Current Affairs Questions for IBPS PO and Clerk 2017: 14th November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Economic Leaders’ Meeting was held in ____________________ attended by United States President Donald Trump, South Korean President Moon Jae-in and New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern.
(a) Papua New Guinea.
(b) Singapore
(c) Indonesia
(d) Philippines
(e) Vietnam

S1. Ans.(e)
Sol. Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Economic Leaders’ Meeting was held in Da Nang, Vietnam.his was the first APEC meeting for several leaders including United States President Donald Trump, South Korean President Moon Jae-in and New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern.

Q2. The International Child Rights Day is celebrated annually on __________________.
(a) 29th Oct
(b) 20th Nov
(c) 29th Nov
(d) 14th Nov
(e) 20th Oct

S2. Ans.(b)
Sol.The International Child Rights Day has celebrated annually on 20 November.Menaka Gandhi is the Cabinet Minister of Women and Child Development.

Q3. As per the AIFF, the apex court appointed former Chief Election Commissioner of India, who has also served as Secretary in the Ministry of Youth Affairs and Sports, Government of India as the ombudsmen to formulate the AIFF Constitution. Who is he?
(a) SY Quraishi
(b) VS Sampath
(c) Nasim Zaidi
(d) HS Bramha
(e) MS Gill

S3. Ans.(a)
Sol. The supreme court also appointed S Y Quraishi, former Chief Election Commissioner of India, who has also served as Secretary in the Ministry of Youth Affairs and Sports, Government of India as the ombudsmen to formulate the AIFF Constitution.

Q4. Who led the Canadian delegation in the 4th Annual Ministerial Dialogue (AMD) in India focussing on some of the key commercial drivers to enhance the India-Canada partnership.
(a) Justin Trudeau
(b) Francois-Philippe Champagne
(c) Julie Payette
(d) Piere Trudeau
(e) Kim Campbell

S4. Ans.(b)
Sol. A high-level delegation led by the Canadian International Trade Minister, Mr Francois-Philippe Champagne is in India to attend the 4th Annual Ministerial Dialogue (AMD).The Indian delegation was led by the Commerce and Industry Minister, Shri Suresh Prabhu.

Q5. Former Prime Minister of Nepal ________________ passed away at Kathmandu, Nepal.
(a) Gehendra Bahadur Rajbhandari
(b) Tulsi Giri
(c) Surya Bahadur Thapa
(d) Kirti Nidhi Bista
(e) Nagendra Prasad Rijal

S5. Ans.(d)
Sol. Former Prime Minister of Nepal Kirti Nidhi Bista passed away in Kathmandu, Nepal. He was 90 and suffering from cancer.The current PM of Nepal is Sher Bahadur Deuba and President is Bidhya Devi Bhandari.

Q6. Who is the first India-born fighter to be signed by Ultimate Fighting Championship (UFC) as the Mixed martial arts (MMA) fighter?
(a) Joeshwa Mortada
(b) Navi Ravishankar
(c) Kaushik Boloor
(d) Arjan Singh Bhullar
(e) Bharat Khandare

S6. Ans.(e)
Sol. Bharat Khandare became the first India-born fighter to be signed by Ultimate Fighting Championship (UFC) as the Mixed martial arts (MMA) fighter. The UFC's aim to take MMA to all parts of the world is well and truly underway and now India can to be added to the list.Arjan Singh Bhullar is the 1st Indian-origin fighter to be signed by the UFC.

Q7. The Supreme Court had appointed former football captain _________________ as ombudsman, according to the All India Football Federation (AIFF).
(a) IM Vijayan 
(b) PK Banerjee
(c) Bhaskar Ganguly
(d) Chunu Goswami
(e) Shabbir Ali

S7. Ans.(c)
Sol.The Supreme Court had appointed former football captain Bhaskar Ganguly as ombudsman, according to the All India Football Federation (AIFF). The AIFF President is Praful M Patel with headquarters at Dwarka, New Delhi.

Q8. The Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Economic Leaders’ Meeting for the year 2018 will take place in which country?
(a) Papua New Guinea
(b) Singapore
(c) Philipinnes
(d) Indonesia
(e) Vietnam

S8. Ans.(a)
Sol. The APEC summit for 2018 will be held in Papua New Guinea. The Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) established in 1989 with Headquarters at Singapore and the Current Chairperson is Tran Dai Quang.

