERT) signed a pact to integrate a course on 'Digital Citizenship and Safety' in information and communication technology curriculum. It was signed on the occasion of Safer Internet Day (06th February).

Q9. India successfully test-fired its indigenously developed nuclear capable Prithvi-II missile. It is a surface-to-surface missile and has a strike range of _____________.
(a) 350 km
(b) 400 km
(c) 450 km
(d) 500 km
(e) 700 km

S9. Ans.(a)
Sol. India successfully test-fired its indigenously developed nuclear capable Prithvi-II missile as part of a user trial by the Army from Integrated Test Range at Chandipur, in Odisha. It is a surface-to-surface missile and has a strike range of 350 km.

Q10. Name the women's cricket team pacer who has become the first woman in the world to take 200 wickets in ODI cricket.
(a) Sana Mir
(b) M. Kapp
(c) D. van Niekerk
(d) Cathryn Fitzpatrick
(e) Jhulan Goswami

S10. Ans.(e)
Sol. Indian women's cricket team pacer Jhulan Goswami has become the first woman in the world to take 200 wickets in ODI cricket.


Print Friendly and PDF