Current Affairs Questions for IBPS PO and Clerk 2017: 10th November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the Badminton Player whom H.S Prannoy has defeated recently in a finale to claim the men’s singles title at the 82nd Senior National Championship.
(a) Sai Praneeth B.
(b) Sameer Verma
(c) Saina Nehwal
(d) Kidambi Srikanth
(e) Ajay Jayaram

S1. Ans.(d)
Sol. H.S Prannoy defeated World No 2 Kidambi Srikanth in a thrilling finale to claim the men’s singles title at the 82nd Senior National Championship, in Nagpur, Maharashtra.

Q2. What is the ranking of India in 'business optimism' index in the September quarter as per Grant Thornton's International Business Report (IBR)?
(a) 5th
(b) 6th
(c) 7th
(d) 8th
(e) 9th

S2. Ans.(c)
Sol. India has slipped in 'business optimism' index to the 7th position in the September quarter, from the 2nd slot in the previous three months, showing clear signs of lag in the economy, as per Grant Thornton's International Business Report (IBR). Indonesia is at the top, followed by Finland (2nd), the Netherlands (3rd), Philippines (4th), and Austria (5th).

Q3. Name the state government that has become first in India to launched “She Pad,’ a scheme to distribute free sanitary napkins to girl students from classes VI to XII in government and aided private schools affiliated to the state school board.
(a) Maharashtra
(b) Kerala
(c) Madhya Pradesh
(d) Odisha
(e) Rajasthan

S3. Ans.(b)
Sol. Kerala government launched “She Pad,’’ a scheme to distribute free sanitary napkins to girl students from classes VI to XII in government and aided private schools affiliated to the state school board. This is the first time that a state government is distributing sanitary napkins to school students.

Q4. The European Union Election Observation Mission was officially launched to monitor the general and provincial polls in ______________.
(a) Sri Lanka
(b) Bhutan
(c) Myanmar
(d) Afghanistan
(e) Nepal

S4. Ans.(e)
Sol. The European Union Election Observation Mission was officially launched to monitor the general and provincial polls in Nepal which are scheduled for November 26 and December 7.

Q5. In which of the following country, the Bank of China has formally launched its operations for the first time?
(a) Nepal
(b) Pakistan
(c) Oman
(d) India
(e) Sri Lanka

S5. Ans.(b)
Sol. Bank of China has formally launched its operations in Pakistan, with its first branch inaugurated in Karachi. The bank would strengthen the "brotherly relations" between the two countries in the financial sector.

Q6. The government has notified the third protocol between India and _____________ for the avoidance of double taxation and prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income.
(a) New Zealand
(b) Bulgaria
(c) Belgium
(d) Switzerland
(e) Poland

S6. Ans.(a)
Sol. The government has notified the third protocol between India and New Zealand for avoidance of double taxation and prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income.

Q7. Prime Minister Narendra Modi and his Bangladeshi counterpart Sheikh Hasina jointly inaugurated the long-awaited direct train-service between Kolkata and _____________.
(a) Khulna
(b) Gulmi
(c) Dang
(d) Anke
(e) Bardia

S7. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi and his Bangladeshi counterpart Sheikh Hasina jointly inaugurated the long-awaited direct train-service between Kolkata and Khulna through video-conferencing. The new train service is called Bandhan Express. It is the second cross-border train between the two neighboring countries.

Q8. Who is the present Chairperson of National Green Tribunal (NGT)?
(a) Justice Rupender Saroha
(b) Justice Amrinder Sarkar
(c) Justice Bhupender Chaddha
(d) Justice Swatanter Kumar
(e) Justice Suresh Kumar

S8. Ans.(d)
Sol. The Chairperson of National Green Tribunal (NGT) is Justice Swatanter Kumar. Headquarter- New Delhi, Established- November 2010.

Q9. Name the city which is the world's most visited city by international travellers according to the market research firm Euromonitor International.
(a) Singapore
(b) Beijing
(c) Hong Kong
(d) Tokyo
(e) New Delhi

S9. Ans.(c)
Sol. Hong Kong remains the world's most visited city by international travelers in spite of strained relations with neighboring China. In a report on the top 100 city destinations that highlights the growth in Asian tourism, market research firm Euromonitor International said 25.7 million arrivals are expected in Hong Kong in 2017.
Top 3 Countries in the list are-
1. Hong Kong.
2. Bangkok.
3. London.

Q10. Name the Badminton player who has recently become the national champion for the third time in the women's singles final of Senior National Badminton Championships.
(a) PV Sindhu
(b) Jwala Gutta
(c) Rituparna Das
(d) Tanvi Lad
(e) Saina Nehwal

S10. Ans.(e)
Sol. World number 11 Saina Nehwal became the national champion for the third time, defeating world number 2 PV Sindhu in the women's singles final of Senior National Badminton Championships, in Nagpur, Maharashtra.

Q11. Name the lender that has recently launched its SmartUp Zone in Kochi, an exclusive area inside the branch dedicated for start-ups.
(a) IDBI Bank
(b) HDFC Bank
(c) IDFC Bank
(d) ICICI Bank
(e) SBI Bank

S11. Ans.(b)
Sol. HDFC Bank has announced the launch of its SmartUp Zone in Kochi, an exclusive area inside the branch dedicated for start-ups.

Q12. Which of the following digital payments company has recently launched domestic operations in India?
(a) Paytm
(b) Oxygen
(c) PayU
(d) PayPal
(e) Ipay

S12. Ans.(d)
Sol. American digital payments company PayPal launched domestic operations in India. At launch, Indian consumers will be able to make transactions at select online merchants.

Q13. IDFC Bank has entered into a “strategic alliance” with mobile wallet major ____________ to launch a co-branded virtual Visa prepaid card.
(a) Oxigen
(b) FreeCharge
(c) MobiKwik
(d) Paytm
(e) Pay

S13. Ans.(c)
Sol. IDFC Bank has entered into a “strategic alliance” with mobile wallet major MobiKwik to launch a co-branded virtual Visa prepaid card for customers of MobiKwik. Important feature of this alliance is one need not be a customer of IDFC Bank to use the co-branded pre-paid card.

Q14. Who is the present MD & CEO of IDFC Limited?
(a) Sunil Kakkar
(b) Rajiv Lall
(c) Mahesh Kumar Jain
(d) Umesh Rajwar
(e) Amrish Dhillon

S14. Ans.(a)
Sol. Sunil Kakkar ios the present MD & CEO of IDFC Limited. It Headquarters in Mumbai.

Q15. Who is the Present Chairman of Bank of China?
(a) Ricardo R Chua
(b) Gilbert U Dee
(c) Peter S Dee
(d) Chen Siqing
(e) Alberto S Yao

S15. Ans.(d)
Sol. Chen Siqing is the Present Chairman of Bank of China.


Print Friendly and PDF