Current Affairs Questions for IBPS PO and Clerk 2017: 06th November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the country that has recently unveiled Asia's largest artificial island-building ship.
(a) Indonesia
(b) Oman
(c) Sri Lanka
(d) China
(e) India

S1. Ans.(d)
Sol. China unveiled Asia's largest artificial island-building ship. The 140-metre-long vessel, which has been dubbed as "magic island maker", is capable of digging 6,000 cubic metres an hour, which is equivalent to three standard swimming pools.

Q2. The World Tsunami Awareness Day was observed across the world on __________________.
(a) 8 November
(b) 19 November
(c) 5 November
(d) 12 November
(e) 15 November

S2. Ans.(c)
Sol. The World Tsunami Awareness Day was observed across the world on 5 November. The theme for 2017 WTAD is 'Reduce the Number of Affected People'.

Q3. Which among the following Indian city will host the ‘Nobel Prize Series — India 2018 (Science Impacts Life)’?
(a) Goa
(b) New Delhi
(c) Puducherry
(d) Pune
(e) Chennai

S3. Ans.(a)
Sol. The Goa government signed a trilateral MoU with the Department of Bio-Technology, Ministry of Science and Technology, Government of India (GoI) and Nobel Media, Sweden to hold the ‘Nobel Prize Series — India 2018 (Science Impacts Life)’ to be held from February 1-28, 2018 in Goa along with a month-long exhibition brought from Nobel Museum, Sweden.

Q4. Name the state government that has signed initial pacts worth Rs. 2,069 crore with 44 agro-based and food processing enterprises at World Food India 2017.
(a) Uttar Pradesh
(b) Haryana
(c) Himachal Pradesh
(d) Kerala
(e) Assam

S4. Ans.(b)
Sol. The Haryana government has signed initial pacts worth Rs. 2,069 crore with 44 agro-based and food processing enterprises and establishments that will provide employment to 5,012 persons. The MoUs were signed in the presence of State Chief Minister Manohar Lal Khattar at the Haryana Session on the second day of the three-day World Food India organized in the national capital.

Q5. Name the Lebanese Prime Minister who has recently resigned from his post.
(a) Tammam Salam
(b) Najib Mikati
(c) Fouad Siniora
(d) Omar Karami
(e) Saad al-Hariri

S5. Ans.(e)
Sol. Lebanese Prime Minister Saad al-Hariri resigned from his post. He was in Saudi Arabia’s capital, Riyadh when he announced the resignation.

Q6. In which of the following capital city, Indian Army launched an independent and fully-integrated Joint Training Node (JTN)?
(a) Agartala
(b) Imphal
(c) Itanagar
(d) Shillong
(e) Kohima

S6. Ans.(d)
Sol. The Indian Army launched an independent and fully-integrated Joint Training Node (JTN) at Umroi cantonment in Shillong, Meghalaya. The concept was envisaged keeping in mind the conducive weather terrain offering optimal training environment.

Q7. Name the country that has recently won Women’s Asia Cup Hockey after defeating China.
(a) Indonesia
(b) Japan
(c) India
(d) Sri Lanka
(e) Pakistan

S7. Ans.(c)
Sol. India has defeated China 5-4 via shootout to win the women’s Asia Cup hockey title 2017. With this, India also qualified for World Cup 2018 as Continental champion.

Q8. AU Small Finance Bank has recently received Reserved Bank of India approval to operate as Scheduled Commercial Bank. Who is the present MD & CEO of AU Small Finance Bank?
(a) Samit Ghosh
(b) Sanjay Agarwal
(c) Sarvjit Singh Sarma
(d) V S Radhakrishnan
(e) Govind Singh

S8. Ans.(b)
Sol. AU Small Finance Bank has received Reserved Bank of India (RBI) approval to operate as Scheduled Commercial Bank. This bank's name has now been included in the Second Schedule of Reserve Bank of India Act, 1934. Sanjay Agarwal, MD & CEO, AU Small Finance Bank.

Q9. The Capital of Lebanon is ______________.
(a) Beirut
(b) Damascus
(c) Doha
(d) Muscat
(e) Baku

S9. Ans.(a)
Sol. The Capital of Lebanon is Beirut. Its Currency is Lebanese pound.

Q10. The theme for 2017 World Tsunami Awareness Day is _________________.
(a) Effective Education and Evacuation Drills
(b) Manage the Disaster with Preparation
(c) Lets Drill for Prevention
(d) Reduce the Number of Affected People
(e) None of the given themes is true

S10. Ans.(d)
Sol. The World Tsunami Awareness Day was observed across the world on 5 November. The theme for 2017 WTAD is 'Reduce the Number of Affected People'.


Print Friendly and PDF