Current Affairs Questions for IBPS PO and Clerk 2017: 17th November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the business family that has topped the Forbes list of Asia’s Richest Families for the first time with a net worth of $44.8 billion, according to the Forbes.
(a) India's Ambani family
(b) Korea’s Lee family
(c) China's Ma family
(d) Hong Kong’s Kwok family
(e) India's Premji family

S1. Ans.(a)
Sol. India’s Ambani family has topped the Forbes list of Asia’s Richest Families for the first time with a net worth of $44.8 billion, up $19 billion from the previous year. The collective wealth of Asia’s 50 richest families on the list is a record $699 billion, according to the Forbes.

Q2. Name the lender whose plea has been recently rejected by the Reserve Bank of India plea to declassify its parent company as a foreign institutional investor (FII).
(a) ICICI Bank
(b) Axis Bank
(c) IDBI Bank
(d) HDFC Bank
(e) Karur Vyasya Bank

S2. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India has reportedly rejected HDFC Bank's plea to declassify its parent Housing Development Finance Corporation Limited (HDFC) as a foreign institutional investor (FII).

Q3. According to the UN report, name the country that has officially signed up to the Paris Agreement, leaving the United States as the only country to reject the global climate-rescue pact.
(a) Nicaragua
(b) Bulgaria
(c) Syria
(d) Nigeria
(e) Suva

S3. Ans.(c)
Sol. According to the UN report, Syria has officially signed up to the Paris Agreement, leaving the United States as the only country to reject the global climate-rescue pact.

Q4. Binge watching in public is the new trend in India, and Indians are the second-highest public bingers in the world. Name the country which is first, according to a survey released by online streaming platform Netflix.
(a) Russia
(b) Mexico
(c) China
(d) France
(e) USA

S4. Ans.(b)
Sol. Binge watching in public is the new trend in India, and Indians are the second-highest public bingers in the world  (88 percent), just behind Mexico (89 percent), according to a survey released by online streaming platform Netflix.

Q5. Name the country that has hosted the 2017 UN Peacekeeping Defence Ministerial Conference.
(a) Russia
(b) Japan
(c) Canada
(d) Philippines
(e) China

S5. Ans.(c)
Sol. Canada hosted the 2017 UN Peacekeeping Defence Ministerial Conference in Vancouver, Canada. This conference is the largest gathering of Defence ministers dedicated to UN Peacekeeping.

Q6. Name the Renowned Hindustani vocalist of Kirana Gharana who has passed away recently.
(a) Jagdish Mohan
(b) Pradeep Bhullar
(c) Mandeep Chillar
(d) Manmohan Teotia
(e) Sujor Bhattacharya

S6. Ans.(a)
Sol. Renowned Hindustani vocalist of Kirana Gharana, Jagdish Mohan has passed away. He aged 87. He was from Haridwar, Uttarakhand.

Q7. The government launched the exchange-traded fund (ETF) named ____________, which is managed by ICICI Prudential Mutual Fund, targeting an initial amount of about Rs8,000 crore.
(a) India Form
(b) Bharat 91
(c) India 911
(d) Bharat 22
(e) Fund India

S7. Ans.(d)
Sol. The government launched the ‘Bharat 22’ exchange traded fund (ETF) managed by ICICI Prudential Mutual Fund, targeting an initial amount of about Rs8,000 crore.

Q8. The Food and Drug Administration has approved the first drug in which country the with a digital ingestion tracking system?
(a) India
(b) Indonesia
(c) China
(d) Japan
(e) USA

S8. Ans.(e)
Sol. The Food and Drug Administration has approved the first drug in the United States with a digital ingestion tracking system, in an unprecedented move to ensure that patients with mental illness take the medicine prescribed for them.

Q9. Indian tennis duo of Leander Paes and Purav Raja lifted the Knoxville Challenger title in the finals of the men's doubles event. The championship was held in ____________.
(a) Djibouti
(b) Kyrgyzstan
(c) Tennessee
(d) Brunei
(e) Kiribati

S9. Ans.(c)
Sol. Indian tennis duo of Leander Paes and Purav Raja lifted the Knoxville Challenger title after clinching a fighting win in the finals of the men's doubles event in Tennessee.

Q10. As per the recent Forbes' ranking list, Name the business family of India that stood second in India.
(a) Ambani family
(b) Premji family
(c) Tata family
(d) Birla family
(e) Mittal family

S10. Ans.(b)
Sol. Top 3 Families in India-
1. India's Ambani Family- (Rank 1; $44.8 billion).
2. Premji family (Rank 11; $19.2 billion net worth).
3. Mittal family (Rank 14; $17.2 billion).

Q11. Name the Eminent chartered accountant who has been appointed as the chairman of the leading Bombay Stock Exchange (BSE).
(a) Dhirendra Swarup
(b) Sethurathnam Ravi
(c) Parveen Raman
(d) Prashant Khamke
(e) Arwind Mohanthi

S11. Ans.(b)
Sol. Eminent chartered accountant Sethurathnam Ravi has been appointed as the chairman of the leading Bombay Stock Exchange (BSE). Ravi, who was a public interest director at the BSE, replaced Dhirendra Swarup.

Q12. Ministry for Power and New & Renewable Energy has recently launched the Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana – ‘Saubhagya’ Web Portal. Name the present Minister of State (IC) for Power and New & Renewable Energy.
(a) R.K. Singh
(b) Ananth Geete
(c) Manoj Sinha
(d) Mahesh Sharma
(e) Giriraj Singh

S12. Ans.(a)
Sol. Shri R.K. Singh, Minister of State (IC) for Power and New & Renewable Energy, launched the Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana – ‘Saubhagya’ Web Portal.

Q13. From which city the Andhra Pradesh Mineral Development Corporation (APMDC) has bagged an International award?
(a) Chicago
(b) New York
(c) Abu Dhabi
(d) Paris
(e) Riyadh

S13. Ans.(c)
Sol. The Andhra Pradesh Mineral Development Corporation (APMDC) has bagged an international award from Abu Dhabi. The ADI PEC (Abu Dhabi International Petroleum Exhibition and Conference) Excellence in Energy Awards 2017 had adjudged the APMDC as the winner for the second position in the category of “social contribution in country value.”

Q14. National Press Day is celebrated on ______________ to commemorate the establishment of the Press Council of India.
(a) 24 November
(b) 27 November
(c) 19 November
(d) 16 November
(e) 12 November

S14. Ans.(d)
Sol. National Press Day is celebrated on November 16 to commemorate the establishment of the Press Council of India.

Q15. What is the capital of Tennessee?
(a) Baku
(b) Dodoma
(c) Belmopan
(d) Abuja
(e) Nashville

S15. Ans.(e)
Sol. Tennessee Capital- Nashville.


Print Friendly and PDF