Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 9th Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 9th Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Reserve Bank of India will link the base rate with the MCLR from 1st of April 2018 to ensure expeditious transmission of its policy rate to borrowers. MCLR stands for _____________.
(a) Manufacturing Cost of Funds based Lending Rates
(b) Marginal Currency of Funds based Lending Rates
(c) Manufacturing Cost of Finance based Lending Rates
(d) Marginal Cost of Funds based Lending Rates
(e) None of the given option is true

S1. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India will link the base rate with the MCLR from 1st of April 2018 to ensure expeditious transmission of its policy rate to borrowers. The RBI had introduced the Marginal Cost of Funds based Lending Rates (MCLR) system with effect from 1st April 2016, the Central bank observed that a large proportion of bank loans continue to be linked to Base Rate.

Q2. Business magazine Forbes has released its first-ever Crypto Rich List, comprising 20 wealthiest people in the cryptocurrency space. The list was topped by _____________.
(a) Ethereum Co-founder Joseph Lubin
(b) Founder of cryptocurrency exchange Binance Changpeng Zhao
(c) Ripple Co-founder Chris Larsen
(d) Founder of Alibaba Group Jack Ma
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(c)
Sol. Business magazine Forbes has released its first-ever Crypto Rich List, comprising 20 wealthiest people in the cryptocurrency space. The list was topped by Ripple Co-founder Chris Larsen, who is estimated to have a crypto net worth of $7.5-8 billion.

Q3. Which among the following country has become the first to legalize and then repeal same-sex marriage?
(a) Netherlands
(b) Bermuda
(c) Rwanda
(d) Palestine
(e) Denmark

S3. Ans.(b)
Sol. Bermuda has become the first country to legalize and then repeal same-sex marriage. Bermuda’s governor John Rankin approved a bill reversing the right of gay couples to marry, despite a Supreme Court ruling last year authorizing same-sex marriage.

Q4. The cabinet has recently approved the Signing and ratification of protocol amending the Agreement between India and ______________ for the Avoidance of Double Taxation and the Prevention of Fiscal Evasion.
(a) China
(b) Japan
(c) Bangladesh
(d) Russia
(e) France

S4. Ans.(a)
Sol. The cabinet has recently approved the Signing and ratification of protocol amending the Agreement between India and China for the Avoidance of Double Taxation and the Prevention of Fiscal Evasion.

Q5. One of the states Chief Minister had recently laid the foundation stone for Rhododendron Park. This park is situated in which of the following state?
(a) Maharashtra
(b) Assam
(c) Madhya Pradesh
(d) Himachal Pradesh
(e) Arunachal Pradesh

S5. Ans.(e)
Sol. Arunachal Pradesh Chief Minister Prema Khandu laid the foundation stone for Rhododendron Park in Tawang.

Q6. The Fifth edition of South Asia Region Public Procurement Conference was held recently in ____________.
(a) Mumbai
(b) Bengaluru
(c) New Delhi
(d) Pune
(e) Chandigarh

S6. Ans.(c)
Sol. The Fifth edition of South Asia Region Public Procurement Conference was held in New Delhi. It was hosted by Public Procurement Division (PPD) of Ministry of Finance and All India Management Association (AIMA).

Q7. The Reserve Bank of India has recently announced setting up ombudsman for addressing customer grievances in _______________.
(a) NBFCs
(b) Payment banks
(c) Insurance Companies
(d) Credit Rating Agencies
(e) Fund Regulators of India

S7. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India announced setting up ombudsman for addressing customer grievances in the non-banking finance companies. The rules will be laid out by the end of February 2018.

Q8. The International Airport of which of the following city has held on to its No 1 ranking as the world’s busiest airport for international travel in 2017?
(a) Heathrow
(b) Budapest
(c) Paris
(d) Dubai
(e) Mumbai

S8. Ans.(d)
Sol. Dubai International Airport has held on to its No 1 ranking as the world’s busiest airport for international travel, after seeing around 88.2 million passengers in 2017.

Q9. The first ever of its kind in the country chat-based job search mobile app named ____________ is being launched that will do away with existing limitations of employers and job seekers making selection process quick and cost-effective.
(a) Novedis
(b) Mopillis
(c) Tancent
(d) Tonesia
(e) Empzilla

S9. Ans.(e)
Sol. The first ever of its kind in the country chat-based job search mobile app 'Empzilla' is being launched that will do away with existing limitations of employers and job seekers making selection process quick and cost-effective.

Q10. The cabinet has recently approved the signing of MoU between India and ____________ for cooperation on Youth matters.
(a) Iceland
(b) Denmark
(c) Croatia
(d) Tunisia
(e) Switzerland

S10. Ans.(d)
Sol. The cabinet has recently approved the signing of MoU between India and Tunisia for cooperation on Youth matters.

Q11. The Hindustan Aeronautics Limited has developed the first of its kind flight of ________ with indigenous Real Time Operating System (RTOS).
(a) Dhruva
(b) Hawk-i
(c) Nagarjuna
(d) Eagle-i
(e) Naag-i

S11. Ans.(b)
Sol. The Hindustan Aeronautics Limited has developed the first flight of Hawk-i with indigenous Real Time Operating System (RTOS). Hawk-i is the first indigenous RTOS developed in India from scratch and certified by Center for Military Airworthiness and Certification (CEMILAC).

Q12. John Mahoney passed away after brief illness in Chicago at the age of 77. He was famous ___________.
(a) Film Director
(b) Stand Up Comedian
(c) Actor
(d) Singer
(e) Politician

S12. Ans.(c)
Sol. Actor John Mahoney passed away after brief illness in Chicago, the USA. He was 77 years old. He was well-known for playing the title character in the “Frasier” show.

Q13. Who is the present chairman of Bengaluru-Headquartered Hindustan Aeronautics Limited?
(a) S Christopher
(b) V K Sharma
(c) M K Sarna
(d) T Suvarna Raju
(e) Vibhuti Narayan

S13. Ans.(d)
Sol. T. Suvarna Raju is the present chairman of Hindustan Aeronautics Limited and it Headquarters in Bengaluru.

Q14. The First edition of South Asia Region Public Procurement Conference was held in ___________ in 2010.
(a) Islamabad
(b) Kathmandu
(c) Dhaka
(d) Colombo
(e) Thimpu

S14. Ans.(b)
Sol. The First edition of South Asia Region Public Procurement Conference was held in Kathmandu in 2010, second in Islamabad (2014), third in Dhaka (2015) and fourth in Sri Lanka (2017).

Q15. Hamilton is the capital city of ____________.
(a) Kenya
(b) Nigeria
(c) Bermuda
(d) West Indies
(e) Portugal

S15. Ans.(c)
Sol. Bermuda Capital- Hamilton, Currency- Bermudian dollar.


Print Friendly and PDF