Q9. What was the theme of Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Economic Leaders’ Meeting 2017?
(a) Stronger Partnership for a Brighter Future
(b) Mainstreaming Biodiversity for Sustainable Development
(c) Empowering Economy-Strengthening Partnership
(d) Creating New Dynamism, Fostering a Shared Future
(e) Responsive and Responsible Leadership

S9. Ans.(d)
Sol. Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Economic Leaders’ Meeting was held in Da Nang, Vietnam. The theme of this meeting was ‘Creating New Dynamism, Fostering a Shared Future’. This was the first APEC meeting for several leaders including United States President Donald Trump, South Korean President Moon Jae-in  and New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern.

Q10. As per the Global Climate Risk Index (CRI) report published by the Germanwatch, India is the sixth most vulnerable country in the world in terms of facing extreme weather events. Which country tops the list?
(a) Haiti
(b) Zimbabwe
(c) Fiji
(d) Sri Lanka
(e) Vietnam

S10. Ans.(a)
Sol. India is the sixth most vulnerable country in the world in terms of facing extreme weather events, according to the report released by the Germanwatch.  The top 5 countries in the list are-Haiti, Zimbabwe, Fiji, Sri Lanka and Vietnam. The Germanwatch is an independent Berlin-based development and environmental organisation and it has released its latest global climate risk index (CRI).

Q11. As according to a report by the Central Pollution Control Board (CPCB) the air quality of ______________ is most polluted among the 42 cities monitored recently. 
(a) Varanasi
(b) Gurugram
(c) Delhi
(d) Lucknow
(e) Kanpur

S11. Ans.(a)
Sol. A report by the Central Pollution Control Board (CPCB) has found that the air quality of holy city Varanasi is most polluted among the 42 cities monitored recently.Varanasi’s Air Quality Index (AQI) was at an alarming  491, followed by Gurugram at 480, Delhi at 468, Lucknow at 462 and Kanpur at 461. Notably, pollution level is categorized as ‘severe’ when the AQI ranges between 401 and 500.

Q12. India's first Cartoon Network-branded theme park is going to be launched as, Turner International India entered into a brand partnership with Rajgreen Group. In which state this park will be launched?
(a) Andhra Pradesh
(b) Gujarat
(c) Kerela
(d) West Bengal
(e) Tamil Nadu

S12. Ans.(b)
Sol. India will soon have the first Cartoon Network-branded theme park. Turner International India, which owns the Cartoon Network brand, has entered into a brand partnership with Gujarat based real estate, entertainment and hospitality group Rajgreen for the launch of a 61,000 square meter property Amaazia, in Surat.In Asia, it has two such partnerships, Cartoon Network Amazon Water Park in Pattaya, Thailand and in IMG Worlds of Adventure in Dubai it has an entire Cartoon Network Zone.

Q13. Life insurer__________________ has signed a corporate agency agreement with Bank of Bahrain and Kuwait B.S.C (BBK) which will help it distribute its retail and group products to BBK’s customers in India.
(a) IDBI Federal
(b) ICICI Prudential
(c) Kotak Life
(d) HDFC Life
(e) PNB MetLife

S13. Ans.(e)
Sol. Life insurer PNB MetLife has signed a corporate agency agreement with Bank of Bahrain and Kuwait B.S.C (BBK). This tie-up will help PNB MetLife distribute its retail and group products to BBK’s customers in India. With this partnership, BBK customers in India will get access to PNB MetLife’s entire portfolio of products ranging from health, savings, and wealth to rural plans.

Q14. Which festival will be hosted by the Ministry of Women and Child Development as an Inter CCI Festival for the children who reside in Child Care Institutions (CCIs) on Children's Day, 14th November?
(a) Sahara
(b) Maitri
(c) Hausala
(d) Shiksha
(e) Suraksha

S14. Ans.(c)
Sol. The Ministry of Women and Child Development would be celebrating the Child Rights Week by hosting ‘Hausala 2017’ festival from 16-20 November 2017. The festival will be hosted by the Ministry as an Inter CCI Festival for the children who reside in Child Care Institutions (CCIs). The week was chosen as the nation celebrates the Children’s Day on 14 November and the International Child Rights Day is celebrated annually on 20 November.

Q15. Which among the following companies approved SoftBank Group Corp.’s offer to buy a multibillion-dollar stake in the ride-hailing company?
(a) Uber
(b) Paytm
(c) Flipkart
(d) Snapdeal
(e) Grofers 

S15. Ans.(a)
Sol. Uber Technologies Inc. approved SoftBank Group Corp.’s offer to buy a multibillion-dollar stake in the ride-hailing company, setting the stage for one of the largest private start-up deals ever. The agreement lets SoftBank and other firms invest up to $1 billion in Uber and proceed with a tender offer in coming weeks to buy up to $9 billion in shares from existing investors. The deal also includes Uber governance changes.


Print Friendly and PDF