Current Affairs Questions for IBPS PO and Clerk 2017: 11th November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The National Entrepreneurship Awards 2017 for Renewable energy and Waste management has been awarded to which of the following companies?
(a) Sampurn earth Environment Solutions Pvt. Ltd.
(b) Atomberg Technologies Pvt Ltd
(c) Naffa Innovations Pvt. Ltd.
(d) SP Robotic Works Pvt. Ltd.
(e) None of the above

S1. Ans.(b)
Sol. The National Entrepreneurship Awards 2017 for Renewable energy and Waste management has been awarded to Atomberg Technologies Pvt. Ltd. The Minister of Skill Development and Entrepreneurship is Dharmendra Pradhan.

Q2. The ATP World Tour Awards 2017 presented by Moet & Chandon saw Roger Federer's 2017 season being recognized with more than one ATP World Tour Awards. Which among the following wasn't one of them? 
(a) ATPWorldTour.com Fans' Favourite
(b) Player of the Year
(c) Edberg Sportsmanship Award
(d) Comeback Player of the Year
(e) All of the above

S2. Ans.(b)
Sol. In the ATP World Tour Awards 2017, Roger Federer’s 2017 season has been recognized with three ATP World Tour Awards viz. ATPWorldTour.com Fans' Favourite, Edberg Sportsmanship Award and Comeback Player of the Year . Rafael Nadal, World No 1 has won the Player of the Year Award.

Q3. Telangana Chief Minister K Chandrashekar Rao declared _______________ as the state's _________ official language.
(a) Kannada, 2nd
(b) Urdu, 3rd
(c) Kannada, 3rd
(d) Telugu, 2nd
(e) Urdu, 2nd

S3. Ans.(e)
Sol. Telangana Chief Minister K Chandrashekar Rao declared Urdu as the state's second official language. Every office in the state will now have an Urdu speaking officer. Governor- ESL Narasimhan.The first Official Language is Tamil.

Q4. Which bank has obtained approval from RBI to open representative office at Kuwait and Singapore as it was preferred bank for NRIs?
(a) CITI Bank
(b) ICICI Bank
(c) HDFC Bank
(d) Federal Bank
(e) None of the above

S4. Ans.(d)
Sol. Federal Bank has obtained RBI approval to open representative offices at Kuwait and Singapore.The bank already has its representative offices in Abu Dhabi and Dubai. The MD & CEO of Federal Bank is Shyam Srinivasan with HQ at Aluva, Kerala.

Q5. ___________________, Britain’s first Indian-origin Cabinet Minister resigned as International Development Secretary.
(a) Alok Sharma
(b) Parmjit Dhanda
(c) Shailesh Vara
(d) Parmjit Singh Gill
(e) Priti Patel

S5. Ans.(e)
Sol. Priti Patel, Britain’s first Indian-origin Cabinet Minister resigned as International Development Secretary.The PM of UK is Theresa May.

Q6. Who among the following has been recently awarded the "the Jewish Nobel Prize" in recognition of the commitment to social causes and deep connection to her Jewish and Israeli roots? 
(a) Alon Abutbul
(b) Natalie Portman
(c) Mads Mikkelsen
(d) Antonio Banderas
(e) Jean Reno

S6. Ans.(b)
Sol. Natalie Portman has been awarded Israel’s 2018 Genesis Prize the $1 million award, known as “the Jewish Nobel Prize,” in recognition of her commitment to social causes and deep connection to her Jewish and Israeli roots.Natalie Portman- won the 2011 Best Actress Academy Award for “Black Swan”.

Q7. Celebrating its third anniversary of establishment the Ministry of Skill Development And Entrepreneurship recently awarded The National Entrepreneurship Awards 2017 for different sub-categories. Which one among the following has been correctly matched(Category- Winner):
i. E-Commerce - LogiNext Solutions Pvt. Ltd.
ii. Agri, Food and Forestry Products - Sampurn(e)arth Environment Solutions Pvt. Ltd.
iii. Women Enterprises - SP Robotic Works Pvt. Ltd.
iv. IT & ITES - SenseGiz Technologies Pvt. Ltd.
(a) Only i & iii
(b) Only ii & iv
(c) Only ii
(d) Only i
(e) All of the above

S7. Ans.(a)
Sol.
i. E-Commerce - LogiNext Solutions Pvt. Ltd.
ii. Agri, Food and Forestry Products - Rays Culinary Delights Pvt. Ltd.
iii. Women Enterprises - SP Robotic Works Pvt. Ltd.
iv. IT & ITES - Naffa Innovations Pvt. Ltd.

