Current Affairs Questions for IBPS PO and Clerk 2017: 12th November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Who is the chairman of National Disaster Management Authority (NDMA) headquartered at New Delhi?
(a) Dharmendra Pradhan
(b) Harsh Vardhan
(c) Rajnath Singh
(d) Narendra Modi
(e) Alphons Kannanthanam

S1. Ans.(d)
Sol. The Union Minister of State for Home Affairs, Shri Kiren Rijiju has inaugurated the ‘India Disaster Response Summit’ in New Delhi. The summit was organised jointly by the National Disaster Management Authority (NDMA) and Facebook.The Chairman of NDMA is PM Narendra Modi

Q2. RBI issued fresh directions on managing risks and code of conduct in outsourcing of financial services by NBFCs. Non-banking financial companies (NBFCs) cannot outsource core management functions like-
(a) internal audit
(b) strategic and compliance functions for know your customer (KYC) norms
(c) sanction of loans and management of investment portfolio
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

S2. Ans. (d)
Sol. Non-banking financial companies (NBFCs) cannot outsource core management functions like internal audit, strategic and compliance functions for know your customer (KYC) norms, sanction of loans and management of investment portfolio. In a notification on its website, RBI issued fresh directions on managing risks and code of conduct in outsourcing of financial services by NBFCs.

Q3. Which state has become the first to treat Hepatitis-C patients through oral medicine?
(a) Orissa
(b) Haryana
(c) Kerala
(d) Telangana
(e) Andhra Pradesh

S3. Ans.(b)
Sol.Haryana has emerged as the first state in the country to treat Hepatitis-C patients through oral medicine, according to the health minister Anil Vij of the state.The CM of Haryana is Manohar Lal Khattarand the Governor is Kaptan Singh Solanki

Q4. Who heads the seven member committee formed by the Union Environment Ministry to formulate short and long-term measures to solve the problem of air pollution in the Delhi-NCR region?
(a) Ashutosh Sharma
(b) K Vijay Raghavan
(c) SP Singh Parihar
(d) CK Mishra
(e) MM Kutty

S4. Ans. (d)
Sol.The Union Ministry held a meeting headed by Environment Secretary C.K. Mishra along with the Supreme Court-appointed Environment Pollution (Prevention & Control) Authority (EPCA) chairman Bhure Lal and member Sunita Narain, along with officials from the Central Pollution Control Board (CPCB).The seven-member committee which will be headed by Environment Secretary Mishra also includes Secretary Science and Technology Prof Ashutosh Sharma, Secretary Department of Biotechnology Prof K. Vijay Raghavan, Chairman CPCB S.P. Singh Parihar, Chief Secretary, Delhi M.M. Kutty.

Q5. Who inagurated the ‘India Disaster Response Summit’ in New Delhi organised jointly by the National Disaster Management Authority (NDMA) and Facebook?
(a) Narendra Modi
(b) Rajnath Singh
(c) Nirmala Sitharaman
(d) Sadananda Gowda
(e) Kiren Rijju

S5. Ans.(e)
Sol. Union Minister of State for Home Affairs, Kiren Rijiju- inaugurated 'India Disaster Response Summit'in New Delhi- jointly organised by NDMA and Facebook.The summit focuses on how best to leverage social media platforms to 'prepare, respond and recover' for, during and after a disaster.

Q6. The Union Home Ministry has formed two new divisions to exclusively deal with emerging security challenges . The two divisions are CTCR to focus on tracking and assessing the online reach of global terrorist outfits and CIS to monitor online crimes and threats. What does 'R' stand for?
(a) Randomization
(b) Repletion
(c) Resources
(d) Revitalization
(e) Radicalization

S6. Ans.(e)
Sol. The Union Home Ministry has formed two new divisions to exclusively deal with emerging security challenges such as radicalization and cyber crime. The two divisions called Counter-Terrorism and Counter-Radicalisation (CTCR) and the Cyber and Information Security (CIS)

Q7.The _____________ has been named as the recipient of the Mother Teresa Memorial Award for Social Justice, 2017 instituted by Harmony Foundation.
(a) UNDP
(b) UNHCR
(c) UNESCO
(d) UNICEF
(e) WHO

S7. Ans.(b)
Sol. The United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) has been named as the recipient of the Mother Teresa Memorial Award for Social Justice, 2017 instituted by Harmony Foundation
with theme for 2017 as "Compassion Beyond Borders"

Q8. Nominated as one of the navratna of the Swachha Bharat Abhiyan by Prime Minister Narendra Modi, Padam Shri awardee and ____________ Manu Sharma recently passed away
(a) Author
(b) Social Activist
(c) Sitar Maestro
(d) Historian
(e) Journalist

S8. Ans.(a)
Sol. Noted author and Padma Shri awardee Manu Sharma died in Varanasi, Uttar Pradesh. He was a recipient of Yash Bharti Award of the Uttar Pradesh government.

Q9. Who succeeds Irina Bokova of Bulgaria as UNESCO's second woman director general after member states confirmed the nomination to head the cultural agency?
(a) Kristinn Arnason
(b) Mukhisa Kituyi
(c) Taleb Rifai
(d) Audrey Azoulay
(e) Yukiya Amano

S9. Ans.(d)
Sol. UNESCO member states confirmed the nomination of France's former culture minister Audrey Azoulay to head the cultural agency. 45-year-old Azoulay becomes UNESCO's second woman director general.Ms Azoulay is the 11th Director-General of UNESCO. She will take office on 15 November 2017.

Q10. As per the recommendations of the 7th Pay Commission, the government has raised the maximum amount that a central government employee can borrow from the government to Rs ________________ for new construction/purchase of new house/flat.
(a) 20 lakh
(b) 25 lakh
(c) 15 lakh
(d) 30 lakh
(e) 10 lakh

S10. Ans.(b)
Sol. The total amount of advance that a central government employee can borrow from government has been revised upwards. The employee can borrow upto 34 months of the basic pay subject to a maximum of Rs 25 lakh, or cost of the house/flat, or the amount according to repaying capacity, whichever is the least for new construction/purchase of new house/flat.  Earlier this limit was only Rs 7.50 lakh.




You may also like to Read:
 


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.