Q8. Adani Power has inked long-term pact with Bangladesh Power Development Board  (BPDB) to supply electricity from its upcoming 1,600 MW plant at _______________in Jharkhand.
(a) Latehar
(b) Chakulia
(c) Chitarpur
(d) Hazaribagh
(e) Godda

S8. Ans.(e)
Sol. Adani Power (Jharkhand) has inked long-term pact with Bangladesh Power Development Board  (BPDB) for 25 years to supply electricity from its upcoming 1,600 MW plant at Godda in Jharkhand. The Adani Power Chairman & Founder is Gautam Adani with Headoffice at Ahmedabad, Gujarat.

Q9. The Delhi government signed a twin city agreement with the _________________ Metropolitan Government for strengthening cooperation in the fields of e-governance, transportation, climate change and smart city.
(a) London
(b) Seoul
(c) Moscow
(d) Ulaanbaatar
(e) Chicago

S9. Ans.(b)
Sol. The Delhi government signed a twin city agreement 'Establishment of Friendship City Relationship' with the Seoul Metropolitan Government for strengthening cooperation in the fields of e-governance, transportation, climate change and smart city.The agreement was signed between Seoul led by Mayor Park Won Soon and Chief Minister Arvind Kejriwal.

Q10. The Nordic-Baltic embassies will host the first ever 6- day long youth film festival of the European nations in which city?
(a) Denmark
(b) Estonia
(c) Finland
(d) Iceland
(e) New Delhi

S10. Ans.(e)
Sol.The Nordic-Baltic embassies of countries Denmark, Estonia, Finland, Iceland, Latvia, Lithuania, Norway and Sweden, or NB8 will host the first ever 6-Day long festival youth film festival of the European nations in collaboration with the India Habitat Centre in Delhi showcasing movies from the region.

Q11. At the 39th session of the General Conference of the UNESCO in ____________________ , India has been re-elected as the member of the UNESCO's executive board
(a) New Delhi, India
(b) Beirut, Lebanon
(c) Paris, France
(d) Florence, Italy 
(e) Belgrade, Yugoslavia

S11. Ans.(c)
Sol. India has been re-elected as the member of the UNESCO’s executive board, its top decision-making body. The election was held at the 39th session of the General Conference of the UNESCO in Paris, France. The Director-General of UNESCO is Irina Bokova.

Q12. Who is the present CM of Jharkhand?
(a) Raman Singh
(b) Shivraj Singh Chouhan
(c) Raghubar Das
 (d) Hemant Soren
(e) Arjun Munda

S12. Ans.(c)
Sol. The current CM of Jharkhand is Raghubar Das while the Governor is Droupadi Murmu.

Q13. Roger Federer has been awarded in more than one categories of the ATP World Tour Awards 2017. Which among the following has he won for the first time in his whole career?
(a) ATPWorldTour.com Fans' Favourite
(b) Player of the Year
(c) Edberg Sportsmanship Award
(d) Comeback Player of the Year
(e) None of the above

S13. Ans.(d)
Sol. Roger Federer’s 2017 season has been recognized with three ATP World Tour Awards viz. ATPWorldTour.com Fans' Favourite, Edberg Sportsmanship Award and Comeback Player of the Year. This is the first time that he has won the Comeback Award.

Q14. Which among the following has been awarded as the best employer for engaging apprentices in the private sector in the National Entrepreneurship Awards 2017?
(a) Dr. Reddy's Laboratories
(b) Aegis India
(c) V-Guard Industries
(d) InMobi
(e) Paytm

S14. Ans. (b)
Sol. Aegis India has been choosen to be awarded in the category for Best State Engaging Apprentices in the private sector in the National Entrepreneurship Awards 2017.The National Entrepreneurship Awards (NEA) was instituted by MSDE in 2016.

Q15. What is the capital of Latvia, a member of NB8? 
(a) Vilnius
(b) Tallinn
(c) Stockholm
(d) Reykjavik
(e) Riga

S15. Ans.(e)
Sol. Riga is the capital of Latvia, a member of NB8 which along with India Habitat Centre will host the first ever youth film festival of the European nations in Delhi showcasing movies from the region.


Print Friendly and PDF